Energie

Virgil Popescu: “Modificările la Legea offshore vor fi aprobate de Parlament până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare”

Modificările la Legea offshore vor fi aprobate de Parlament până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare, a dat asigurări aseară, la Antena 3, Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Domnia sa a declarat: “Am spus că vom modifica legea offshore în Parlament și vom face acest lucru până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare. Gazele din Marea Neagră se vor extrage.

Romgaz vrea să cumpere partea Exxon de 50% din această exploatare, dacă Exxon dorește în continuare să vândă. Nu vă pot da date publice, dar vă asigur că se lucrează la acest lucru”.

Întrebat care ar fi profitul statului român din această exploatare,Virgil Popescu a spus: “Cred că cea mai buna variantă – dacă Exxon dorește să iasă din această afacere – este ca Romgaz, companie a statului român să cumpere. În acest fel, va putea gestiona 50% din acel zăcământ. 50% înseamnă taxe și impozite către statul român, înseamnă impozit pe profit catre statul român și înseamnă că, prin Romgaz, statul deține 50% din acel zăcământ”.

Virgil Popescu a mai spus că, în domeniul energetic, statul trebuie să dețină controlul strategic asupra companiilor. Domnia sa a anunțat că acest lucru este și în programul de guvernare, de comun acord cu toți partenerii de coaliție.

Directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, afirma, recent, că este necesară o perioadă de 12 luni pentru a lua decizia de investiţii în proiectul de gaze din Marea Neagră, din momentul în care va fi modificată Legea offshore, urmând ca primele gaze să fie extrase peste patru ani.

În prezent, OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.  În 2019, Exxon şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România, iar ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat toamna trecută că Romgaz poate prelua participaţia Exxon.

View Comments

Articole recente

ONU: Lumea se îndreaptă ”cu ochii larg deschişi” spre “un război mai extins”: “Riscurile unei escalade şi ale unui carnagiu continuă să crească”

Pe măsură ce ''riscurile de escaladare'' în Ucraina cresc, lumea se îndreaptă ''cu ochii larg deschişi'' către…

6 ore ago

Preşedintele Erdogan a decretat doliu naţional timp de şapte zile în Turcia – bilanţul comun provizoriu indică peste 2.600 de morţi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni doliu naţional timp de şapte zile în…

6 ore ago

România-Schengen/Europarlamentarul Eugen Tomac a deschis o acţiune în justiţie împotriva Consiliului UE

Europarlamentarul Eugen Tomac (PPE, PMP) a anunţat luni, într-o postare video pe Facebook, că a…

6 ore ago

Putin aprobă vânzarea diviziei de servicii financiare a Mercedes-Benz din Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat luni vânzarea diviziei locale de servicii financiare a Mercedes-Benz…

9 ore ago

Prima centrală nucleară din Turcia, în construcţie în sudul ţării, nu a suferit pagube în urma seismelor de luni

Prima centrală nucleară din Turcia, în prezent în construcţie în sudul ţării, nu a suferit…

9 ore ago

Jianu (CNIPMMR): Anul 2023 trebuie să fie al relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar Codul Fiscal nu trebuie să sufere…

10 ore ago