International

Zborurile misterioase din China către Iran ridică semne de întrebare în contextul conflictului cu Israelul (Fox News)

  • Boeing 747 au fost observate părăsind China cu destinația Iran, pe fondul escaladării tensiunilor după atacurile israeliene asupra instalațiilor nucleare.

În ultima săptămână, mai multe avioane Boeing 747 au fost detectate pe radar părăsind China cu destinația Iran, ceea ce i-a determinat pe unii analişti să spună că China ajută țara din Orientul Mijlociu să transporte mărfuri sau persoane în afara țării, în timp ce Israelul continuă să lovească instalațiile nucleare ale acesteia, potrivit Fox News.

Începând cu 14 iunie, FlightRadar24 arată că cel puțin cinci zboruri au fost din China în Iran, iar The Telegraph a raportat că „avioanele de transport misterioase” au zburat spre vest de-a lungul nordului Chinei înainte de a traversa Kazahstanul, spre sud prin Uzbekistan și Turkmenistan, apoi au dispărut de pe radar în timp ce se apropiau de Iran.

În plus, raportul a indicat că zborurile aveau ca destinație finală Luxemburgul, dar nu par să fi traversat vreodată spațiul aerian european. Unii experți au speculat că aceste tipuri de avioane sunt utilizate în mod obișnuit pentru transport și ar putea fi o dovadă a faptului că China își ajută aliatul de lungă durată, Iranul, în timpul conflictului cu Israelul, deși Fox News Digital nu a confirmat în mod independent natura zborurilor.

„Cred că este important să ne amintim care este relația: 43% din petrolul și gazul Chinei provine din Orientul Mijlociu, o mare parte din Iran”, a declarat Robert Greenway, directorul Centrului pentru Apărare Națională al Fundației Heritage, miercuri seara, în emisiunea „The Ingraham Angle”.

„Le place să cumpere petrol sancționat sub valoarea de piață, iar acest lucru alimentează economia chineză și ambițiile sale militare, și astfel, aceasta este relația centrală. Au fost relativ tăcuți – de fapt, extrem de tăcuți – cu privire la conflictul actual și la ajutorul acordat Iranului. Știm, de asemenea, că un incendiu de proporții în portul Bandar-Abbas a fost provocat de explozia unui combustibil solid chinezesc pentru rachete, care a provocat pagube enorme în urmă cu aproximativ o lună. Cred că este puțin probabil să vedem transporturi de arme chinezești către Iran în aceste circumstanțe. Este mai probabil ca Iranul să retragă materiale, personal sau bunuri de valoare ale regimului către un refugiu sigur, având în vedere conflictul. Cred că aceasta este probabil măsura în care China este dispusă să accepte riscul asociat circumstanțelor actuale.”

În 2021, Fox News Digital a raportat că Teheranul și Beijingul au semnat un acord de cooperare pe 25 de ani. Profesorul Mohammad Marandi de la Universitatea din Teheran, apropiat de regim, a declarat pentru Fox News că este vorba de mult mai mult decât ceea ce se află pe hârtie.

„Acest parteneriat strategic este important deoarece permite Iranului și Chinei să construiască o foaie de parcurs pentru relații pe termen lung care vor fi mult mai fructuoase”, a spus el. „Este, de asemenea, un semnal trimis Statelor Unite. Cu cât SUA încearcă mai mult să izoleze Iranul și China, cu atât mai mult determină țări precum Iranul și China să se apropie mai mult una de cealaltă.”

Unii au pus la îndoială faptul că zborurile ar reprezenta o legătură nefastă între cele două națiuni, inclusiv Tuvia Gering, membru al Atlantic Council, care a postat pe X că un expert în aviație i-a spus că zborurile „nu sunt nimic deosebit”.

„Există zboruri regulate de marfă operate de compania de transport din Luxemburg din mai multe locații din China către Europa, cu escală în Turkmenistan (la doar câteva zeci de kilometri de granița cu Iranul)”, a scris Gering, adăugând: „Unele site-uri de urmărire a zborurilor pierd semnalul de urmărire cu puțin înainte de aterizare și continuă să afișeze o rută proiectată care pare să intre în spațiul aerian iranian. Site-urile indică clar că aceasta este o traiectorie estimată; verificarea numerelor de coadă ale aeronavelor arată că acestea decolează din nou din Turkmenistan câteva ore mai târziu, iar verificarea istoricului zborurilor acestor rute arată că acestea aterizează întotdeauna în Ashgabat și nu continuă spre Iran. Trebuie spuse toate acestea înainte de a lua în considerare logica evidentă că este foarte puțin probabil ca o mare companie europeană de transport de marfă să fie canalul prin care China transferă arme strategice super-avansate și strict secrete către Iran.”

Tensiunile dintre Iran și Israel s-au intensificat semnificativ în ultimele zile, Statele Unite luând în considerare posibilitatea de a se implica direct în atacarea Iranului.

 

Articole recente

Ministrul Muncii trimite Corpul de control la ANPIS

Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă…

3 minute ago

Grecia cere ajutorul UE pentru stingerea incendiilor de vegetaţie

Guvernul Greciei a cerut ajutor prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru stingerea…

19 minute ago

Allianz Life anunţă un atac cibernetic major: Datele personale ale majorităţii clienţilor, furate

Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…

2 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică o conferinţă de presă, în contextul scandalului legat de mita dată timp de opt ani unui funcţionar ANAF

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…

2 ore ago

Qatarul ameninţă că va întrerupe exporturile de gaze LNG în UE, din cauza legii privind sustenabilitatea

Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…

3 ore ago

Ursula von der Leyen şi Donald Trump se întâlnesc în Scoţia, pentru discuţii privind un acord comercial UE-SUA

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More