Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat vineri că este „îngrijorată” de controalele la export anunțate de China în această săptămână.
Ministerul Comerțului din China a anunțat luni că, începând cu 1 august, companiile din China care doresc să exporte două metale utilizate în fabricarea semiconductorilor vor trebui să solicite licențe.
Yellen a vorbit cu companii americane din China în timpul vizitei sale în țară.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat vineri că este „îngrijorată” de controalele la export anunțate de China în această săptămână, potrivit CNBC.
Ministerul Comerțului din China a anunțat luni că, începând cu 1 august, companiile din China care doresc să exporte două metale utilizate în fabricarea semiconductorilor, vor trebui să solicite licențe.
„Sunt, de asemenea, îngrijorată de noile controale la export anunțate recent de China pentru două minerale esențiale, utilizate în tehnologii precum semiconductorii”, a spus Yellen în observațiile pregătite pentru o întâlnire cu companiile americane la Beijing.
„Încă evaluăm impactul acestor acțiuni, dar ele ne amintesc de importanța construirii unor lanțuri de aprovizionare rezistente și diversificate.”
Administrația Biden a anunțat măsuri care vizează consolidarea capacităților tehnologice americane și limitarea accesului Chinei la tehnologii avansate. Acestea includ controale ample la export care au intrat în vigoare în octombrie și limitează capacitatea întreprinderilor din SUA de a vinde în China anumiți semiconductori avansați de calcul sau echipamente de producție conexe.
Beijingul a luat până acum relativ puține măsuri. În mai, China a declarat că producătorul american de cipuri Micron a eșuat la o evaluare de securitate și a interzis operatorilor de infrastructură critică să cumpere de la companie.
Și săptămâna aceasta, Ministerul Comerțului din China a anunțat viitoarea interdicție a exporturilor de metale galiu și germaniu. Ministerul a declarat joi că noile sale reguli nu vizează o anumită țară.
Între timp, China și-a dublat eforturile de a atrage investiții străine. Ministerul Comerțului a declarat miercuri că s-a întâlnit cu 12 companii farmaceutice străine pentru a înțelege provocările lor de afaceri.
Yellen a declarat vineri, la întâlnirea cu companiile americane, că „a fost deosebit de tulburată de acțiunile punitive care au fost luate împotriva firmelor americane în ultimele luni”.
Vizita ei în China, prima a lui Yellen sub administrația Biden, urmează călătoriei cu mize mari la Beijing a secretarului de stat american Antony Blinken luna trecută. Blinken s-a întâlnit și cu companii americane din China în timpul călătoriei sale.
Yellen, fost șef al Rezervei Federale din SUA, a subliniat importanța economică a relației SUA-China. China continentală este al doilea cel mai mare deținător de titluri de trezorerie ale SUA, după Japonia.
Ea a spus vineri că SUA „nu caută” să-și separe economia de cea a Chinei și că „concurența economică sănătoasă” aduce beneficii ambelor părți, conform observațiilor ei pregătite pentru întreprinderi.
„În domeniul economic, schimburile regulate cu omologii noștri chinezi ne pot ajuta să monitorizăm riscurile economice și financiare și ne pot ajuta să creăm condițiile pentru o relație economică sănătoasă între cele două țări”, a spus ea.