Energie

Virgil Popescu: Ministerul Energiei nu va mai vota în AGA pentru achiziționarea de capacități de producție existente

  • “Dacă FP doreşte să își vândă participația pe bursă, parțial sau total, Adunarea Generală a Acționarilor de la Hidroelectrica va aproba acest lucru”

  • Despre vânzarea Rompetrol: “Partea kazahă mi-a spus că există discuții exploratorii cu mai mulți investitori, inclusiv cu un investitor român”

  • “După anul acesta, vom face o evaluare a managementului din companiile din energie”

 

Reporter: Ce ne puteți spune despre includerea energiei nucleare și a gazelor naturale în taxonomia UE pentru tranziția energetică?

Virgil Popescu: În 21-22 ianuarie avem Consiliul Informal pe energie unde vom discuta inclusiv de taxonomie.

A apărut draftul actului delegat numărul 2, statele membre trebuie să transmită punctele de vedere în termen de 15 zile. Ne vom exprima și noi poziţia. Dar vorbim de o negociere continuă.

Estimăm ca actul delegat numărul 2 va fi finalizat până la sfârșitul președinției franceze, adică până în iunie anul acesta.

 

România susține, alături de Franța și de alte state, ca gazul şi nuclearul să fie considerate combustibil de tranziție.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre listarea Hidroelectrica?

Virgil Popescu: Până în luna august nu putem face nimic pentru că există în vigoare legea care interzice vânzarea participațiilor statului. Eu mă bucur că ceilalți acționari ai Hidroelectrica, respectiv Fondul Proprietatea, doresc listarea și voi avea în curând o întâlnire cu dânșii. Dacă doresc să își vândă participația pe bursă, parțial sau total, Adunarea generală a Acționarilor de la Hidroelectrica va aproba acest lucru.

Reporter: Producătorii de energie vor încheia anul 2021 cu rezultate foarte bune. Ce părere aveți de impozitarea cu 90% a profitului? Cum îşi vor mai face companiile investiţiile?

Virgil Popescu: Nu mi s-a părut că Hidroelectrica nu are bani de investiții. Este adevărat că această companie  va avea un profit, probabil, istoric și este normal să cedeze mare parte din acel profit la bugetul de stat.

Compensarea clienților casnici și industriali – practic aplicarea legii compensării se bazează în mare parte și pe dividendele pe care statul român le ia de la companiile din energie, în special de la Hidroelectrica.

Referitor la Nuclearelectrica, acolo lucrurile sunt mai nuanțate. Există un memorandum prin care doar jumătate din bani se duc către dividende, așa cum stipulează legea, restul urmând să rămână în companie pentru investițiile ulterioare. La fel și la Romgaz – am aprobat un memorandum pentru ca o mare parte din profit să rămână în companie şi să fie folosit pentru investițiile în Marea Neagră.

Reporter: Ce ne puteti spune despre posibila vânzarea Rompetrol România?

Virgil Popescu: Nu am informații cu privire la vânzarea Rompetrol, dar într-o discuție am fost informat de partea kazahă că există discuții exploratorii cu mai mulți investitori, inclusiv cu un investitor român. Iar eu am afirmat ceea ce am afirmat tot timpul că noi, ca minister și Guvern, sprijinim investițiile autohtone.

Reporter: La finalul anului trecut, statul român, acţionar al Electrica, a votat împotriva achiziţiei unor companii de producţie de energie regenerabilă. De ce? 

Virgil Popescu: Ministerul Energiei nu va mai da mandate în AGA cu privire la achiziționarea de capacități de producție existente. Acelea există deja și pot produce în continuare.

Dar îmi doresc ca acolo unde Ministerul Energiei are puterea de decizie să aprobăm capacități noi de producere a energiei electrice, pentru că vreau să creștem capacitatea de producție de energie electrică.

 

 

Reporter: Sunteți mulțumit de managementul din companiile din energie?

Virgil Popescu: Vom face o evaluare după acest an și puteţi să mă întrebați după aceea.

Majoritatea companiilor din energie, în momentul când am venit la minister, în 2019, aveau deja directoratele și consiliile de administrație instalate pe Ordonanța 109. Managerii şi administratorii erau deja selectați și nu prea există pârghii pentru a interveni în conducerea companiilor.

Actuala conducere Romgaz are mandat de patru luni, până în aprilie. Cred că această conducere a pus compania pe o direcție bună.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre tranzacţia Romgaz-Exxon?

Virgil Popescu: Sunt convins că tranzacția cu Exxon se va finaliza. Ea a fost aprobată de către adunarea generală a acționarilor Romgaz. Voința politică pentru această tranzacție există, guvernul României dorește această tranzacție. Vorbim de o tranzacție de importanță strategică pentru România, practic ne va asigura nu numai securitatea în aprovizionarea și independența de punct de vedere al gazului natural, ci şi securitatea în aprovizionarea zonei regionale europene și va face din România un jucător puternic pe piaţa gaze.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre legea offshore?

Virgil Popescu: Legea offshore va fi modificată așa cum am promis și cum există în programul de guvernare.

Vom face modificările în așa fel încât să nu mai existe o barieră în demararea acestor investiții și vom avea în vedere să avem prevederi similare și în legea onshore deep, pentru că avem câmpurile în zona onshore, bogate în gaze, care ar putea să beneficieze și ele de condiții favorizante de exploatare, de exemplu zăcământul de la Caragele.

View Comments

Articole recente

Ucraina: Şeful contraspionajului militar viitor ministru al apărării (deputat)

Şeful serviciilor secrete militare ucrainene, Kirilo Budanov, îl va înlocui pe Oleksii Reznikov în funcţia…

6 ore ago

Ciolacu acceptă posibilitatea unor schimbări de miniştri la rotativă

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că este posibil ca anumiţi miniştri să fie schimbaţi…

6 ore ago

Ciucă: România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul egiptean de gaze lichefiate

România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul egiptean de gaze naturale lichefiate…

7 ore ago

Nicolae Ciucă, în Egipt: Vrem să extindem cooperarea economică pe coridoarele de transport maritim

România şi Egiptul intenţionează să îşi consolideze cooperarea, inclusiv în domeniul transportului maritim, a declarat,…

7 ore ago

Oleksii Reznikov, ministrul Apărării al Ucrainei, îşi va părăsi postul, șeful Serviciului de Informații probabil că îl va înlocui – presa ucraineană

*   Ministrul Apărării spune că va demisiona dacă Zelensky va ordona demiterea lui   Începând…

12 ore ago

Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare; vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra…

13 ore ago