Categories: InternationalSanatate

Variola maimuţei: Autorităţile sanitare din Marea Britanie recomandă vaccinarea bărbaţilor din categoriile de risc

Autorităţile britanice recomandă ca bărbaţilor gay şi bisexuali, expuşi în faţa unui risc sporit de expunere la variola maimuţei, să li se ofere vaccinul Imvanex, în contextul în care focarul epidemiologic provocat de această boală virală se intensifică mai ales în Europa, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Deşi orice persoană poate să contracteze variola maimuţei, datele medicale din acest focar sugerează că majoritatea infectărilor se produc în rândul bărbaţilor gay şi bisexuali care întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi, potrivit Agenţiei britanice pentru siguranţă sanitară (UKHSA).

Eligibilitatea unei persoane pentru vaccinarea cu serul Imvanex depinde de o serie de factori, dar va fi similară cu criteriile utilizate pentru examinarea persoanelor eligibile pentru a beneficia de Profilaxie Pre-Expunere (PrEP) – medicamente luate de persoane cu risc de a contracta HIV pentru a preveni infectarea lor cu HIV prin raporturi sexuale sau prin utilizarea de seringi cu droguri -, a anunţat marţi UKHSA.

Medicii britanici vor putea astfel să recomande vaccinarea pentru o persoană care, de exemplu, are mai mulţi parteneri sexuali, participă la sex în grup sau merge în spaţii special amenajate pentru întreţinerea de raporturi sexuale, a adăugat aceeaşi agenţie.

Iniţial, UKHSA a recomandat ca doar contacţii apropiaţi ai pacienţilor infectaţi cu variola maimuţei, inclusiv angajaţii din sectorul medical, să primească un astfel de vaccin.

Vaccinul Imvanex, produs de compania Bavarian Nordic, este autorizat împotriva variolei umane în Europa, însă el a fost deja utilizat şi în afara indicaţiilor sale oficiale în urma apariţiei cazurilor de variola maimuţei.

Peste 2.500 de cazuri de variola maimuţei au fost raportate în peste 35 de ţări situate în afara Africii, regiunea în care acest virus este endemic.

Epidemia a stârnit îngrijorări, întrucât virusul variolei maimuţei este rareori raportat în afara Africii, iar majoritatea cazurilor depistate în prezent nu sunt asociate cu vizite şi călătorii pe continentul african.

Oamenii de ştiinţă încearcă să înţeleagă motivul care stă la baza actualei epidemii, originile sale şi dacă ceva din structura virusului a suferit modificări.

Virusul variolei maimuţei se răspândeşte prin contact apropiat cu o persoană infectată, care poate să îl răspândească prin intermediul leziunilor de la nivelul pielii şi prin secreţii ale aparatului respirator.

Articole recente

Kingdom Holding din Arabia Saudită investește în companiile energetice rusești Gazprom, Rosneft și Lukoil

*Investițiile Kingdom Holding se încadrează în programul de investiții pe trei ani al companiei de…

6 minute ago

Germania atinge ținta de 75% stocuri de gaze înainte de termen

* Rusia a redus drastic fluxurile către Europa prin conducta Nord Stream 1 de la…

14 minute ago

Ziua Marinei Române 2022 – Ce evenimente au pregătit Forțele Navale Române

În fiecare an, la 15 august, este sărbătorită Ziua Marinei Române, odată cu sărbătoarea creştină…

46 de minute ago

Zeci de ţări, inclusiv România, au cerut retragerea imediată a trupelor ruseşti de la centrala nucleară ocupată Zaporojie

Zeci de ţări, precum şi UE, au cerut retragerea imediată a trupelor ruseşti de la…

60 de minute ago

Saudi Aramco a obţinut cel mai mare profit trimestrial de la listarea sa la bursă, în 2019

Gigantul petrolier de stat Saudi Aramco din Arabia Saudită a raportat duminică cel mai mare…

o oră ago

Prima navă cu cereale închiriată de ONU părăseşte Ucraina cu destinaţia Africa

Prima navă cargo închiriată de ONU a părăsit duminică portul Pivdennîi din sudul Ucrainei transportând…

o oră ago