Energie

Virgil Popescu: Prețul pe bursă al gazului este între 61-65 de lei, pe timp de iarnă, faţă de 104 lei, acum un an; companiile românești au ajuns să exporte gaze și să devină jucători pe piața gazelor naturale

Prețul pe bursă al gazului este între 61-65 de lei, pe timp de iarnă, faţă de 104 lei, acum un an; companiile românești au ajuns să exporte gaze și să devină jucători pe piața gazelor naturale, a declarat astăzi Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Virgil POPESCU.

Domnia sa a explicat: “Am găsit o piață energetică nefuncțională, în care gazul natural era de 104 lei. Astăzi, prețul pe bursă este între 61-65 de lei, pe timp de iarnă. Am anunțat că liberalizarea prețului la gaze naturale va scădea prețul.

PSD-ul spunea că, după liberalizare,  va exploda prețul, dar liberalizarea prețului a dus la scăderea preturilor, iar dacă acum este la jumătate față de anul trecut este datorită  abrogarii OUG 114, programului Gas Release, astfel încât în România în momentul de față pentu prima dată au scăzut importurile de gaze naturale. Companiile românești au ajuns să exporte în afara României și să devină jucători pe piața gazelor naturale, ceea ce ne-am și propus.

De asemenea, ne-am propus în Programul de guvernare deblocarea investițiilor în Marea Neagră și da, o vom face. Pentru acest lucru a fost nevoie de abrogarea OUG 114-am făcut acest lucru, de modificarea Legii Offshore-am făcut parțial acest lucru, am ridicat obligativitatea de vânzare pe piața centralizată a jumătate din producția offshore și am introdus Gas Release.

Aștept după 6 decembrie un parlament care să modifice Legea Offshore astfel încât să fie un câștig pentru România și pentru investitori.

Romgaz negociază 50% din pachetul deținut de Exxon. Am spus că, dacă americanii de la Exxon doresc să iasă din acest proiect, Romgaz este interesat să achiziționeze întregul pachet le care Exxon îl deține în Marea Neagră. Romgaz este o companie puternică, care poate împreună cu Petrom să exploateze în condiții de egalitate gazele din Marea Neagră”.

Întrebat de jurnalişti dacă Romgaz are capacitatea financiară să susţină o astfel de investiţie, Popescu a afirmat: “Romgaz e suficient de solvabilă în acest moment încât să poată să achiziţioneze şi în continuare să participe la această investiţie. Cred că Romgaz are o capacitate financiară poate mai mare decât Petrom. Să nu subestimăm Romgaz. Este o companie cu un viitor foarte mare”.

Potrivit lui Virgil Popescu, Fondul de Modernizare este un fond de la care România se poate alimenta. El are o valoare de circa 6 miliarde de euro și valoarea lui crește, funcție de certificatele de CO2: “Prin acest fond se vor face investițiile în sistemul energetic național -70% din acest fond se va duce în investiții în capacități de stocare, rețele, reabilitare sau construcția de rețele de transport și distribuție -30% pot merge și pentru producția energetică pe bază de gaze naturale”.

 

Articole recente

WeMat încheie anul 2022 cu venituri de 17 milioane euro, în creștere cu 13,5% față de anul precedent

WeMat, companie care activează pe segmentul pardoselilor comerciale pe piața imobiliară, anunță venituri de 17…

48 de minute ago

CreditAmanet raportează venituri în creștere cu 30% în 2022 față de anul precedent şi o creştere cu peste 20% a profitului

În 2023, CreditAmanet va investi un milion de euro în digitalizare; Planurile de dezvoltare includ…

51 de minute ago

Percheziţii DNA la Poliţia Locală şi Poliţia Capitalei într-un dosar privind încheierea unor contracte de achiziţie

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează, luni, percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţul Călăraşi într-un…

2 ore ago

18 companii listate la Bursa de Valori București, din Piața Principală și Piața AeRO, au obținut nota maximă VEKTOR (ARIR)

ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (IR), publică…

2 ore ago