Update articol:
Infotrip în Transilvania

VILLA VINEA își va mări capacitatea cramei, după ce, anii trecuți, a fost nevoită să vândă struguri, pe fondul producției mari

VILLA VINEA
  • Eva Albert: Suntem singurii din țară care avem soiul Kerner

Proprietarii vinurilor VILLA VINEA au decis să mărească crama, după ce, anii trecuți, a fost nevoită să vândă struguri, pe fondul producției mari, ne-a declarat Eva Albert, Sales Consultant&Wine Tastings la VILLA VINEA.

Aceasta ne-a explicat: “Lucrăm la capacitate maximă. Crama a fost gândită pentru prelucrarea strugurilor de pe 50 de hectare, dar noi avem 70 de ha, după ce s-au cumpărat 40 de hectare de vie care nu au fost în planul inițial. Din această cauză, în anii trecuți, am fost nevoiți să vindem foarte mulți struguri.

În 2019, am fost nevoiți să vindem peste 40 de tone de struguri pentru că nu am avut ce să facem cu ei.

Anul trecut, am avut o problemă destul de mare, după ce, pe 23 august, o furtună mare ne-a distrus peste 60% din recolta. Din această cauză, nu o să avem calitate de vin selection, pentru că a fost distrusă.”

VILLA VINEA are două linii de producție – selection și premium, precum și vinurile de masă. Linia selection se deosebește de linia premium prin cantitatea mai mică de struguri recoltată, respectiv 3500 kg la hectar,  față de 7000-7500 kg pe hectar, la premium.

Eva Albert, Sales Consultant&Wine Tastings, VILLA VINEA
Eva Albert, Sales Consultant&Wine Tastings la VILLA VINEA

”Pe de altă parte, pe linia selection, majoritatea lucrărilor se fac manual, iar pe linia premium se efectuează cu mașini. La noi, rândurile sunt plantate la o distanță de 2-2,5 metri. Ne axăm mai mult pe calitate decât pe cantitate”, a spus Eva Albert.

Proprietarul VILA VINEA, Heiner Oberrauch, este din Bolzano, din Tirolul de Sud și, în 2004, a decis să investească în zonă și să înființeze și firma. Atunci a început și plantatul viei, iar prima producție a fost din 2011. Crama a fost gandită și contruită pe verticală.

Situată în localitatea Mica, la 15 km de Târnăveni, crama Villa Vinèa cultivă 70 de hectare de vie, plantată cu 12 soiuri locale și internaționale, printre care Fetească Regală, Fetească Albă, Gewürztraminer sau Kerner.

Podgoria Villa Vinèa se află pe un deal lin, situat la o altitudine de 330-350 de metri, deasupra mării, cu expunere largă către sud și către râul Târnava Mică. Plantațiile sunt la aproximativ 20 de minute distanță cu mașina, față de aeroportul Târgu Mureș.

  • Anul înființării: 2011 – (finalizata in 2012)
  • DOC: Târnave
  • IG: Dealurile Transilvaniei
  • Numar de hectare: 70 Ha
  • Sticle de vin îmbuteliate anual: 90,000 sticle, dintre care 80% vin alb
  • Cifre de afacere: 650,000 euro
  • Proprietari: OBERALP SPA
  • Vinificatori: Celestino Lucin
  • Manager General: Mircea Matei
  • Branduri de vin: Villa Vinea, Castel Vinum
  • Soiuri de struguri: Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Riesling Rihn, Muscat Ottonel, Fetească Albă, Kerner, Gewurztraminer, Zweigelt, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră
  • Vinurile din Podgoria Lechinţa, poarta amprenta soiului, solului, microclimatului, a viticultorului si vinificatorului , caracterizându-se prin: fructuozitate, prospeţime şi o aciditate ceva mai ridicată. Sunt vinuri fine şi cu o mare bogat ţie de arome tipice şi specifice soiului.