Energie

Vasile CÂRSTEA, DEPOGAZ: „Vom fi un pilon de stabilitate în asigurarea securității energetice, atâta a noastră, a României, cât și în regiune” – VIDEO

Din punct de vedere al stocării gazelor, nu vor fi probleme și vom fi un pilon de stabilitate în asigurarea securității energetice, atâta a noastră, a României, cât și în regiunea unde ne desfășurăm activitatea, a spus Vasile CÂRSTEA, Director General DEPOGAZ, la Forumul Energiei, organizat de Financial Intelligence.

El a spus: “Mă bazez pe faptul că Depogaz are, la această oră, o pleiadă de proiecte de investiții care duc în trei direcții: 1. creșterea capacității de stocare, 2. creșterea capacității de injecție, 3. creșterea capacității de extracție.

Menționez că România avea 3 miliarde metri cubi capacitate de înmagazinare acum doi ani de zile, astăzi se bazează pe 3,3 miliarde capacitate de înmagazinare, avea o capacitate de injecție undeva la 20 de milioane normal metri cubi/zi acum doi ani, acum are 23-24 de milioane capacitatea de injecție, iar extracția de la 28 de milioane, a ajuns la 32-34 milioane normal metri cubi/zi.”

El a mai adăugat: “Urmărim tot ce se întâmplă în piața gazelor naturale, vedem că toată lumea discută de Caragele, discută de Marea Neagră, targetul este clar că trebuie să mărim capacitatea de stocare și să putem contribui eficient la reindustrializarea României.

În acest sens, capacitatea pe care și-a propus-o Depogaz pentru finalul anului 2026 – început 2027 ar fi 4,2-4,5 miliarde, capacitate de extracție undeva la 42-44 de milioane normal metri cubi pe zi, iar injecția undeva la 30 de milioane normal metri cubi pe zi.

În acest sens, avem deja în desfășurare proiectul Bilciurești, au fost depuse ofertele, unde creștem capacitatea de la 14 la 20 de milioane metri cubi extracție pe zi.

Pentru proiectul Bilciurești, un proiect care se ridică undeva la 126 de milioane de euro, am obținut fonduri europene de 38 de milioane. Echipa noastră analizează ofertele și sperăm ca, în cât mai scurt timp, să finalizăm această licitație.”

O altă licitație foarte importantă este Jitaru-Ghercești, care face parte din planul de dezvoltare a sistemului național și a depozitului Ghercești, care va fi interconectat cu BRUA.

Domnia sa a menționat că, la această oră, și pentru ciclul 2024-2025, tariful de înmagazinare într-o piață dereglementată, a scăzut cu 50 de bani pe MW: „Iată că, deși avem o poziție dominantă în piața gazelor naturale, nu o distorsionăm”.

Toate proiectele de dezvoltare ale Depogaz sunt în strânsă legătură cu ale operatorului SNT, a spus Vasile CÂRSTEA: „Dacă vă uitați în planul de dezvoltare al SNT, o să observați că este prevăzută dezvoltarea sistemului de înmagazinare, care ține cont de toate interconectările: Bulgaria, Ungaria, se lucrează și la conectarea cu Serbia, Republica Moldova.

În Moldova intenționăm să facem o dezvoltare a unui depozit de 250-300 de milioane metri cubi. Din punct de vedere geologic, am identificat în zona Fălticeni un zăcământ care se pretează pentru crearea acestui depozit. Zona de nord a Moldovei este o zonă care era periclitată din punct de vedere a alimentării cu gaze, iar operatorul Transgaz a preluat sistemul de conducte din Republica Moldova, în acest sens creând o facilitate. Mai nou, Romgaz  acționarul nostru unic, a creat o sucursală de furnizare a gazelor în Republica Moldova.”

Domnia sa a mai precizat ca finanțarea se găsește greu: “Pentru proiectul Bilciurești i-am găsit, pentru proiectul de la Ghercești, care este undeva la 110-115 milioane de euro, în afară de fondurile proprii pe care le avem, am discutat și la Ministerul Energiei și avem promisiuni că, pe Fondul de Modernizare, putem obține o finanțare. Noi pregătim toate documentele, am avut discuții cu băncile, care și-au arătat disponibilitatea, văzând rolul nostru strategic, și s-au focusat astfel încât să participe la realizarea acestor investiții”.

Articole recente

Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, dar momentan lipsesc normele metodologice (analiză)

Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, de 11%…

15 minute ago

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE PRIVIND VÂNZAREA BUNURILOR DEBITOAREI MIDA MOBLUX SRL – în faliment

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Bastucescu Pârvu Insolvency SPRL, cu sediul ales în București, Str. Aviator Mircea…

o oră ago

Rusia/Două grupuri de hackeri revendică un atac informatic asupra companiei aeriene ruse Aeroflot; Kremlinul se declară îngrijorat

Grupurile de hackeri Silent Crow şi Cyberpartisans BY, pro-ucrainene, au revendicat luni un atac asupra…

2 ore ago

Rusia consideră că acordul comercial UE-SUA dă o “lovitură foarte dură” industriei europene

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a estimat luni că acordul anunţat duminică între SUA şi…

2 ore ago

Compania aeriană rusă Aeroflot anulează zeci de zboruri după o pană informatică

Compania aeriană rusă Aeroflot şi-a anulat luni zeci de zboruri, după un incident pe care…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More