International

Yellen: Statele Unite se confruntă cu ”un nivel inacceptabil al inflaţiei”

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat marți senatorilor că se așteaptă ca inflația să rămână ridicată și că administrația Biden va crește probabil inflația de 4,7% estimată pentru acest an în propunerea sa de buget.

În timpul unei audieri a Comisiei de Finanțe a Senatului, Yellen a spus că Statele Unite se confruntă cu „niveluri inacceptabile ale inflației”, dar că speră că creșterile de prețuri vor începe în curând să scadă. În opinia lui Janet Yellen, este nevoie de o poziţie bugetară adecvată pentru a ajuta la atenuarea presiunilor inflaţioniste fără a submina economia.

Inflația din SUA a fost de peste 8% în ultimele luni, cele mai mari valori din ultimii 40 de ani și cu mult peste prognoza administrației președintelui Joe Biden pentru bugetul său fiscal 2023.

Dar indicele de bază al prețurilor pentru cheltuielile de consum personal, excluzând costurile volatile ale alimentelor și energiei, a început să scadă, ajungând la 4,9% în aprilie. „Mă aștept ca inflația să rămână ridicată, deși sper foarte mult că va scădea acum”, a spus ea.

Yellen a respins în mod repetat afirmațiile republicanilor conform cărora inflația a fost alimentată de legislația lui Biden privind cheltuielile pentru COVID-19 în valoare de 1,9 trilioane de dolari din Planul american de salvare (ARP), anul trecut.

”Observăm o inflaţie ridicată în aproape toate ţările dezvoltate din întreaga lume. Şi au politici fiscale foarte diferite. Deci nu se poate întâmpla ca cea mai mare parte a inflaţiei pe care o întâmpinăm să reflecte impactul ARP”, a spus Yellen.

Ea a insistat că abordarea inflaţiei este prioritatea principală a lui Biden şi a spus că elementele legislaţiei sociale şi climatice propuse de preşedinte ar putea ajuta la reducerea costurilor pentru americani, inclusiv pentru medicamentele eliberate pe bază de reţetă şi iniţiativele de energie curată.

Aceasta a spus că a văzut că cea mai mare parte a inflaţiei este cauzată de neconcordanţe între cerere şi ofertă, inclusiv cererea excesivă de bunuri faţă de servicii în timpul pandemiei şi întreruperile severe ale lanţului de aprovizionare. Preţurile ridicate ale energiei şi alimentelor cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia au dus, de asemenea, la intensificarea inflaţiei, a spus şefa Trezoreriei.

”Ne confruntăm în prezent cu dificultăţi macroeconomice, inclusiv cu niveluri inacceptabile de inflaţie, precum şi cu factorii contrari asociaţi cu perturbările cauzate de efectul pandemiei asupra lanţurilor de aprovizionare şi cu efectele perturbărilor din partea ofertei pe pieţele petroliere şi alimentare, ca urmare a războiului Rusiei din Ucraina”, a spus Yellen.

Yellen a fost criticată de republicani după ce a recunoscut că ”a greşit” anul trecut, când a estimat că inflaţia va fi tranzitorie şi va scădea rapid. Ea se va confrunta, miercuri, cu întrebări dificile cu privire la această problemă din partea comisiei din Senat şi a Comisiei de mijloace şi mijloace a Camerei.

”Ei bine, când am spus că inflaţia va fi tranzitorie, ceea ce nu anticipam a fost un scenariu în care am ajuns să ne confruntăm cu mai multe variante de Covid care ne-au tulburat economia şi lanţurile globale de aprovizionare şi nu ne-am imaginat impacturi asupra preţurilor alimentelor şi energiei pe care le-am văzut în urma invaziei Rusiei în Ucraina”, a spus Yellen.

Ea a spus că Rezerva Federală are responsabilitatea principală pentru reducerea inflaţiei şi că respectă independenţa Fed în stabilirea politicii monetare.

”Pentru a atenua presiunile inflaţioniste fără a submina puterea pieţei muncii, este necesară o orientare bugetară adecvată, pentru a completa acţiunile de politică monetară ale Rezervei Federale”, a spus ea.

Yellen a spus că, deşi Statele Unite sunt un mare producător şi exportator de energie, a fost ”practic imposibil” pentru Statele Unite să se izoleze de şocurile preţurilor de pe piaţa petrolului şi trebuie să continue tranziţia către sursele regenerabile de energie.

În ceea ce priveşte eforturile de creştere a presiunii economice asupra Rusiei, ea a spus că Statele Unite au fost ”extrem de active” în a discuta cu ţările europene modalităţi de limitare a veniturilor petroliere ale Moscovei.

Yellen a mai spus că a fost ”concentrată” pe continuarea unui acord global de reformă fiscală între 137 de ţări, inclusiv un impozit minim global de 15%.

 

Articole recente

Ucraina: Şeful contraspionajului militar viitor ministru al apărării (deputat)

Şeful serviciilor secrete militare ucrainene, Kirilo Budanov, îl va înlocui pe Oleksii Reznikov în funcţia…

5 ore ago

Ciolacu acceptă posibilitatea unor schimbări de miniştri la rotativă

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că este posibil ca anumiţi miniştri să fie schimbaţi…

5 ore ago

Ciucă: România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul egiptean de gaze lichefiate

România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul egiptean de gaze naturale lichefiate…

7 ore ago

Nicolae Ciucă, în Egipt: Vrem să extindem cooperarea economică pe coridoarele de transport maritim

România şi Egiptul intenţionează să îşi consolideze cooperarea, inclusiv în domeniul transportului maritim, a declarat,…

7 ore ago

Oleksii Reznikov, ministrul Apărării al Ucrainei, îşi va părăsi postul, șeful Serviciului de Informații probabil că îl va înlocui – presa ucraineană

*   Ministrul Apărării spune că va demisiona dacă Zelensky va ordona demiterea lui   Începând…

11 ore ago

Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare; vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra…

12 ore ago