Burse/Investitii

Vlad Popescu, Norofert: Revizuirea în scădere a bugetului de venituri și cheltuieli, pe fondul secetei prelungite, presiunii importurilor ucrainene pe prețurile cerealelor românești, costurilor mari de înființare a precedentelor culturi; continuăm investițiile

*Creionăm o strategie de internaționalizare concentrată pe valoarea adăugată a produselor din portofoliu nostru

2023 este un an în care sănătatea financiară și strategia de piață a companiilor din agribusiness sunt puse la încercare, ne-a spus Vlad Popescu, Președinte CA Norofert, în cadrul unui interviu.

“ În acest context, în 2023 Norofert a ales o abordare prudentă, am optat pentru siguranța încasărilor și consolidare financiară în detrimentul creșterii cifrei de afaceri”, ne-a declarat el.

Astfel, Vlad Popescu a explicat revizuirea BVC: „Revizuirea în scădere a bugetului de venituri și cheltuieli vine în urma unei analize detaliate efectuată în ceea ce privește toți acești factori – seceta prelungită, presiunea importurilor ucrainene pe prețurile cerealelor românești, costurile mari de înființare a precedentelor culturi pe care fermierii nu au reușit să le recupereze, care impactează activitatea noastră.”

Totusi, el apreciază că investițiile, mai ales în momente de criză, vor genera oportunitatea creșterii și distanțării de competiție

***

Cum v-a influențat situația războiului de la graniță în acest an?

Vlad Popescu: Ne aflăm într-un moment foarte dificil pentru piața de agribusiness din România. Costurile de înființare a culturilor mari din toamna anului 2022 nu au putut fi acoperite de producție în cantitatea și prețul necesare pentru ca fermierii să-și recupereze cheltuielile. De exemplu, există fermieri care au înființat hectarul de grâu cu 5.000 – 5.500 lei în toamna anului 2022, iar veniturile din iulie 2023, pentru același hectar, nu au depășit 2.500-3.000 lei, sunt pierderi nete foarte greu de gestionat. Toată această situație este creată și de presiunea pe care importul de cereale din Ucraina îl pune pe piața românească, ce nu poate face față prețurilor scăzute din țara vecină.

Un alt factor cheie pentru situația în care ne aflăm este seceta, încă persistentă în mare parte a țării, care a adus daune semnificative culturilor și a scăzut considerabil cantitatea și calitatea recoltelor.  Prin urmare, ne confruntăm cu perspectiva în care numeroase ferme se află în insolvență, sunt scoase la vânzare sau au o capitalizare foarte redusă, ceea ce creează dificultăți semnificative pentru furnizorii de inputuri, deoarece fermierii nu pot achita datoriile.

Este cu adevărat un an în care sănătatea financiară și strategia de piață a companiilor din agribusiness sunt puse la încercare. În acest context, în 2023 Norofert a ales o abordare prudentă, am optat pentru siguranța încasărilor și consolidare financiară în detrimentul creșterii cifrei de afaceri.

Cum vedeți piața agricolă în acest moment? 

Vlad Popescu: În prezent, piața de agribusiness este în expectativă. Am avut o vară secetoasă, la fel a fost și începutul de toamnă, zonele au devenit aride, iar fermierii din sud-estul țării au tot amânat semănatul grâului în speranța că va ploua. Pământul este, în continuare, extrem de uscat și acest lucru presupune lucrări mai complexe și un consum mare de combustibil. Fermierii așteaptă ploi pentru a înființa culturile de toamnă, cei care au riscat și au înființat deja în lipsa precipitațiilor au înregistrat pierderi. Aceste elemente au adus nesiguranță care a avut un impact evident asupra activității din piața agribusiness, fermierii fiind extrem de precauți în ceea ce privește investițiile în culturi din teama de a repeta experiența dificilă a sezonului 2022-2023.

Ați publicat bugetul revizuit pentru anul 2023. Puteți să detaliați.

