Vânzările imobiliare în Metaverse depășesc 500 de milioane de dolari și se estimează că se vor dubla în acest an

  • Vânzările de proprietăți imobiliare în Metaverse au depășit 500 de milioane de dolari anul trecut și s-ar putea dubla în acest an, potrivit investitorilor și firmelor de analiză.
  • Până acum, vânzările imobiliare s-au concentrat pe „Big Four” – Sandbox, Decentraland, Cryptovoxels și Somnium.

Vânzările de proprietăți imobiliare în Metaverse au depășit 500 de milioane de dolari anul trecut și s-ar putea dubla în acest an, potrivit investitorilor și firmelor de analiză, citate de CNBC.

Vânzările imobiliare pe cele patru mari platforme Metaverse au atins 501 milioane USD în 2021, potrivit MetaMetric Solutions. Vânzările în ianuarie au depășit 85 de milioane de dolari, a spus furnizorul de date metaverse. Se preconizează că, în acest ritm, vânzările ar putea ajunge la aproape 1 miliard de dolari în 2022.

Creşterea recentă a vânzărilor a fost declanşată de anunţul Facebook din 28 octombrie că îşi schimbă numele în Meta pentru a se concentra pe metaverse.

Vânzările imobiliare au crescut de aproape nouă ori, la 133 de milioane de dolari, în noiembrie, potrivit MetaMetric. Creşterea vânzărilor a scăzut de atunci, dar totalul vânzărilor din ianuarie va fi în continuare de peste 10 ori mai mare decât nivelul din ianuarie 2021.

Un raport de la BrandEssence Market Research a constatat că piața imobiliară metaverse este de așteptat să crească la o rată anuală compusă de 31% pe an, din 2022 până în 2028.

”Există riscuri mari, dar şi potenţiale recompense mari”, a spus Janine Yorio, CEO al Republic Realm, un investitor imobiliar metavers.

„Big Four” domină spațiul

Republic Realm a plătit un record de 4,3 milioane de dolari pentru teren în cea mai mare platformă imobiliară metaverse, Sandbox. Compania dezvoltă 100 de insule, numite Fantasy Islands, cu propriile vile și o zonă aferentă de bărci și jet ski-uri. Nouăzeci dintre insule s-au vândut în prima zi cu 15.000 USD fiecare, iar unele sunt acum listate pentru revânzare pentru mai mult de 100.000 USD.

Pentru investitori, marea întrebare este cum să atribui valoare şi risc unui activ a cărui raritate este artificială şi al cărui viitor este necunoscut. Peste o duzină de platforme vând acum proprietăți imobiliare în metavers, iar altele noi apar aproape săptămânal. Până acum, vânzările imobiliare s-au concentrat pe „Big Four” – Sandbox, Decentraland, Cryptovoxels și Somnium. Există un total de 268.645 de parcele pe cele patru platforme, toate de dimensiuni diferite.

Sandbox domină piața, cu 62% din terenul disponibil pe cele patru platforme și trei sferturi din toate vânzările de terenuri în 2022, potrivit unui raport de la Republic Realm. Cele 166.464 de parcele Sandbox s-au vândut fiecare pentru echivalentul Ether de 12.700 USD în decembrie. Parcelele sunt de 96 de metri pe 96 de metri (106 de metri pe 106 de metri).

Decentraland are 90.600 de parcele, care sunt de 16 metri pe 16 metri, și vândute pentru echivalentul Ether de 14.440 de dolari bucata.

Locaţia contează mult în metaverse. O serie de companii, mărci importante şi investitori s-au avântat în noua nebunie a terenurilor, sperând să intre la parterul următorului Manhattan digital sau Monaco.

Yorio a spus că valoarea terenului din metaverse va fi determinată de ceea ce fac proprietarii cu o proprietate – cum ar fi proiectarea unei atracții populare, a unui muzeu sau a unei caracteristici – și nu de locație.

Andrew Kiguel, CEO al Tokens.com cu sediul în Toronto, a strâns recent un fond de 16 milioane de dolari pentru a investi în proprietăți imobiliare metaverse. Compania a cheltuit recent 2,4 milioane de dolari pentru terenuri în districtul modei din Decentraland, unde compania intenționează să găzduiască evenimente de modă și magazine de retail.

