După luni de aparentă reticență de a pune Kievul la același nivel cu Moscova, China a anunţat miercuri că va trimite reprezentanți speciali în Ucraina și va purta discuții cu toate părțile pentru a pune capăt conflictului, potrivit CNBC.
Presa de stat chineză a declarat că președintele Xi Jinping i-a spus omologului său ucrainean, președintelui Volodymyr Zelenski, într-un apel telefonic – primul pe care liderii l-au susținut de la începutul războiului în februarie 2022 – că Beijingul se va concentra pe promovarea discuțiilor de pace dintre Ucraina și Rusia.
Presa de stat a adăugat că Beijingul va depune eforturi pentru a se ajunge la încetarea focului cât mai curând posibil, pentru a pune capăt a ceea ce China a numit mai degrabă o „criză” decât un conflict.
Comentând apelul, pe care l-a descris ca fiind „lung și semnificativ”, Zelenskyy a spus că el crede că va „da un impuls puternic dezvoltării relației noastre bilaterale”.
Momentul apelului – și decizia Chinei de a trimite emisari în Ucraina – a stârnit discuţii în rândul analiștilor politici și ai apărării, mai ales că Ucraina se pregătește să lanseze o contraofensivă la scară largă împotriva forțelor ruse în încercarea de a recâştiga teritoriul din est si sud.
O serie de analiști cred că China este dornică să oprească conflictul înainte de o escaladare masivă a luptei, pe măsură ce sezonul ploios din primăvară trece, permițând operațiunilor ofensive să înceapă din nou cu seriozitate și pe măsură ce Ucraina primește mai mult echipament militar de la aliații săi occidentali.
„Lunile de primăvară se apropie practic de sfârșit și este timpul să înceapă contraatacuri, așa că cred că China vrea să fie văzută ca un mediator înainte de această escaladare”, a declarat Max Hess, de la Institutul de Cercetare a Politicii Externe.
Aceasta părere este împărtășită şi de Oleksandr Musiyenko, expert militar și șef al Centrului de Studii Militare și Juridice din Kiev. Dar el s-a arătat surprins de momentul apelului Chinei, deoarece se aștepta ca aceasta să aștepte și să vadă cum va decurge contraofensiva înainte de a interveni.
„Am crezut că China va aștepta rezultatele contraofensivei ucrainene ca să propună ceva [pentru o încetare a focului și discuții de pace]”, a declarat el pentru CNBC.
„Dar cred că rușilor le este frică de viitoarea contraofensivă ucraineană, le este frică că vor pierde un teritoriu pe care îl ocupă acum… așa că cred că i-au cerut lui Xi să-l sune pe Zelensky pentru a-i cere să oprească această contraofensivă”, a mai spus el.
China este nerăbdătoare să se poziționeze ca intermediar de pace pentru a pune capăt războiului, dar a părut a fi aliată cu Moscova pe tot parcursul acestui conflict, refuzând să condamne invazia, ținând convorbiri frecvente cu Moscova și neavând contact diplomatic direct cu Ucraina în timpul războiului – până acum, scrie CNBC.
Când Xi a vizitat Rusia în martie a spus că va avea un apel telefonic cu Kievul, dar nu s-a întâmplat nimic până acum câteva zile.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat joi acest aspect, când a „salutat” apelul dintre Xi și Zelensky, dar a remarcat că nu schimbă faptul că China încă nu a condamnat invazia Rusiei.
Kremlinul, la rândul său, a spus că salută orice ar putea aduce sfârşitul conflictului mai aproape, dar a spus că încă mai trebuie să atingă obiectivele declarate ale aşa-numitei sale „operaţii militare speciale”, cum ar fi preluarea completă a Donbas în estul Ucrainei.
Analiștii sunt în general sceptici cu privire la poziționarea Chinei ca mediator și capacitatea sa de a contribui la încheierea războiului, punând la îndoială cât de multă influență are Beijingul asupra Moscovei.
Musiyenko a spus că China nu pare să înțeleagă conflictul, menționând că este „de necrezut” ca Beijing „să numească războiul o criză politică”.
Musiyenko se teme că orice acord de încetare a focului sau acord de pace propus de China va include condiții propuse de Rusia, cum ar fi schimbările granițelor teritoriale.
Analiştii consideră suspect apelul telefonic dintre Xi şi Zelenski, în condiţiile în care acesta a avut loc la doar câteva zile după o gafă diplomatică de săptămâna trecută, când ambasadorul Chinei în Franța, Lu Shaye, a declarat presei franceze că țările care fac parte din Uniunea Sovietică, precum Ucraina, nu au dreptul de a fi state suverane.
Comentariul a stârnit indignare în UE, precum și în Ucraina și în alte state ex-sovietice. China a fost nevoită să emită o declarație prin care să se distanțeze de comentariile lui Lu, insistând că „China respectă statutul fostelor republici sovietice ca țări suverane după dizolvarea Uniunii Sovietice”.
După incident, Timothy Ash, strateg principal al piețelor emergente la BlueBay Asset Management, a declarat că momentul apelului lui Xi către Zelenskyy nu poate fi trecut cu vederea.
„Momentul pare foarte suspect, venind după acea incredibilă catastrofă diplomatică a ambasadorului chinez la Paris, comentând că statele post-sovietice nu au dreptul să existe”, a spus Ash în comentariile trimise prin e-mail.
„Este posibil să fi fost părerile sale reale despre Ucraina, dar cred că a jignit toate cele 14 state non-ruse care și-au asigurat independența față de Uniunea Sovietică în 1991. Și aceasta include statele din Asia Centrală și Transcaucazia pe care se bazează China pentru mărfuri critice. Aceste ţări trebuie să fie furioase, așa cum este cea mai mare parte a spațiului post-comunist, ex Rusia”, a menționat el.
Ash a spus că gafa ar putea cauza daune incomensurabile construcției de relaţii cu fostele state sovietice.
„Acest comentariu a subminat 30 de ani de diplomație chineză atât de atentă în regiune”, a spus Ash, adăugând că „de fapt arată că oficialii chinezi, în mod fundamental, nu înțeleg Europa”.
Dronele ruse nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării…
Un fost militar francez a fost pus joi sub urmărire penală de către o instanţă…
Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut joi comunităţii internaţionale să adapteze ONU…
Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a…
Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace, cercetătorii stabilind că unul…
Fostul preşedinte american Donald Trump le-a cerut miercuri noaptea colegilor săi republicani din Congresul SUA…