Vlad Popescu: Cum aminteam, Norofert a ales în 2023 o abordare prudentă. Am implementat și ne-am asumat o politică mai strictă  de gestionare a riscurilor legate de creanțe care a dus la o limitare a vânzărilor și, implicit, la o scădere a profitului pentru acest an. Revizuirea în scădere a bugetului de venituri și cheltuieli vine în urma unei analize detaliate efectuată în ceea ce privește toți acești factori – seceta prelungită, presiunea importurilor ucrainene pe prețurile cerealelor românești, costurile mari de înființare a precedentelor culturi pe care fermierii nu au reușit să le recupereze, care impactează activitatea noastră. Toate acestea au influențat sectorul agricol începând cu luna mai 2023, generând o situație dificilă care a depășit orice predicție bazată pe datele istorice din agribusiness-ul românesc.

În aceste condiții, am menținut expunerea la riscuri pentru fiecare fermier la niveluri acceptabile, în funcție de istoricul de plată al fiecăruia, și am reușit să avem o rată de recuperare a creanțelor de peste 95%, un nivel mult peste cel înregistrat în piață. În plus, situația financiară a companiei a fost îmbunătățită prin rambursarea unor facilități de credite în valoare de 15 milioane de lei. Anul 2023 a fost un an de consolidare a poziției în piață dar în care ne-am menținut și angajamentul de a continua investițiile.

Care sunt investițiile pe care le vizați în perioada următoare? 

Vlad Popescu: Am decis să ne continuăm programul de investiții în ciuda anului dificil cu care se confruntă sectorul nostru. Credem că investițiile, mai ales în momente de criză, vor genera oportunitatea creșterii și distanțării de competiție. Suntem în curs de finalizare a laboratorului de multiplicare microorganisme, proiectat pentru a crește cantitățile de materii prime necesare fabricării de îngrășăminte lichide. Am reușit să devenim autonomi în ceea ce privește producția de ingrediente bacteriene și calitatea acestora.

De asemenea, considerăm importantă investiția în irigații la ferma Zimnicea, unde, în loc să creștem accelerat suprafețele lucrate, am decis să mărim an de an suprafețele irigate până când vom putea controla apa pe întreaga suprafață lucrată, respectiv 1.000 de hectare.

Unde vedeți principalele oportunități de dezvoltare? 

Vlad Popescu: Norofert se află într-o poziție favorabilă pentru dezvoltarea de produse noi care să facă față schimbărilor climatice, să optimizeze procesele metabolice ale plantelor și să ofere o alternativă viabilă la îngrășămintele tradiționale, datorită modului lor de aplicare și prețului mai competitiv. Recent, am finalizat o nouă linie de producție pentru îngrășămintele lichide și deja observăm o cerere crescută pentru aceste produse. Anticipăm că vânzările pentru toate categoriile de produse vor înregistra creșteri semnificative în primăvara anului 2024.

Dincolo de contextul prezent, pregătim dezvoltarea companiei pentru următorii ani, astfel, creionăm o strategie de internaționalizare concentrată pe valoarea adăugată a produselor din portofoliu nostru.

Care sunt principalele probleme cu care vă confruntați la nivel de grup?

Vlad Popescu: La nivel de grup, seceta și prețurile scăzute ne-au afectat activitatea fermei Zimnicea, unde avem producție vegetală ecologică, împingându-ne către decizia de a iriga o suprafață mai mare decât cea estimată în bugetul de investiții pentru 2023. Cu toate acestea, suntem siguri că putem aduce predictibilitatea în agricultură prin irigații și managementul apei, iar soluțiile de digitalizare pe care le implementăm vor scădea costurile cu apa și cu fertilizanții.

O altă problemă importantă cu care ne confruntăm la nivel de grup o reprezintă frica fermierilor de a face investiții în culturi în această toamnă, ceea ce a dus la o scădere a vânzărilor. Am ales ca în 2023 să limităm expunerea pe unele creanțe și am prioritizat gradul de încasare, în defavoarea creșterii vânzărilor cu orice preț. Așa cum știți, agricultura este un domeniu în care termenele de plată sunt foarte lungi și riscurile aferente trebuie luate în considerare, chiar dacă ne luăm toate măsurile de garanție posibile pentru a asigura creanțele.

