Update articol:

Virgil Popescu: Vom instala SMR pe amplasamentele existente ale centralelor pe cărbune; o centrală NuScale cu 6 module de 462 MWe ar preveni emiterea a peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an

O centrală NuScale cu 6 module de 462 MWe ar preveni emiterea a peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an (în comparație cu cărbunele) – echivalentul cu scoaterea de pe drum a 6,6 milioane de mașini timp de un an, creând în același timp locuri de muncă locale și beneficii pentru industrie, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Energiei,  la ceremonia de semnare a parteneriatului între România și SUA pentru pentru implementarea SMR-urilor în țara noastră.

Potrivit lui Virgil Popescu, scopul este de a plasa SMR pe amplasamentele existente ale centralelor pe cărbune, obținând reducerea emisiilor de carbon, păstrând în același timp locurile de muncă și veniturile fiscale și asigurând o tranziție acceptabilă pentru lucrătorii și comunitățile existente din centralele pe cărbune și pentru afacerile locale.

Conform lui Virgil Popescu, construirea și operarea de reactoare modulare mici reprezintă o soluție sigură, avansată din punct de vedere tehnologic, cu beneficii demonstrate pentru mediu ale energiei curate, fără emisii, aducând beneficii socio-economice directe comunității pe care o deservește și generând prosperitate continuă pentru industria și economia regională.

Cosmin Ghiță – CEO SNN și John L. Hopkins – CEO – NuScale Power au semnat astăzi Acordul de Cooperare (“Teaming Agreement”) pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) de tip NuScale în România.

Virgil Popescu a mai spus: “În prezent, industria energiei nucleare din România angajează aproximativ 12.600 de locuri de muncă în industria orizontală și contribuția sa anuală în PIB-ul național este de 5,7 miliarde industrie, susținând totodată reducerea a peste 10 milioane de emisii de CO2. (…) Proiectarea inovatoare a centralei electrice cu mai multe module a NuScale înseamnă că o centrală NuScale ar putea produce energie electrică curată și fiabilă pentru rețea, în timp ce alocă unul sau mai multe module pentru a produce hidrogen în mod economic atunci când cererea de energie electrică este scăzută.

Cu primul reactor modular mic (SMR) care a primit aprobarea de proiectare a Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA (NRC), NuScale este o tehnologie nucleară avansată sigură, fiabilă și scalabilă pentru a satisface nevoile noastre și pentru a îmbunătăți calitatea vieții pentru oamenii din România. Cu o siguranță și o rezistență inovatoare, tehnologia NuScale revoluționează industria nucleară și deschide calea către o nouă frontieră a energiei sigure, fără carbon.

Ne propunem să dezvoltăm primul SMR până în 2027/2028 pentru a ne îndeplini cererea critică de energie și obiectivele ecologice. Suntem mândri să fim prima țară care a dezvoltat SMR în Europa și ne propunem să jucăm un rol de lider în regiune, devenind un hub pentru țările din Inițiativa Trei Mări, atât pentru producția de tehnologie, cât și pentru formarea operațională.

Pe baza Planului național integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice (PNIESC), România intenționează să reducă emisiile de CO2 cu 55% până în 2030 și dependența sa de import de la 20,8% astăzi la 17,8% în 2030. Dezvoltarea de noi capacități până în 2030 este esențială până în 2030, deoarece 80% dintre grupurile termice și-au depășit durata de viață obișnuită și 66% din emisiile GES sunt generate de sectorul energetic.

Energia nucleară are un rol esențial în atingerea acestor ținte de decarbonizare și asigurarea tranziției energetice către o economie fără carbon, contribuind în prezent cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România. După implementarea proiectelor strategice de investiții, această contribuție va crește exponențial, asigurând totodată securitatea energetică pentru România și regiune. Construim aceste proiecte pentru generațiile viitoare: pentru a asigura un viitor curat, locuri de muncă, educație într-un domeniu tehnologic avansat și prosperitate pentru familii și comunități.

Decarbonatarea cu nuclear este posibilă!”

 

BVB | Știri BVB

VES SA (VESY) (22/09/2023)

Retragerea dintr-o activitate principala

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (22/09/2023)

Completarea Convocatorului AGEA din 09/10 octombrie 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (22/09/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni la Sinterom S.A.

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (22/09/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la Alstom Transport SA

Fondul Proprieteatea TURBO LONG 10/1.26/1.31 (EBFPTL26) (22/09/2023)

Suspendare tranzactionare - ora 16:31 - Notificare Erste Group Bank AG