International

Vladimir Putin cere să fie “corectate erorile” din mobilizarea pentru ofensiva din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut joi să fie “corectate erorile” din mobilizarea în curs în Rusia pentru ofensiva din Ucraina, în condiţiile în care nemulţumirea creşte în faţa convocării adesea haotice a recruţilor, informează AFP, potrivit Agerpres.

Mass-media şi cetăţeni ruşi au raportat pe reţelele sociale cazuri de mobilizare a unor persoane în vârstă, studenţi, bolnavi sau persoane fără niciun fel de experienţă militară. De asemenea, mobilizarea a declanşat manifestanţii şi fuga a mii de ruşi în străinătate.

“Această mobilizare suscită multe întrebări. Trebuie corectate toate erorile şi trebuie făcut în aşa fel ca ele să nu se mai repete”, a ordonat Putin în timpul unei reuniuni prin videoconferinţă a Consiliului său de Securitate, difuzată de televiziunea rusă.

Preşedintele Putin s-a referit la convocarea unor taţi de familii numeroase, a unor persoane cu boli grave sau foarte în vârstă, cazuri ce ar fi trebuit exceptate în virtutea legii.

“Dacă o eroare a fost comisă, ea trebuie corectată şi trebuie să se poată întoarce acasă toţi cei care au fost convocaţi fără un motiv întemeiat”, a subliniat Putin.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a admis deja existenţa de “erori” în această mobilizare, care vizează 300.000 de rezervişti cu experienţă militară sau competenţe utile, precum conducerea de maşini de mare tonaj.

Peste 2400 de persoane au fost arestate în timpul unor manifestaţii împotriva mobilizării în Rusia după anunţarea acesteia, pe 21 septembrie, potrivit organizaţiei specializate OVD-Info.

Numeroşi ruşi au ales să fugă din ţară, generând lungi cozi de aşteptare la frontierele cu Grecia, Kazahstan, Mongolia şi Finlanda. Cursele aeriene au fost şi ele luate cu asalt.

Articole recente

Ciolacu: Agenţia de rating Fitch a îmbunătăţit perspectiva de ţară a României; după 3 ani, am reuşit să stabilizăm lucrurile

Agenţia de rating Fitch a îmbunătăţit perspectiva de ţară a României şi a reconfirmat ratingul,…

7 minute ago

Dmitri Medvedev cere o interdicţie asupra obţinerii de câştiguri în Rusia de către ‘agenţii străini’

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a susţinut sâmbătă că parlamentul de la Moscova ar trebui…

12 minute ago

Putin şi Erdogan au discutat telefonic despre acordul privind exportul cerealelor, relaţiile turco-siriene (Kremlin)

Preşedintele rus Vladimir Putin a purtat o convorbire telefonică cu omologul său turc Recep Tayyip…

13 minute ago

Acord între Germania şi Comisia Europeană privind motoarele cu combustie

Guvernul german a ajuns la un acord cu Comisia Europeană în disputa cu privire la…

2 ore ago

Aproape 100 de miliarde de dolari, retrase din depozitele la băncile din SUA, dar oficialii spun că sistemul e „sănătos și rezistent” (CNBC)

Autoritățile de reglementare au asigurat din nou publicul că sistemul bancar din SUA este în…

2 ore ago

Austria anunță că îl va aresta pe Putin și îl va aduce la Haga dacă liderul Rusiei va vizita țara

Austria își va îndeplini obligațiile care îi revin în calitate de parte la Statutul de…

4 ore ago