Ați transmis că au crescut costurile de finanțare. Care au fost motivele?

Ce tipuri de finanțare folosiți și ce mai aveți în vedere în viitor? 

Vlad Popescu: În ultimii doi ani ne-am concentrat pe finanțări bancare cu care ne-am asigurat creșterea și prin care am realizat investiții strategice importante, precum achiziția fermei Zimnicea și a fabricii din Filipeștii de Pădure. Considerăm că obținerea finanțării de la bănci reprezintă un indicator de maturitate pentru o companie listată, deoarece băncile efectuează o analiză amănunțită a activității companiei, sunt un analist diligent și exigent.

Costurile de finanțare au crescut ca urmare a creșterii indicelui ROBOR și un pas important pe care l-am făcut în acest an dificil pentru domeniul nostru a fost să închidem anticipat câteva finanțări bancare. Acest demers ne-a permis să reducem presiunea asupra fluxului de numerar și să diminuăm nivelul îndatorării, în pregătirea pentru viitoarele noastre investiții strategice. Pentru gestionarea capitalului de lucru, ne bazăm pe instrumente precum factoring, scontarea biletelor la ordin și linii de credit.

Aveți în vedere să apelați la finanțări prin piața de capital? 

Vlad Popescu: Analizăm constant toate opțiunile pe care le avem. Considerăm că nu este cel mai bun moment în piața de capital pentru astfel de operațiuni, costurile de finanțare de pe piața de capital le depășesc pe cele bancare în urma analizelor pe care le-am efectuat. Suntem confortabili cu finanțările bancare pentru nevoile noastre, dar cu siguranță nu excludem nici o variantă.

Când plănuiți să treceți pe Piața Reglementată? 

Vlad Popescu: Am publicat pentru prima dată rezultatele financiare atât conform RAS, cât și IFRS (Standard Internațional de Raportare Financiară) pentru primele șase luni (S1) ale anului 2023. Este un pas important, obligatoriu pentru trecerea în Piața Reglementată, și totodată ne dorim să obișnuim investitorii Norofert din timp cu formatul rezultatelor și în varianta în care trebuie prezentate în Piața Reglementată a BVB. Suntem deschiși să adoptăm instrumente prin care să comunicăm deschis și proactiv cu piața și pentru prima dată, anul acesta, vom organiza și o videoconferință după publicarea rezultatelor aferente primelor 9 luni pentru a detalia informațiile incluse în raport și dialoga direct cu investitorii.

La acest moment nu avem un termen stabilit pentru trecerea pe Piața Reglementată, decizia depinzând de mai mulți factori, însă, vom supune aprobării acționarilor această decizie la una din următoarele adunări generale.

Care este relația cu investitorii de pe piața de capital? Care sunt principalele lor doleanțe de la conducerea companiei?

Vlad Popescu: Norofert este o companie care a traversat toate etapele, zicem noi, în ceea ce privește relația cu investitorii. Am recunoscut deschis că am dezamăgit în câteva rânduri, dar am învățat din experiențele noastre anterioare. Am acumulat foarte multă experiență în acești ani de prezență în piața de capital și am făcut eforturi constante pentru a îmbunătăți comunicarea cu investitorii.

Începând cu anul trecut am înființat un departament dedicat pentru Relația cu Investitorii, publicăm rapoarte în limba română și engleză, avem o secțiune dedicată în cadrul website-ul nostru destinată investitorilor, am stabilit politici clare referitoare la dividende, furnizăm prognoze, organizăm Adunări Generale ale Acționarilor în mai multe orașe din România, precum și Ziua Investitorului NRF.

Ne-am propus să ne conformăm celor mai bune practici de comunicare din piața de capital și să menținem un dialog constant cu investitorii. Ne dorim să răspundem așteptărilor din piață și lucrăm permanent în această direcție. Toate acestea, alături de un plan de dezvoltare pe termen lung, ne vor permite să creștem în continuare în piața de capital.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

5 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

6 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

6 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

7 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

9 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

10 ore ago

This website uses cookies.

Read More