Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzMediul de afaceri se poate dezvolta dacă există predictibilitate și stabilitate fiscală, însă, din păcate, continuăm să ne confruntăm cu incertitudine, iar semnalele nu sunt încurajatoare, consideră Valentin Budeș, CFO, Sphera Franchise Group. Domnia sa ne-a vorbit, într-un interviu în exclusivitate, despre rezultatele și planurile companiei sale, dar și despre cum vede măsurile fiscale adoptate de Guvern și provocările cu care se confruntă mediul de afaceri.
***
Care sunt factorii care au contribuit în realizarea celui mai profitabil prim trimestru din istoria Sphera Franchise Group?
Valentin Budeș: Am încheiat primele trei luni cu un profit de 21,4 mil. lei, aproape triplu față de perioada similară din 2023, datorită unei dinamici foarte bune a vânzărilor, strategiei eficiente de marketing și măsurilor riguroase de control al costurilor.
Am înregistrat venituri totale de 365,9 mil. lei, mai mari cu 9,2%, o creștere foarte bună, peste cea a consumului din multe sectoare, inclusiv retail. Vânzările mai mari vin atât din aportul celor 8 restaurante noi, deschise între aprilie 2023 și martie 2024, cât și pe fondul dezvoltării businessului în unitățile existente. Pentru acestea, ne bucură în special creșterea numărului de tranzacții, un trend sănătos, care arată că în continuare atragem clienți noi și îi fidelizăm pe cei existenți, care cumpără cu o frecvență mai mare.
La nivelul cheltuielilor, am ținut sub control creșterea costurilor, astfel că ponderea acestora în veniturile toate a scăzut cu 4 pp. Acest management riguros nu este o noutate – condițiile dificile de piață ale ultimilor ani ne-au determinat să căutăm soluții, de la economii realizate prin automatizări la colaborarea strânsă cu furnizorii, pentru a obține cele mai bune variante de cost, păstrând nivelul ridicat de calitate. O decizie recentă în acest sens a fost să externalizăm treptat flota de livrare proprie către partenerii existenți, ceea ce a optimizat cheltuielile, securizând concomitent vânzările.
Ați anunțat că veți propune un dividend suplimentar. Când este așteptat să anunțați valoarea și de ce depinde acesta?
Valentin Budeș: Suntem dedicați să răsplătim constant încrederea acționarilor noștri, astfel că, într-adevăr, pe lângă dividendul brut de 1,05 lei/acțiune care tocmai a fost plătit, la 6 iunie, ne-am propus să avem în vedere distribuirea unei a doua tranșe, similar anului trecut. Vom face o nouă evaluare în a doua parte a anului, cel mai probabil în jurul perioadei de început al trimestrului al patrulea, și, în funcție de rezultate, situaţia pieţei de la momentul respectiv şi disponibilitatea de numerar, vom anunța o decizie în acest sens.
Care sunt planurile de dezvoltare ale companiei și cum le finanțați? Intenționați să apelați la piața de capital?
Valentin Budeș: Planurile noastre de investiții pentru 2024 includ 6 noi restaurante KFC, iar trei dintre acestea sunt deja operaționale la acest moment. Este vorba de unități noi în Sibiu, Pitești și Hunedoara. De asemenea, vom remodela din restaurantele existente și vom continua să investim în tehnologizare și digitalizare.
Pentru toate aceste investiții, am alocat aproximativ 69 milioane lei și, în acest moment, avem resursele necesare de finanțare, din surse interne și bancare. De altfel, am încheiat primul trimestru din acest an cu un nivel minim al raportului datorie netă / EBITDA, de doar 0,3. Nu preconizăm, deci, în perioada următoare, necesitatea de a apela la finanțare prin piața de capital.
Care este relația cu investitorii și actorii pieței de capital?
Valentin Budeș: Relația cu acționarii este în topul priorităților noastre și cred că acest lucru este vizibil atât prin acțiunile noastre, cât și prin rezultate. Tocmai am anunțat semnarea unui parteneriat cu BRK Financial Group pentru servicii de market maker, care se alătură unuia existent, cu Raiffeisen Bank International. Beneficiind de acest nou suport pentru îmbunătățirea lichidității acțiunilor SFG, ne așteptăm ca ele să devină și mai atractive decât până acum.
Noul parteneriat este o completare a acțiunilor noastre pe zona de investor relations, unde suntem foarte activi. Dovada faptului că stăm excelent la acest capitol o reprezintă premiile obținute la Gala ARIR, în urma voturilor exprimate de investitorii instituționali. Am plecat acasă cu 4 premii – Best CFO, Best IRO și locul 2 în categoriile Best CEO și Best Company in IR. Ne-am bucurat să vedem că suntem apreciați pentru strategia noastră aplicată în relația cu investitorii și aici este meritul unei întregi echipe cu care ne mândrim.
