Virgil Popescu: Am reuşit să stabilizăm preţurile la energie şi gaze un an de zile; am bifat pe 6 luni tot ce ne-am propus

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, joi, că Executivul este preocupat de criza energetică, a reuşit stabilizarea preţurilor la energie şi gaze naturale pe o perioadă de un an de zile şi, practic, “a bifat” tot ce şi-a propus, potrivit Agerpres.

“Să începem cu lucruri exacte, cu cifre exacte, să începem cu luna decembrie a anului trecut, în momentul în care am adoptat în Guvern noua Directivă a energiei electrice, momentul în care am introdus în lege conceptul de prosumator, adică (…) toţi cei care consumă până în 200 kwh vor putea să îşi compenseze energia electrică produsă în surplus şi să o ia din sistem în momentul în care aceasta nu este produsă, energie solară”, a afirmat Popescu, în reuniunea Ligii Aleşilor Locali ai PNL, desfăşurată la Poiana Braşov, unde a prezentat un bilanţ aş celor şase luni de guvernare în coaliţie.

El a spus că, în această perioadă, s-a ajuns de la 200 de prosumatori la peste 14.000, menţionând că “lucrurile merg într-un mod exponenţial”.

Virgil Popescu a menţionat că, în luna ianuarie, s-a aprobat restructurarea Complexului Oltenia, fiind respectată, în acest sens, promisiunea făcută. El a susţinut că acest lucru înseamnă că peste un miliard de euro se vor investi în judeţul Dolj, în complexul Oltenia, creându-se locuri de muncă.

“Am operaţionalizat Fondul de modernizare. Este un fond la dispoziţia României, un fond de 15 miliarde de euro, din care o să fie lansate apeluri de proiecte. La sfârşitul acestui an, vom avea un proiect special pentru UAT-uri, în aşa fel încât dumneavoastră, primăriile, să vă construiţi parcuri fotovoltaice sau eoliene. (…) Ieri, Comisia Europeană a aprobat din Fondul de modernizare peste 1.400.000.000 de euro pentru România, pentru proiectele care au fost aprobate. Spuneau diverşi cârcotaşi că România e la coadă. Nu. România are cea mai mare sumă alocată anul acesta. (…) România este campioană la absorbţia Fondului de modernizare”, a susţinut Popescu.

El a mai spus că a fost operaţionalizat PNRR, iar “jaloanele s-au bifat”. “Practic am lansat polul de proiecte pentru energie regenerabilă. (…) Vorbim de 460 milioane de euro care vor fi investite pentru producerea a peste 900 MW de energie electrică. În iunie, vom lansa pentru UAT-uri 300 milioane de euro pentru încălzire. (…) Am finalizat deja ghidurile pentru această schemă şi la sfârşitul anului veţi avea dedicate linii de finanţare pentru UAT-uri. Nu e normal să intraţi pe aceeaşi linie în competiţie cu companiile”, a adăugat el.

Ministrul a mai susţinut că Executivul a reuşit stabilizarea preţurilor la energiei şi gaze naturale.

“Ne preocupă criza energetică şi toată această perioadă am reuşit să stabilizăm preţurile la energie şi gaze naturale un an de zile, până în 31 martie. Avem un război la frontieră, nu este uşor, suprapus cu criza energetică, venind din urmă şi criza sanitară. Dar, Guvernul PNL face faţă şi Guvernul PNL merge înainte”, a punctat Virgil Popescu.

Referitor la energia nucleară, el a subliniat că liberalii şi-au asumat crearea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi va fi introdus şi primul reactor modular din România. “Luni am anunţat locul unde va fi reactorul modular, la Doiceşti, în judeţul Dâmboviţa. Asta înseamnă miliarde de euro investite în Dâmboviţa”, a susţinut ministrul.

De asemenea, Popescu a menţionat că Legea offshore a fost aprobată în Parlament aşa cum a promis şi a fost asumată de coaliţie.

“Ce înseamnă această lege offshore? Înseamnă că investiţiile în gazele naturale din Marea Neagră vor putea începe. Au fost blocate din 2018 cu acea lege strâmbă. (…) Odată cu aprobarea Legii offshore, ea a fost promulgată de preşedinte, putem spune că investiţiile din Marea Neagră vor începe, iar România va produce mai mult gaz decât va consuma şi vom fi un exportator de securitate regională”, a arătat Popescu.

Ministrul Energiei a declarat că obiectivul strategic s-a schimbat. “Nu ne mai uitam la securitatea energetică în aprovizionare, ci la independenţa energetică. Vrem să devenim independenţi energetic, să putem livra la rândul nostru securitate energetică. Practic, ne-am bifat pe primele şase luni cam tot ce ne-am propus”, a afirmat Virgil Popescu.

Articole recente

Ucraina: Johnson îl avertizează pe Macron împotriva “oricărei tentative” de soluţie negociată “acum”

Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat duminică pe preşedintele francez Emmanuel Macron împotriva tentativei de…

3 ore ago

Compania Austrian Airlines a anulat zeci de zboruri din cauza contaminărilor cu COVID-19 în rândul personalului său

Compania aeriană austriacă Austrian Airlines a fost nevoită să anuleze sâmbătă 52 din cele 360…

5 ore ago

Summitul G7: Biden îi mulţumeşte lui Scholz pentru ‘leadership’ în criza legată de Ucraina

Preşedintele SUA Joe Biden i-a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz pentru "leadership-ul" său asupra răspunsului…

5 ore ago

Kristalina Georgieva (FMI): “Unele suferinţe” s-ar putea produce în lupta contra inflaţiei

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a subliniat importanţa luptei contra inflaţiei în…

5 ore ago

MAE: Declaraţiile lui Dmitri Medvedev fac parte din retorica falsă a Kremlinului

Declaraţiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de…

6 ore ago

Londra, Washingtonul, Ottawa şi Tokyo interzic importurile de aur rusesc

Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Japonia vor interzice importurile de aur rusesc în noile…

9 ore ago