Liderii mondiali se luptă să-și evacueze cetățenii din Afganistan după preluarea puterii de către talibani săptămâna trecută – dar impactul controlului militanților islamiști va avea implicații dincolo de granițele sale, avertizează analiștii. Capitala Kabul a căzut în mâinile militanților ultraconservatori în urmă cu mai bine de o săptămână, marcând prăbușirea guvernului civil, în timp ce SUA și-au retras prezența militară înainte de termenul limită de 31 august.
Comunitatea internațională va trebui probabil să se confrunte cu trei probleme, pe măsură ce preluarea talibanilor reverberează pe tot globul, au declarat experții pentru CNBC.
Acestea includ: o creștere a activităților de terorism, un aflux de refugiați pe măsură ce afganii fug de violență și persecuții, precum și escaladarea tensiunilor dintre India și vecinii săi, Pakistan și China.
Afganistanul ar putea deveni din nou un „focar” pentru terorism, oferind un “sanctuar” pentru extremiști, au avertizat experții.
Talibanii nu au „rupt niciodată” alianța cu al-Qaeda în ultimele două decenii, în ciuda presiunii militare și a doi ani de negocieri în Qatar, potrivit lui Richard Fontaine, CEO al Centrului pentru o nouă securitate americană.
Un raport al Organizației Națiunilor Unite din acest an a ajuns la o concluzie similară: a spus că talibanii și al-Qaeda „rămân strâns uniţi și nu arată nicio indicație de rupere a legăturilor”. Talibanii au respins aceste afirmații.
Grupul talibanilor a declarat că nu va permite altor organizații teroriste să folosească Afganistanul ca bază pentru lansarea atacurilor, dar unii analiști și-au exprimat îndoielile cu privire la angajamentul său.
„Talibanii nu respectă angajamentele lor. Va trebui să așteptăm să vedem ce va fi”, a declarat Amir Handjani, de la Institutul Quincy.
În timp ce talibanii au străbătut Afganistanul, aceştia ar fi eliberat aproximativ 5.000 până la 7.000 de prizonieri din închisoarea Parwan – dintre care unii sunt luptători îndîrjiţi talibani și ai al-Qaeda.
Afganistanul a fost un refugiu pentru grupările teroriste când talibanii erau la putere la sfârșitul anilor ’90. Dar SUA au invadat țara în 2001 după atacurile teroriste din 11 septembrie asupra World Trade Center și Pentagon.
Fostul consilier american pentru securitate națională, John Bolton, a declarat săptămâna trecută că invazia SUA a avut drept scop evacuarea talibanilor și a „sanctuarului pe care l-au pus la dispoziția Al-Qaeda”.
Există temeri tot mai mari cu privire la o criză iminentă a refugiaților – la fel ca cea din 2015, când peste un milion de refugiați au fugit din războiul din Siria pentru a căuta refugiu în Europa.
“Este posibil să aveți un aflux de refugiați cam oriunde ar putea merge [afganii]”, a declarat Shamaila Khan, director la AllianceBernstein. „Putem vedea din imaginile de pe aeroportul din Kabul că sunt disperaţi să plece, așa că, dacă vor găsi o rută către oricare dintre aceste țări, vor merge”, a declarat ea.
Scene cu mii de afgani pe aeroportul internațional Hamid Karzai, disperați să scape din țară, au inundat rețelele sociale și presa de pe tot globul. Un videoclip a arătat o aeronavă militară americană care încerca să decoleze în timp ce afganii alergau pe lângă ea și se agățau de exteriorul avionului.
Fluxurile de refugiați după prăbușirea Afganistanului „ar putea rivaliza cu volumul Siriei”, a declarat Fontaine de la CNAS într-o notă de presă scrisă, înainte ca Kabul să cadă în fața talibanilor.
Potrivit Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, peste 6,6 milioane de sirieni au fugit din țara lor din 2011. Agenția estimează că cel puțin 550.000 de afgani au fost strămutați intern ca urmare a conflictelor și nesiguranței din acest an. În timp ce civilii au fugit sporadic doar în număr mai mic în țările vecine, UNHCR a subliniat că tendința se va schimba probabil pe măsură ce evoluează situația din Afganistan.
Analiștii Eurasia Group au spus recent că îngrijorările Uniunii Europene cu privire la un aflux de refugiați afgani pot fi supradimensionate, deoarece UE a luat măsuri pentru a reduce migrația dezordonată. În plus, sentimentul anti-refugiați din Turcia – unde vin în mod normal mulți refugiați – ar putea însemna că președintele Recep Tayyip Erdogan ar putea adopta o poziție mai dură împotriva migranților. Orice aflux de refugiați care va ajunge în UE va fi probabil „gestionabil”, a spus Eurasia Group.
Haosul politic din Afganistan s-ar putea revărsa în țările vecine și ar putea exacerba tensiunile dintre India și vecinii săi, Pakistan și China.
Analiștii indieni sunt îngrijorați de faptul că întoarcerea talibanilor ar putea crea spațiu pentru grupări teroriste precum Lashkar-e-Taiba și Jaish-e-Mohammed pentru a lansa atacuri împotriva țintelor indiene, potrivit lui Elizabeth Threlkeld, senior și director adjunct al Programului pentru Asia de Sud la Centrul Stimson.
„Un guvern taliban ar da Pakistanului o influență semnificativă în Kabul în detrimentul Indiei”, a declarat ea pentru CNBC.
India pare să fi adoptat deocamdată o abordare de așteptare. Dacă un atac împotriva țintelor indiene ar urma să provină din Afganistan, New Delhi aproape „cu siguranță ar arăta cu degetul Islamabadul”, a explicat Threlkeld, care a fost ofițer de servicii străine la Departamentul de Stat al SUA din Pakistan.
„Rezultatul [va fi] o criză India-Pakistan cu potențial de escaladare periculos”, a spus ea, adăugând că va fi probabil mai ușor pentru Pakistan și China să caute acorduri cu talibanii pentru a le asigura securitatea.
În timp ce India a făcut eforturi pentru a negocia cu talibanii, experții spun că va fi mai greu pentru New Delhi să obțină acorduri similare cu Pakistanul și China. Dorința politică a Indiei de a face acest lucru este mai mică, au adăugat ei.
Dacă instabilitatea actuală din Afganistan se extinde în Pakistan, India ar putea fi, de asemenea, obligată să-și consolideze apărarea de-a lungul frontierei de vest – ceea ce ar putea limita atenția și resursele New Delhi pentru a răspunde presiunii militare a Beijingului, potrivit Eurasia Group.
Threlkeld a subliniat că este încă „prea devreme să spunem cât de semnificativă va fi amenințarea teroristă dintr-un Afganistan controlat de talibani”.
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene transmis, sâmbătă, explicaţii cu privire la reducerea alocării din PNRR…
În ultima zi a lunii martie, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a…
Oficialii ASFOR s-au întâlnit astăzi cu reprezentanții Asociației Forestierilor din Bulgaria (AFCB). Delegația bulgară a…
Rusia preia sâmbătă preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate al ONU, responsabilitate pe care o…
Procurorii DIICOT Timişoara au trimis în judecată 35 de persoane, cetăţeni români şi libanezi, o…
Poliţia din New York a intrat "în alertă maximă" înaintea înfăţişării de marţi în faţa…