Update articol:

WhatsApp confirmă că a descoperit un “atac de supraveghere” și îi încurajează pe utilizatori să-și actualizeze ultima versiune a aplicației pentru a se proteja

 

 

WhatsApp, compania deținută de Facebook, a confirmat că spyware-ul a folosit apelurile telefonice infectate pentru a prelua funcțiile sistemelor de operare și îi încurajează pe utilizatori să-și actualizeze ultima versiune a aplicației  pentru a se proteja

Spyware-ul a fost dezvoltat de compania informatică israeliană NSO Group, a raportat Financial Times. Potrivit cotidianului, codul ar putea fi transferat la dispozitivul țintă apelând utilizatorul și infectând apelul dacă receptorul a răspuns sau nu apelului.

Vulnerabilitatea a fost folosită în încercarea de a ataca telefonul unui avocat din Marea Britanie pe 12 mai. Avocatul, potrivit raportului FT, este implicat într-un proces împotriva NSO, intentat de un grup de jurnaliști mexicani, critici guvernamentali și un dizident al Arabiei Saudite.

WhatsApp a indicat deja că atacul pare că ar fi fost efectuat de o companie privată care lucrează cu guvernele pentru a furniza programe spion, fiind vizat un număr “număr selectiv” de utilizatori.

“Atacul are toate semnele distinctive ale unei companii private care se pare că lucrează cu guvernele pentru a furniza spyware care prelucrează funcțiile sistemelor de operare pentru telefoane mobile”, a spus WhatsApp într-o declarație, precizând:  “Am informat o serie de organizații pentru drepturile omului ca să colaborăm cu acestea pentru a informa societatea civilă”.

WhatsApp a spus că vulnerabilitatea a fost descoperită în această lună și că a abordat rapid problema în cadrul propriei infrastructuri, publicând o actualizare luni. De asemenea, a alertat autoritățile americane și a publicat o “notificare CVE” către alți experți în domeniul securității informatice, alertându-i cu privire la “vulnerabilități și expuneri comune”.

Grupul NSO a negat acuzațiile, spunând FT că investighează atacurile WhatsApp. 

Conform presei internaţionale, NSO este cunoscută pentru vânzarea spyware-ului său, Pegasus, către agențiile de informații de stat. Odată instalat pe un telefon, software-ul poate extrage toate datele deja existente pe dispozitiv (mesaje text, contacte, locația GPS, e-mail, istoricul browserului etc.), pe lângă crearea de date noi, utilizând microfonul telefonului și camera pentru înregistrarea împrejurimilor utilizatorului și sunetelor ambientale, potrivit unui raport al New York Times din 2016. 

 

BVB | Știri BVB

MedLife S.A. (M) (28/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare: 30 iulie - 28 august 2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (28/07/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21.07.2025 - 25.07.2025