Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuz
ANRE vrea să micşoreze perioada de probă pentru capacităţile de producere a energiei regenerabile. Potrivit unui proiect de Ordin ANRE, pus în dezbatere publică, creşterea dezechilibrelor din sistemul energetic este cauzată şi de producătorii care au capacitățile în perioada de probe și care preferă să stea cât mai mult în această situație, fiind scutiți de la plata dezechilibrelor și remunerați pentru energia livrată cu un preț avantajos. “Cadrul de reglementare în vigoare prevede ca pentru energia pe care o injectează în perioada de probe acestor centrale să nu le fie atribuit niciun dezechilibru neavând obligația să notifice puterea produsă în piața de echilibrare, dar să primească totuși contravaloarea energiei injectate la media prețului PZU din ultimele 90 de zile. În momentul de față puterea centralelor care rămân în perioada de probe până la termenul limită de 24 de luni este tot mai mare și conduce la creșterea costurilor cu echilibrarea sistemului”, conform ANRE.
Virgil Popescu, fostul ministru al energiei, ne-a declarat: “Este foarte bine că se micşorează această perioadă de timp. Doi ani de zile pentru perioada de probe este foarte mult. Cred că a fost un Ordin (n.r. Ordinul 33/2021) dat cu dedicaţie de fosta conducere ANRE. Ordinul a fost dat în perioada de criză energetică, cu prețuri foarte mari în PZU. Atunci investitorii puteau să își recupereze investiția rapid.
În acea perioadă de timp am avut dispute cu ANRE ca Ministerul Energiei să elibereze autorizațiile de înfiinţare, dar ANRE s-a opus vehement, acuzând chiar că ME vrea să preia atribuțiile ANRE. Acum înțeleg de ce nu a dorit să lase acest instrument din mână. În momentul când ME elibera autorizațiile de înființare avea și acces la aceste așa- zise perioade de probe tehnice.
Gândiți- vă ce înseamnă, de exemplu, ca un parc fotovoltaic de 50 de megawați să stea în probe tehnice doi ani de zile şi să primească preț mediu PZU pe 90 de zile, așa cum scrie în Ordin, pentru toată energia produsă, fie că o produce ziua sau nu o produce noaptea. În mod normal, prețul la energie produsă fotovoltaic pe timpul zilei este foarte mic.
Acest exemplu de parc fotovoltaic este favorizat puternic de ordinul ANRE. Dacă stai doi ani în astfel de probe, câştigi suficient ca să îţi scoţi banii pe investiţie.
Şi ne mai mirăm că avem preţul mare la energie pe PZU. Dacă acea energie ar fi intrat în piaţă, ar fi scăzut preţul.
În plus, aceste companii nu plătesc nici dezechilibrele. Nu au nicio treabă cu echilibrarea, nu plătesc dezechilibrele, nu trebuie să își facă prognoze de producție. Stau doi ani pur și simplu și încasează bani.
Cred că ANRE trebuie să investigheze cine a beneficiat de pe urma acestui Ordin. Poate și Consiliul Concurenței ar trebui să analizeze dacă nu este cumva un ajutor de stat mascat dat de către ANRE”.
Pentru remedierea situaţiei, ANRE propune acum diminuarea duratei perioadei de probe în funcție de categoria în care sunt clasificate conform Ordinului președintelui ANRE nr. 79/2016 și, totodată, se propune remunerarea energiei injectate în rețea cu prețul PZU înregistrat în intervalul de decontare în care a fost produsă dar nu mai mult de 400 de lei/MWh, această valoare fiind prețul de referință considerat și în cadrul metodologiei aplicate conform OUG 27/2022 pentru calculul contribuției 3 la Fondul de Tranziție Energetică.
Un proiect de Ordin al ANRE pus în dezbatere publică spune:
“Perioada de timp necesară efectuării probelor pentru punerea în funcțiune a unui loc de producere/loc de consum și producere, inclusiv a instalațiilor de stocare, noi sau retehnologizate, denumită în continuare perioada de probe, este intervalul de timp cuprins între momentul primei puneri sub tensiune pentru perioada de probe și data finalizării probelor conform programului de probe/teste convenit între solicitant și operatorul de rețea.
În funcție de categoria de clasificare a unităților generatoare și a centralelor electrice explicitată în cadrul Ordinului președintelui ANRE nr. 79/2016 pentru aprobarea clasificării unităților generatoare și a centralelor electrice, durata perioadei de probe este:
– pentru instalațiile de categorie A, de cel mult 6 luni calendaristice de la data primei puneri sub tensiune;
– pentru instalațiile de categorie B și C, de cel mult 12 luni calendaristice de la data primei puneri sub tensiune;
– pentru instalațiile de categorie D, de cel mult 24 de luni de la data primei puneri sub tensiune, având posibilitatea ca această perioadă să fie prelungită de către operatorul de rețea numai în cazul în care gestionarul instalației electrice a înregistrat progrese semnificative în direcția realizării conformității integrale.
La data finalizării probelor prevăzute în programul de probe/teste menționate la alin. (1), utilizatorul are obligația să se înscrie ca PRE pentru a putea deveni participant la piața de energie electrică, iar locurile de producere/locurile de consum și producere, inclusiv instalațiile de stocare, noi sau retehnologizate, se deconectează de la rețea și rămân deconectate până la momentul înscrierii ca PRE.”
Ordinul 33/2021 prevedea că perioada de timp necesară efectuării probelor pentru punerea în funcţiune a unei capacităţi de producere/instalaţii de stocare a energiei electrice, denumită în continuare perioada de probe, este intervalul de timp cuprins între momentul punerii sub tensiune pentru perioada de probe şi data obţinerii licenţei, dar nu mai mult de 24 de luni de la data primei puneri sub tensiune.
Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă…
Guvernul Greciei a cerut ajutor prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru stingerea…
Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…
Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…
This website uses cookies.
Read More