Din 2020, a fost instituit un boicot informal asupra mărfurilor turcești în Arabia Saudită, iar regatul a interzis pentru o perioadă călătoriile și zborurile în Turcia.
O declarație comună emisă în urma discuțiilor liderilor a detaliat o nouă perioadă de legături bilaterale, inclusiv eliminarea restricțiilor comerciale, mai multe discuții programate și un posibil schimb valutar.
Acest lucru vine în condițiile în care Turcia se confruntă cu o criză economică, cu o inflație la un nivel record de peste 70% și o monedă puternic depreciată.
Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a vizitat Turcia pentru prima dată în ultimii ani, marcând o apropiere între doi dintre cei mai importanți actori politici, militari și economici ai regiunii după o perioadă de relații tensionate.
Legăturile dintre cele două țări au fost aproape întrerupte în urma uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi în interiorul consulatului saudit din Istanbul în 2018. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat la acea vreme pe prințul saudit de orchestrarea crimei, lucru pe care Mohammed bin Salman şi guvernul său l-au negat cu fermitate.
Din 2020, a fost instituit un boicot informal asupra mărfurilor turcești în Arabia Saudită, iar regatul a interzis pentru o perioadă călătoriile și zborurile în Turcia.
Prințul moștenitor și Erdogan urmăresc acum să normalizeze pe deplin relația lor, potrivit CNBC. O declarație comună emisă în urma discuțiilor liderilor a detaliat o nouă perioadă de legături bilaterale, inclusiv eliminarea restricțiilor comerciale, mai multe discuții programate și un posibil schimb valutar.
Acest lucru vine în condițiile în care Turcia se confruntă cu o criză economică, cu o inflație la un nivel record de peste 70% și o monedă puternic depreciată. Lira turcească a pierdut mai mult de jumătate din valoare în ultimul an.
„Ar trebui să vedem această apropiere ca parte a unui efort mai larg de normalizare al Turciei cu țările din regiune”, a declarat Pinar Dost, director adjunct la Consiliul Atlantic din Turcia. Pe lângă Arabia Saudită, Erdogan a depus eforturi pentru a normaliza legăturile cu Emiratele Arabe Unite și Israelul, iar discuțiile cu Egiptul progresează.
Arabia Saudită este o piață importantă pentru mărfurile și turismul turcesc, iar sfârșitul interdicției neoficiale a Arabiei Saudite privind comerțul între țări va „ajuta la reducerea presiunii economice asupra Turciei”, a adăugat Pinar Dost. În mai, regatul a reluat zborurile către Turcia după o pauză de doi ani.
Vizita are loc, de asemenea, înaintea călătoriei președintelui Joe Biden în Golf luna viitoare, care va include o vizită în Arabia Saudită, în încercarea de a restabili legăturile cu regatul, după ce Biden a insistat în 2019 să-i trateze pe saudiți drept „paria” și a criticat vocal încălcările drepturilor omului din Arabia Saudită.
Această vizită, spun analiștii, va avea ca scop atât încercarea de a-i convinge pe saudiți să pompeze mai mult petrol pentru a atenua prețurile globale dureros de ridicate ale combustibililor, cât și încercarea de a promova legături mai strânse între saudiți și Israel, la aproape doi ani după Acordurile Avraam intermediate de SUA, care au dus la o normalizare diplomatică istorică între Israel și Emiratele Arabe Unite.
Pentru unii observatori regionali, schimbarea de poziție a lui Erdogan, un naționalist deseori combatant și ferm aliat cu islamiștii Frăției Musulmane, pe care statele din Golf îi consideră o amenințare, este uluitoare.
„Mohammed bin Salman (MBS) vine la Ankara și aproape că acceptă capitularea necondiționată a lui Erdogan”, a scris Timothy Ash, strateg pentru piețele emergente la Bluebay Asset Management, adăugând: „Cu totul remarcabil.”