Kiguel a spus că este pe cale să anunțe contracte cu două mărci de îmbrăcăminte din America de Nord, unde închiriază spațiu pe proprietatea sa. Kiguel a spus că adevărata oportunitate în terenul metaversului este comercială – închirierea de spațiu și găzduirea de evenimente pentru companiile care doresc să facă publicitate unui public digital mai tânăr. El a spus că a purtat discuții cu firme de contabilitate, bănci de investiții, podcasturi și fonduri mutuale pentru a-și construi o prezență în metaverse.

„Vorbim chiar și cu companiile despre montarea de panouri digitale în sălile de conferințe virtuale unde oamenii se pot întâlni”, a spus el.

Tokens.com a achiziţionat 12 proprietăţi pe malul mării în Somnium despre care consideră că vor creşte în valoare din cauza rarităţii şi a atractivităţii sale vizuale, a spus Kiguel.

Cu toate acestea, alţii spun că terenul metaverse este doar cea mai recentă iteraţie a schemei ponzi cripto, atrăgând investitorii neavizaţi în proiecte care s-ar putea dovedi în cele din urmă lipsite de valoare.

În timp ce pământul real are o raritate naturală – de unde vechea zicală ”Nu poţi face mai mult” – terenul virtual este uşor de creat cu cod. Nu există limită pentru numărul de noi platforme metaverse care se pot lansa.

Chiar şi marile platforme existente pot crea mai mult teren, aşa cum a făcut Sandbox când a decis să-şi mărească dimensiunile parcelelor.

Mulţi subliniază că versiunile anterioare ale achiziţiilor de terenuri virtuale, ca în ”Second Life”, nu au îndeplinit promisiunile.

”Vânzările de terenuri metaverse sunt în general o schemă piramidală şi au fost de mai bine de 20 de ani. Metaverse este El Dorado pentru startupurile de internet. Îl urmăresc în junglă şi mor”, a spus Edward Castronova, profesor de media la Universitatea Indiana.

În timp ce investitorii mai în vârstă pot batjocori terenurile metaverse, a spus Kiguel, consumatorii şi investitorii mai tineri pot vedea instantaneu atractivitatea acestora.

”Problema pe care o au mulţi oameni este că există generaţii cărora le este greu să atribuie valoare lucrurilor care sunt digitale, pe care nu le poţi ţine şi care nu au greutate. Tânăra generaţie nu are nicio problemă cu asta. Ca şi în cazul NFT-urilor, tehnologia blockchain permite ca ceva să fie digital, de neînlocuit şi rar. Îl poţi ţine, îl poţi depozita, îl poţi afişa şi vinde”, a spus Kiguel”.

Articole recente

Norvegia acuză un grup pro-rus pentru atacuri cibernetice ce au vizat instituţii private şi publice

O serie de instituţii din Norvegia au fost ţinta unui atac cibernetic în ultimele 24…

15 minute ago

Inspectorii antifraudă fiscală verifică 131 milioane euro obținuți din tranzacționarea criptomonedelor, prin intermediul platformelor Binance, KuCoin, Maiar, BitMart, FTX

ANAF se adaptează evoluției tehnologiei și trendurilor pieței financiare și verifică veniturile obținute din tranzacționarea…

16 minute ago

Kievul salută ”poziţia lucidă” a NATO cu privire la Rusia

Kievul a salutat miercuri ''poziţia lucidă'' a NATO cu privire la Rusia, calificată drept ''ameninţare directă'' de…

17 minute ago

Rusia înăspreşte restricţiile împotriva ”agenţilor străini”

Parlamentarii ruşi au adoptat miercuri un proiect de lege care înăspreşte restricţiile împotriva persoanelor şi…

34 de minute ago

Chiriţoiu: Plafonarea preţului carburanţilor este o măsură proastă, care ne-ar întoarce în comunism când stăteam la cozi

Plafonarea preţului la carburanţi este o măsură proastă care ne-ar duce înapoi în comunism, când…

36 de minute ago

Ucraina poate conta pe NATO ”atât timp cât va fi necesar” (Stoltenberg)

Ucraina poate conta pe susţinerea NATO ''atât timp cât va fi necesar'', a declarat miercuri…

45 de minute ago