Victor Bostan, CEO Purcari Wineries Group: Grupul Purcari este «copilul meu» pe care l-am fondat, crescut și în care continui să investesc tot timpul

* Victor Bostan: Cel mai dificil moment – embargoul din 2006, impus de Rusia vinurilor din Moldova.

Grupul Purcari este «copilul meu» pe care l-am fondat, crescut și în care continui să investesc tot timpul, ne-a spus Victor Bostan, CEO Purcari Wineries Group, în cadrul unui interviu, dintr-o serie în care Financial Intelligence prezintă managerii companiilor care fac parte din indicele BET, al Bursei de Valori București (BVB).

Victor Bostan ne-a spus cum este să fii managerul singurei vinării din Europa de Est listată la bursă și să reușești să crești într-un an plin de provocări. Astăzi, compania a ajuns la cifra de capitalizare la bursă de 512 milioane lei și cunoaște, la trei ani de listarea la BVB, o creștere cu peste 30% a prețului de tranzacționare.

Conform raportului ARIR pentru anul 2020, din cele 70 de companii listate la Bursa de Valori din București, doar cinci au prezentat cele mai bune rezultate ale indicelui VEKTOR − nivelul de comunicare cu investitorii. Printre lideri se numără și Purcari Wineries Group, acumulând 10 puncte VEKTOR din 10.

***

De cât timp sunteți manager al companiei?

Victor Bostan: Prima achiziție în cadrul grupului am realizat-o în 2003, dar primele investiții în business-ul cu vin le-am făcut imediat după încheierea perioadei sovietice în Republica Moldova. Ceea ce se numește astăzi Vinăria Bostavan era în 1995 o mică gospodărie vinicolă, aceasta fiind prima mea investiție în domeniul vinicol. Au urmat apoi Onești, Purcari, Ceptura și, începând din 2002-2003, am început renovarea și reconstrucția lor. Astăzi, în componența Purcari Wineries Group intră 4 vinării din Moldova și România: Purcari, Crama Ceptura, Bostavan și Bardar, compania gestionând aproape 1400 hectare de podgorii pe ambele maluri ale Prutului.

Care este cea mai mare realizare a dumneavoastră în fruntea companiei?

Victor Bostan: În primul rând, mă bucur că am creat circa 1000 de locuri de muncă pentru oamenii din Republica Moldova și România, oferindu-le posibilitatea de a munci acasă. Investițiile internaționale în Grupul Purcari au însemnat și investiții în infrastructura țărilor în care avem puncte de lucru. O altă realizare de care sunt mândru este promovarea culturii vinului. În ultimii ani asistăm la un număr în creștere al cunoscătorilor de vin, al wine barurilor din Chișinău și București, per total, la o creștere a comunității connoisseurilor. Urmăresc cu mare satisfacție cum dragostea și dedicația noastră față de vin și față de tot ce înseamnă cultură vinicolă a reușit să unească cele două maluri ale Prutului într-un singur grup de vinării, iar valorile naționale au ajuns să prindă muguri în țările în care se exportă astăzi vinurile Grupului Purcari. Mă bucur să știu că am contribuit și noi la această promovare a valorilor românești prin lansarea unor game speciale de vin, printre care Freedom Blend și Maluri de Prut.

Care a fost cel mai dificil moment?

Victor Bostan: Cu siguranță cel mai dificil moment − pentru toată industria vinicolă din Moldova, nu doar pentru Purcari, a fost embargoul din 2006, impus de Rusia vinurilor din Moldova. Atunci nouă ne-au fost distruse aproape 4 milioane de sticle cu vin, aflate în depozitul Grupului din Moscova și pe linia de distribuție. Evident că acest moment a însemnat niște pierderi financiare enorme. Am intrat în minus 12 milioane de dolari la preț de cost, aveam peste 500 de angajați care trebuiau plătiți, dar și rate la bănci, care trebuiau rambursate. Trebuia luată o decizie rapidă și foarte bine calculată și acela a fost momentul în care am decis să atragem investiții din partea Băncii Mondiale.

Cum vă descrieți ca manager?

