Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzVolker Raffel (E.ON)
Nu suntem de acord cu continuarea plafonării prețurilor la energie după aprilie 2025, a declarat Volker Raffel, CEO al E.On România și președinte al Federației Asociației Companiilor de Utilități din România (ACUE), la o întâlnire cu presa, care a precizat că statul nu a mai făcut plăți către furnizorii de energie de circa un an de zile.
Referitor la prețul energiei după eliminarea plafonării, Volker Raffel a spus: “În momentul de față nu știm cu certitudine prețul care va fi aplicabil începând cu aprilie 2025, pentru că piața angro nu este încă complet funcțională și din această cauză atragem atenția cu privire la acest fapt – că nu sunt suficiente cantități ofertate pe piața angro. De aceea am transmis noi, E.ON, clienților noștri că prețul nu este clar și va fi comunicat dacă este clar. Am văzut că și ceilalți furnizori au făcut la fel. Dacă noi nu găsim energie electrică și nu știm prețul energiei, nu putem să oferim un preț predictibil și la clienți”.
Întrebat dacă există pericolul dublării sau triplării facturilor după ridicarea plafonării, Volker Raffel a spus: “Nu pot să confirm, pentru că depinde de prețul energiei electrice pe care îl cumpărăm de la producătorii din România sau de pe piață. Și cum nu știm prețul energiei în momentul de față pe care vom fi capabili să îl cumpărăm, nu pot să zic care este prețul final în viitor. În trecut, prețul de piață a fost atât de mare încât a trebuit să fie plafonat sub prețul real”.
Potrivit lui Volker Raffel, este foarte important ca autoritățile să decidă din timp ce se întâmplă cu plafonul: “Sper ca o decizie să fie luată în timp util, pentru că în momentul de față vedem o lipsă de predictibilitate referitor ce se întâmplă pe piață. Nu este doar o problemă pentru noi, dar și pentru clienții noștri.
Dacă dispare plafonul, știm că avem și clienți care au greutăți și aceștia trebuie să fie sprijiniți. Aceasta este o politică socială care există în fiecare țară și acolo trebuie să fie clar ce face guvernul ca să sprijine clienții vulnerabili în viitor.
După lege și regulile europene, nu este treaba jucătorilor din piața de energie să ofere o politică socială, ci este în sarcina statului. În trecut statul a intervenit pentru că era vorba de o criză națională, continentală, și era justificat să se intervină cumva, dar în momentul de față nu mai există o justificare legală să intervii. Din punctul nostru de vedere, sprijinul statului trebuie să fie dat direct, de la stat către clienți”.
Furnizorii propun un power release program de la 1 ianuarie pentru piața de energie.
Volker Raffel a explicat: “Pe piața existentă facem ce putem, cerem oferte, participăm la licitații, dar nu sunt cantități suficiente ca să acoperim necesarul și de asta propunem statului o măsură intermediară, ca să avem o lichiditate în piața de energie electrică și gaze naturale.
În trecut a existat așa ceva pentru gaze– un gas release program – care nu reglează prețul, dar obligă producătorii să ofere cantități în mod periodic și întotdeauna să fie ceva disponibil pentru cei care cer. Propunem același mod de abordare și la piața de energie electrică. Nu vrem să știm prețul, nu vrem ca statul să stabilească un preț, dar vrem să știm că și în viitor vor fi disponibile cantități de energie”.
În prezent, statul nu ne-a plătit diferența pentru anul 2024 și decembrie 2023, a spus Volker Raffel, precizând: “În trecut, cererile noastre de rambursare au fost validate de ANRE, dar nu au fost făcute plățile la timp de către stat. Această problemă este rezolvată, dar în momentul de față nu mai sunt validate cererile noastre din partea ANRE. Se pare că abordarea de validare s- a schimbat intern la ANRE și noi chiar nu știm exact de ce și cu ce argumente s-a făcut acest lucru, pentru că situația legală nu s- a schimbat, ci doar abordarea autorității”.
Potrivit lui Volker Raffel, sunt câteva sute de milioane de euro care trebuie achitate de către stat furnizorilor de energie: “Suntem în discuții cu ANRE și așteptăm că în sfârșit procesul de validare să repornească”.
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
This website uses cookies.
Read More
View Comments
cand aveti in strategie sa parasiti Ronania?
De ce s-o părăsească ? România e o vacă bună de muls, pe buzunarul cetățenilor.
voi să plecați în tara voastră. gata cu furatul aici
Pentru a nu mai exista tentația, este necesar ca consumatorii să încheie direct contracte cu producătorii de energie fără acești intermediari care, fără să facă nimic, se îmbogățesc doar prin revânzare.