International

„Vedem o mare recesiune la orizont”: Directorii executivi ai mai multor companii europene de top se tem de ce este mai rău în Europa

  • Zona euro se confruntă concomitent cu șocuri economice din cauza războiului din Ucraina și o creștere a prețurilor alimentelor și energiei, exacerbată de conflict, împreună cu un șoc de aprovizionare din cauza politicii Chinei de zero Covid.

  • Stefan Hartung, CEO al gigantului german de inginerie și tehnologie Bosch, a declarat pentru CNBC că firma vede „o mare recesiune la orizont”.

 

Directorii executivi ai mai multor companii europene de top au declarat pentru CNBC că văd o recesiune semnificativă în Europa.

Continentul este deosebit de vulnerabil la consecințele războiului Rusia-Ucraina, la sancțiunile economice asociate și la preocupările legate de aprovizionarea cu energie, iar economiștii au retrogradat previziunile de creștere pentru zona euro în ultimele săptămâni.

Zona euro se confruntă concomitent cu șocuri economice din cauza războiului din Ucraina și o creștere a prețurilor alimentelor și energiei, exacerbată de conflict, împreună cu un șoc de aprovizionare care decurge din politica Chinei de zero Covid. Acest lucru a generat îngrijorări cu privire la „stagflație” – un mediu de creștere economică scăzută și inflație ridicată – și eventuala recesiune.

„Cu siguranță, vedem o mare recesiune în curs de dezvoltare, dar asta este exact ceea ce vedem – este în devenire. Există încă o cerere majoră din cauza crizei Covid pe care tocmai suntem pe cale să lăsăm în urmă”, a declarat Stefan Hartung, CEO al gigantului german de inginerie și tehnologie Bosch.

 

În special, Hartung a remarcat cererea persistentă a consumatorilor pentru aparate de uz casnic, scule electrice și vehicule, dar a sugerat că aceasta se va disipa.

„Asta înseamnă că pentru o anumită perioadă de timp, această cerere va fi în continuare acolo, chiar dacă vedem creșterea dobânzii și creșterea prețurilor, dar, la un moment dat, nu va fi doar o criză de ofertă, va fi, de asemenea, o criză a cererii și, cu siguranță, vom fi într-o recesiune profundă”, a adăugat el.

Inflația din zona euro a atins un nivel record de 7,5% în martie. Până acum, Banca Centrală Europeană a rămas mai conciliantă decât colegii săi, cum ar fi Banca Angliei și Rezerva Federală a SUA, ambele începând  să majoreze ratele dobânzilor în încercarea de a controla inflația.

Cu toate acestea, se așteaptă acum ca BCE să încheie achizițiile nete de active în cadrul APP (programul de achiziție de active) în trimestrul al treilea, după care va urma înăsprirea monetară, în funcție de perspectivele economice.

Economistul șef al Berenberg, Holger Schmieding, a declarat într-o notă vineri că riscurile pe termen scurt la adresa creșterii economice sunt înclinate spre scădere în Europa.

„Înrăutățirea blocajelor din China și cheltuielile prudente ale consumatorilor ca reacție la prețurile ridicate la energie și alimente ar putea cauza cu ușurință o contracție temporară a PIB-ului zonei euro în trimestrul II”, a spus Schmieding.

Acesta a adăugat: „Un embargo imediat asupra importurilor de gaze din Rusia (foarte puțin probabil) ar putea transforma asta într-o recesiune mai gravă”.

Cu toate acestea, Schmieding a sugerat că zona euro este probabil să intre în recesiune doar „dacă răul va fi şi mai rău” și că nu este o așteptare de bază.

„Situația economică a Germaniei este fragilă”, spune Mark Branson, președintele autorității germane de reglementare financiară BaFin, care a declarat că orice escaladare militară în Ucraina sau întrerupere ulterioară a aprovizionării cu energie ar putea prezenta riscuri serioase pentru creșterea în cea mai mare economie a Europei, cu sectoarele industriale deosebit de vulnerabile.

„Vedem deja că creșterea este în jur de zero în multe jurisdicții, inclusiv aici, și este vulnerabilă. Este, de asemenea, vulnerabilă la șocurile în curs legate de Covid”, a spus el.

„Avem inflația care va trebui abordată și va trebui să fie abordată acum, așa că acesta este un cocktail care este dificil pentru economie.”

„Mediu de afaceri provocator”

Slawomir Krupa, CEO adjunct la Societe Generale, a declarat joi pentru CNBC că creditorul francez monitorizează îndeaproape imaginea macroeconomică.

Ola Kallenius, CEO-ul Mercedes-Benz, a spus săptămâna trecută pentru CNBC că situația din China și războiul din Ucraina creează un „mediu de afaceri provocator” pentru producătorul german de automobile de lux în trei moduri distincte.

„Pe de o parte, avem penurie în curs, în principal cu semiconductori. În plus, există acum noi blocări în China, cea mai mare piață a noastră, care ne vor afecta în China, dar ne pot afecta și lanțurile de aprovizionare din întreaga lume și, în plus, desigur, războiul din Ucraina, deci mediul de afaceri este o provocare”, a explicat el.

Comentariile sale au fost preluate de CEO-ul Volkswagen, Herbert Diess, care a declarat joi pentru CNBC că compania s-a confruntat cu un „mediu provocator” din cauza Covid, penuria de cipuri și războiul din Ucraina în primul trimestru.

CEO-ul Maersk, Soren Skou, a declarat joi că cea mai mare companie de transport maritim din lume urmărește și riscurile de recesiune, în special în Statele Unite, dar nu se așteaptă ca acestea să iasă în prim-plan până la sfârșitul lui 2022 sau începutul lui 2023.

Articole recente

Percheziţii DNA la Poliţia Locală şi Poliţia Capitalei într-un dosar privind încheierea unor contracte de achiziţie

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează, luni, percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţul Călăraşi într-un…

30 de minute ago

18 companii listate la Bursa de Valori București, din Piața Principală și Piața AeRO, au obținut nota maximă VEKTOR (ARIR)

ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (IR), publică…

42 de minute ago

Interviu Ștefan Minovici: Sistemul de sănătate din România – în metastază profundă

Ștefan Minovici, despre sistemul de sănătate: Deși salariile au fost îmbunătățite substanțial în ultimii ani,…

o oră ago

Depreciere de 65 de miliarde de dolari a grupului Adani, pe fondul vânzărilor în lipsă masive

Majoritatea acțiunilor companiilor din grupul Adani și-au adâncit scăderile abrupte până luni, după ce investitorii…

o oră ago

Şanse mari de conflict militar cu China (preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor)

Un important congresmen republican a declarat duminică că şansele de a avea un conflict militar…

2 ore ago