Majoritatea companiilor care activează în zona instituțiilor financiare mari, de banking și de insurance, au deja mijloacele tehnice necesare, prin care pot să detecteze atacurile cibernetice și să răspundă eficient la ele, a spus Vladimir GHIȚĂ, CEO FORT, la Cybersecurity Forum 2024, organizat de Financial Intelligence.
Potrivit domniei sale, aceste companii își pun, acum, probleme mai complexe, un exemplu fiind un filmuleț fals pe Facebook cu o persoană high profile din companie care încearcă să convingă persoanele care accesează rețelele sociale să facă diverse lucruri: “Se pune întrebarea ce facem în situația aceasta. Cum reușim să dezactivăm postarea respectivă cât mai repede? Spre deosebire de o postare privată, acolo deja lucrurile au ajuns la un alt nivel și există soluții care se pot implementa și care se pot utiliza pentru a mitiga acest lucru.
Pe de altă parte, constatăm că apar din ce în ce mai multe atacuri, sunt din ce în ce mai ușor de realizat și este un subiect care va trebui să fie gestionat foarte atent în viitor. Nu cred că vor înceta foarte curând și probabil că, pe măsură ce puterea de calcul crește, o să avem din ce mai multe astfel de situații.”
El a precizat că există soluții care pot fi implementate pentru a rezolva astfel de probleme într-un interval de timp foarte scurt și să permită un impact minim din punct de vedere al anunțurilor respective: “Sunt mai mulți oameni publici, din spectrul politic mai ales, care par că fac tot felul de anunțuri pentru persoane care cred că pot să obțină venituri rapide mari, într-un timp foarte scurt.
Înainte, erau anunțurile de genul celor cu prințul din Emiratele Arabe care oferea 10 miliarde de dolari, doar că acum suma a scăzut, vorbim de câteva mii de lei, însă numărul de ținte s-a multiplicat de foarte multe ori, pentru că sunt miliarde de oameni care accesează aceste platforme de socializare. Este probabil ca, în viitor, să vedem din ce în ce mai multe astfel de evenimente.
Și noi, ca și companie de servicii, am deschis deja câteva discuții pentru a crea awareness cu privire la deep fake. Am zis să fim noi hackerii, să creăm noi aceste filmulețe deep fake, cu o durată mai lungă sau mai scurtă, și în felul acesta să încercăm să testăm care este răspunsul persoanelor din companie atunci când văd astfel de imagini sau fișiere audio, pentru că și în zona asta pare că începe ușor, ușor, să fie o problemă.
Chiar există un eveniment, care a fost detaliat în presă, cu o companie care a plătit o sumă mare pentru că CFO-ul a primit un mesaj de la CEO că trebuie plătiți 50 de milioane de dolari într-un cont, ceea ce s-a dovedit a fi un fel de invoice fraud. Deci lucrurile avansează destul de repede și în zona financiară, unde se vehiculează sume destul de mari. Este important să fim pregătiți în astfel de situații.”
Vladimir GHIȚĂ a vorbit și despre planurile companiei de listare la bursă: “Anul trecut în decembrie, am desfășurat un plasament privat și le mulțumesc din acționarilor care ne-au încredințat o sumă destul de importantă de bani, este vorba de 1,67 milioane RON.
Urmează, probabil la începutul lunii aprilie, să finalizăm toate demersurile necesare și să ajungem să sunam celebrul clopoțel al Bursei, iar acțiunile să intre la tranzacționare.
Credem că anul acesta va fi unul extrem de bun pentru noi. Practic, vom pune la lucru banii pe care i-am primit anul trecut de la noii acționari. Este și un context care pe noi ne ajută foarte mult, atât național, cât și european, noile reglementări în zona serviciilor financiare probabil că vor aduce o creștere importantă pentru Fort în 2024. Sperăm să reușim să acaparăm toate proiectele pe care ni le-am imaginat la începutul anului.
Avem două direcții: cea mai importantă este o extindere internațională, care deja a început anul trecut și care ușor, ușor, începe să dea rezultate. Al doilea proiect este faptul că am demarat o zonă mai amplă de servicii bazată pe soluții de cybersecurity, inclusiv zona de deep fake și social media, precum și un security operation center pe care l-am inaugurat anul trecut. Practic, încercăm să lucrăm foarte mult, din punct vedere al serviciilor livrate, pe zona de detecție și de răspuns. Deși poți să ai cinci încuietori la o ușă, e destul de posibil ca, la un moment dat, ușa respectivă să fie spartă și este important să ai pe cineva care să te anunțe că ușa s-a spart și să și poată să te ajute să dai hoțul afară.”