Care sunt principalele probleme cu care vă confruntați în acest an? Care este impactul acestora asupra dezvoltării companiei?
Valentin Budeș: Mediul de afaceri se poate dezvolta dacă există predictibilitate și stabilitate fiscală. Din păcate, continuăm să ne confruntăm cu incertitudine, iar semnalele nu sunt încurajatoare. Deficitul bugetar este ridicat, economia locală are o creștere insignifiantă, iar inflația, deși pe un trend de scădere, ne poziționează încă între campioni în UE. La toate acestea se adaugă faptul că ne aflăm într-un an electoral, cu multe runde de alegeri, și nu este exclus să mai apară măsuri populiste.
În plus, avem incertitudinea geopolitică, și, cu toate că lucrurile par stabilizate în acest moment, se menține riscul de escaladare a conflictelor existente.
În aceste condiții, nu putem decât să sperăm că autoritățile vor lua, atât anul acesta, cât și în urma alegerilor, deciziile corecte, cu politici și măsuri sănătoase, care să asigure o bună desfășurare a activității economice. Pentru că, deși am demonstrat, la nivel de companie, că suntem capabili să activăm în stare de alertă maximă, nu înseamnă că trebuie sau ne dorim să lucrăm așa.
Cum v-au impactat masurile fiscale adoptate de Guvern?
Valentin Budeș: Ne-am fi dorit să vedem o susținere a mediului de afaceri, dar, din păcate, a trebuit să gestionăm și impactul măsurilor fiscale. Ne-am adaptat, ca de obicei, iar bugetul Sphera Group pentru anul acesta este construit având în vedere aceste modificări, precum și creșterea salariului minim recent anunțată pentru luna iulie. Sperăm să nu mai existe alte schimbări pentru anul în curs, astfel încât să putem implementa planurile stabilite fără ajustări majore, cum, din păcate, s-a tot întâmplat.
Cum vă pregătiți pentru 2025, în contextul în care 2024 este an electoral și autoritățile au anunțat că nu vor fi introduse noi taxe anul acesta?
Valentin Budeș: Noi avem o abordare și o viziune pe termen lung și luăm în calcul diverse scenarii economice pentru desfășurarea activității. De asemenea, suntem preocupați să ne consolidăm financiar, ca să nu fim luați prin surprindere de eventuale măsuri neprietenoase mediului de afaceri cu care ne-am putea confrunta anul viitor. Am mai depășit perioade grele de-a lungul timpului, deci avem și experiența, dar și echipa capabile să susțină performanță pe termen lung.
Câte restaurante aveți acum și cate vor fi la sfârșitul anului?
Valentin Budeș: În prezent, avem 170 de restaurante – 105 KFC în România, 2 în Moldova și 18 în Italia, 30 unități Pizza Hut și 15 Taco Bell. Țintim 173 de unități la finalul anului, conform planificării noastre care prevede deschiderea a încă 3 restaurante KFC. Ne uităm în continuare cu interes la Republica Moldova sau chiar Italia, în funcţie de oportunităţile pe care ni le oferă pieţele respective.
Ce alte noutăți aveți pentru 2024?
Valentin Budeș: Din perspectiva investitorilor, pentru 2024 ne propunem să fie un an nu atât al noutăților, cât al consecvenței în a livra rezultate remarcabile. Ne concentrăm pe menținerea performanțelor ridicate și pe consolidarea încrederii acționarilor noștri. Aceasta subliniază angajamentul față de continuitatea succesului și stabilitatea în rezultate.
Cum s-au concretizat eforturile Sphera privind lichiditatea acțiunilor pe piață?
Valentin Budeș: Rezultatele excelente pe care am început să le obținem după momentul pandemic, dividendele pe care le oferim constant de la listare și buna comunicare cu acționarii, în deplină transparență, au contribuit atât la creșterea prețului acțiunilor, cât și a lichidității. În primul trimestru al acestui an, în condițiile în care aveam doar un singur market maker, lichiditatea acțiunilor noastre s-a triplat, cu aproape 0,6 mil. de acţiuni tranzacționate. Ne dorim să susținem acest trend și de aceea am contractat serviciile celui de-al doilea market maker, oferind astfel acționarilor noștri și potențialilor investitori oportunități extinse de tranzacționare și investiții.
Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă…
Guvernul Greciei a cerut ajutor prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru stingerea…
Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…
Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…
This website uses cookies.
Read More