Victor Bostan: Grupul Purcari este «copilul meu» pe care l-am fondat, crescut și în care continui să investesc tot timpul, energia și resursele pe care le am. Ceea ce se numește astăzi management, pentru mine mereu a însemnat pasiune, muncă, implicare și tot timpul dorința de a fi mai bun. Am pornit de la greu și, cu multă trudă, am ridicat rând pe rând fiecare vinărie. Cred că totul este posibil atunci când cu adevărat îți dorești și ai alături o echipă de încredere.

Cum v-a influențat pandemia stilul de management?

Victor Bostan: Am mai trecut prin vremuri dificile − cele două embargouri din partea Rusiei, criza mondială din 2008-2009, dar de fiecare dată am încercat să ieșim din acele situații mai puternici și mai uniți. Perioada Covid a influențat în egală măsură comportamentul consumatorilor, dar și regulile de joc pe piață. În pandemie am învățat cât de importantă este relația cu angajații și partenerii noștri, am căutat să îi înțelegem și să îi ajutăm. Multe se pot schimba în lume, dar onestitatea și calitatea garantată trebuie să rămână mereu. Adevăratele valori nu se schimbă după vremuri.

Ce avantaje/dezavantaje vedeți din faptul că sunteți listați la bursă?

Victor Bostan: Nu pot să existe dezavantaje acolo unde este creștere. Provocări − da, dar nu dezavantaje. Din 2018 continuăm să fim singura vinărie din Moldova și Europa de Est listată la bursă (simbol – WINE). Acest lucru, pe de o parte, este o responsabilitate enormă, pe de altă parte, un exemplu de bune practici pe care îl oferim altor companii. Astăzi, Grupul continuă să fie susținut de investitori de top, printre care: Fiera Capital, Horizon Capital, East Capital, Conseq, Franklin Templeton, Aberdeen și SEB. Acest fapt ne aduce o vizibilitate bună la nivel internațional, dar și o creștere a prestigiului atât pentru Grup, cât și pentru produsele noastre. În plus, listarea la BVB ne motivează să ne dezvoltăm, să ne mărim echipa și să cunoaștem mai bine regulile pieței de capital. Investițiile internaționale ne-au adus astăzi pe primul loc în modernizarea liniei de producție și îmbuteliere. Purcari este printre puținele vinării care combină cu succes tehnologia tradițională de producere a vinurilor cu echipamentul modern.

***

În portofoliul Grupului intră mai multe branduri de vin și vin spumant, dar și un brand de divin, Purcari fiind în acest moment cel mai mare exportator de vinuri din Republica Moldova, produsele sale regăsindu-se în 34 de țări în toată lumea. În cei trei ani de listare la bursă, Grupul și-a adăugat în portofoliu 15 produse noi și 121 medalii la cel mai prestigios concurs de vinuri la nivel mondial, Decanter World Wine Awards. Mai mult, Cuvée Alb Brut de Purcari intră astăzi în topul celor mai bune spumante ale lumii, conform Effervescence du Monde.

***

Citeste si: CINE CONDUCE COMPANIILE DIN INDICELE BET / Alexandru Stânean, CEO TeraPlast: Mi-ar plăcea să cred că am avut și noi o contribuție la declararea României ca piață emergentă

View Comments

Articole recente

Spania începe să aplice măsuri de economisire a energiei, precum limite în utilizarea aerului condiţionat

Aerul condiţionat nu trebuie să fie setat la o temperatură mai mică de 27 de…

6 minute ago

Ciucă: Există posibilitatea să suplimentăm cu un miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat dedicat investiţiilor importante

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că în continuare se desfăşoară analize la nivelul fiecărui…

o oră ago

DNA: Primarul Sectorului 3 – trimis în judecată pentru abuz în serviciu; acuzaţiile se referă la contractul de salubrizare

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie…

o oră ago

China îşi extinde exerciţiile militare în jurul Taiwanului după vizita lui Pelosi

Nave ale marinei chineze au rămas active miercuri dimineaţă în largul coastelor de est şi…

o oră ago

ING Bank România a lansat un credit instant cu rambursare în rate pentru IMM-uri, fără garanții materiale

ING Bank România vine în sprijinul antreprenorilor cu un nou credit cu rambursare în rate…

2 ore ago

Ciucă: Cei care sunt vinovaţi de evenimentele de la protestele din 10 august 2018 să răspundă în faţa legii

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, miercuri, la patru ani de la protestele din 10 august…

2 ore ago