Categories: EnergieInternational

Valentina Matviyenko: Rusia și-ar asuma riscuri, dacă ar continua să vândă gaz pentru dolari și euro – TASS

Rusia ar fi expusă unor riscuri nefondate, dacă ar continua să vândă gaz către țări neprietenoase pentru dolari și euro, deoarece ambele valute și-au pierdut credibilitatea, a declarat vineri președintele Consiliului Federației Rusiei, camera superioară a Parlamentului rus, Valentina Matviyenko, potrivit TASS.

„În mijlocul celor mai puternice presiuni și sancțiuni nelegitime, încă preferăm să acționăm ca un membru responsabil al comunității economice internaționale. Nu am făcut nimic care ar putea înrăutăți condițiile pentru partenerii noștri care sunt destinatarii hidrocarburilor noastre. Toate contractele pentru aceștia rămân în vigoare: datele de furnizare, sumele și prețurile stabilite în euro și dolari. Singura diferență este că decontările efective vor fi efectuate în ruble”, a spus Matviyenko la o întâlnire dedicată dezvoltării rețelelor regionale de distribuție a gazelor din Rusia, la care a participat și viceprim-ministrul Alexander Novak.

“Nimeni nu ar trebui să supradramatizeze sau să politizeze acest lucru. Este dreptul nostru suveran și decizia noastră suverană. În trecut, am fost plătiți pentru gaz în dolari și euro, iar o parte din plăți au intrat în rezervele noastre de aur și valută. Am fost lipsiți de oportunitatea de a le folosi. De fapt, aceasta este o încălcare gravă a dreptului internațional și a regulilor comerțului internațional. Nu vom mai accepta plăți în valute care și-au pierdut credibilitatea. A vinde hidrocarburi fără a fi plătite la timp ar fi echivalent cu caritate”, a adăugat ea.

Matviyenko speră că partenerii din Occident vor reacționa la poziția Rusiei cu înțelegere și vor asculta cu atenție argumentele Rusiei. Ea a descris drept corectă, patriotică și rezonabilă din punct de vedere economic decizia de a exporta gaze către țări neprietenoase cu condiția plății în ruble.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a semnat joi un decret conform căruia cei care cumpără gaze naturale ruseşti trebuie să plătească în ruble. El a subliniat că “Rusia va refuza să accepte plăți în cadrul unor astfel de contracte în valute străine discreditate, cum ar fi dolarul și euro, și a cerut guvernului să ordone companiei Gazprom să introducă modificările necesare la contractele în vigoare”.

Articole recente

Norvegia acuză un grup pro-rus pentru atacuri cibernetice ce au vizat instituţii private şi publice

O serie de instituţii din Norvegia au fost ţinta unui atac cibernetic în ultimele 24…

10 minute ago

Inspectorii antifraudă fiscală verifică 131 milioane euro obținuți din tranzacționarea criptomonedelor, prin intermediul platformelor Binance, KuCoin, Maiar, BitMart, FTX

ANAF se adaptează evoluției tehnologiei și trendurilor pieței financiare și verifică veniturile obținute din tranzacționarea…

11 minute ago

Kievul salută ”poziţia lucidă” a NATO cu privire la Rusia

Kievul a salutat miercuri ''poziţia lucidă'' a NATO cu privire la Rusia, calificată drept ''ameninţare directă'' de…

12 minute ago

Rusia înăspreşte restricţiile împotriva ”agenţilor străini”

Parlamentarii ruşi au adoptat miercuri un proiect de lege care înăspreşte restricţiile împotriva persoanelor şi…

29 de minute ago

Chiriţoiu: Plafonarea preţului carburanţilor este o măsură proastă, care ne-ar întoarce în comunism când stăteam la cozi

Plafonarea preţului la carburanţi este o măsură proastă care ne-ar duce înapoi în comunism, când…

31 de minute ago

Ucraina poate conta pe NATO ”atât timp cât va fi necesar” (Stoltenberg)

Ucraina poate conta pe susţinerea NATO ''atât timp cât va fi necesar'', a declarat miercuri…

40 de minute ago