Energie

Virgil Popescu: O utilizare a gazului natural în interiorul ţării va aduce plus-valoare industriei româneşti

O folosire a gazului natural în interiorul ţării, nu neapărat pentru încălzire sau pentru producţia de energie electrică, va aduce o plus-valoare mult mai mare în industria românească, a declarat, marţi, la o conferinţă de specialitate, Virgil Popescu, preşedintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor.

“România este una dintre cele mai puţin dependente state de importurile de gaze naturale şi, în funcţie de iarnă, dacă va fi ca anul trecut, putem spune că nu avem nevoie de importuri sau de o foarte mică parte de importuri (…) Trebuie să fim pregătiţi pentru a consuma intern acest gaz, pentru că furnizăm surplus de gaze naturale către vecinii noştri. Dar o folosire a gazului natural în interiorul ţării şi nu neapărat pentru încălzire sau pentru producţia de energie electrică va aduce o plus-valoare mult mai mare în industria românească. Asta înseamnă că ne pregătim alături de Europa pentru o reindustrializare a Europei şi o scăpare şi de dependenţa de alte state, de anumite materii critice, de anumite componente pe care le importăm. Eu cred cu tărie în România poate fi făcută o reindustrializare şi cred că ea trebuie să se bazeze pe materii prime pe care le avem. Le-am spus tot timpul colegilor europeni de ce România doreşte să folosească gazul ca şi combustibil tranziţie. Mulţi dintre ei nu ştiau nici că există BRUA operaţionalizat şi le-am arătat harta reţelelor de transport şi le-am spus că România are rezerve proprii, are gaze naturale şi vrea să le folosească. Nu vrem să fim dependenţi de importuri. De aceea ne dorim să avem capacităţi de prelucrare a gazului natural în România, tocmai pentru că avem aceste rezerve şi ne bazăm pe rezervele noastre de resurse energetice”, a declarat Popescu.

Potrivit demnitarului, citat de Agerpres, dincolo de utilizarea gazului natural drept combustibil de tranziţie, România vizează folosirea cât mai mult a energiei regenerabile.

“Ne-am asumat din punct de vedere al tranziţiei energetice un ‘phase out’ al cărbunelui 2030-2032, dar în acelaşi timp vrem să folosim gazul natural ca şi combustibil de tranziţie. Suntem o ţară care sprijinim şi promovăm industria energetică nucleară, folosim energia nucleară şi, deasupra acestor doi piloni, vrem să utilizăm cât mai multă energie regenerabilă. Nu putem să nu salutăm adoptarea de către Consiliul European şi publicarea în Jurnalul Oficial a directivei care practic impune nişte ţinte foarte ambiţioase în consumul de energie electrică din surse regenerabile în industrie, în transporturi, în aşa fel încât decarbonarea sistemului energetic şi atingerea ţintelor de zero emisii în 2050 să poată fi posibile. Coridorul verde care leagă Marea Caspică de Marea Neagră, care poate aduce energia regenerabilă din Marea Caspică, din Azerbaidjan, Georgia, în România şi apoi în Ungaria şi mai departe spre statele-membre din vestul Europei, este esenţial în transportul acestei energii verde. Iar cablul românesc la care se lucrează împreună cu Transelectrica, de transport al energiei de la est la vest, de la Marea Neagră la vestul României, este vital pentru sistemul energetic de transport al energiei electrice”, a subliniat fostul ministru al Energiei.

Popescu a amintit, în discursul său, de situaţia în care se afla domeniul energetic în perioada pandemică, precum şi de stadiul actual al acestui sector.

“România este un pilon al producţiei de gaze naturale, este al doilea producător din Uniunea Europeană. După începerea producţiei din Marea Neagră, vom fi primul producător de gaz din Marea Neagră. Legislaţia europeană împreună cu legislaţia românească trebuie să încurajeze sectorul energetic. Am trecut printr-o criză pandemică ce ne-a luat pe toţi prin surprindere. Am avut, practic, nişte preţuri extraordinar de mici în acea perioadă. Dacă ne aducem bine aminte, se discuta chiar de preţuri negative ale petrolului. După această criză pandemică a venit o criză energetică, o criză de manipulare a preţului la gaze naturale de către Federaţia Rusă. Am trecut de la o extremă la cealaltă. Evident, toată lumea a fost prinsă în această sarabandă a preţului şi evident că, legislativ, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, a trebuit să se facă faţă acestor provocări. România şi Europa, statele-membre, au reuşit să facă faţă acestei acestei provocări. S-a reuşit, practic, printr-o solidaritate ieşită din comun, să înlocuim dependenţa de gazul rusesc cu alte surse de gaze, iar România a fost în prim-planul acestei curse. Prin reţeaua de transport de gaze naturale, care a fost pregătită din timp pentru acest lucru, am devenit practic culoar de transport de gaze naturale prin coridorul Transbalcanic, care încă din 2021 a fost pregătit pentru acest lucru, a fost operaţionalizat prin conducta BRUA. România a devenit a revenit pe harta de transport de gaze naturale a Europei”, a susţinut el.

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), sub înaltul patronaj al Ministerului Energiei, organizează în perioada 7 – 8 noiembrie cea de-a VI-a ediţie a evenimentului Romanian International Gas Conference – RIGC 2023, cu tema “Redefinirea securităţii aprovizionării. Potenţialul noilor tehnologii pentru o tranziţie energetică durabilă”.

View Comments

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

o oră ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

2 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

2 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

3 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

5 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

6 ore ago

This website uses cookies.

Read More