International

Zelenski îi cere lui Putin să negocieze şi cheamă în Ucraina cetăţenii europeni care au experienţă de luptă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut vineri omologului său rus Vladimir Putin să se aşeze la masa negocierilor pentru a opri operaţiunea militară lansată joi de Rusia asupra Ucrainei, liderul de la Kiev cerându-le în acelaşi timp cetăţenilor europeni care au pregătire militară în confruntări armate să vină să lupte în Ucraina, relatează agenţiile EFE şi AFP, potrivit Agerpres.

”Vreau să mă adresez încă o dată preşedintelui Rusiei. Pe tot teritoriul Ucrainei sunt lupte. Să ne aşezăm la masa negocierilor pentru a opri moartea fiinţelor omeneşti”, a spus Zelenski într-un mesaj televizat, în timp ce armata rusă a ajuns până la Kiev şi lupte se desfăşoară în capitală şi în jurul ei.

În acelaşi timp însă, preşedintele ucrainean i-a invitat pe cetăţenii europeni care au experienţă de luptă să vină în Ucraina pentru a contribui la respingerea invaziei ruse. ”Dacă aveţi experienţă de luptă (…), puteţi veni în ţara noastră pentru a apăra Europa”, a îndemnat Zelenski.

El a transmis şi un mesaj de încurajare forţelor armate ucrainene, îndemnându-le să ”rămână puternice”. ”Doar voi sunteţi cei care apără statul nostru. Glorie Ucrainei!”.

Zelenski a susţinut în acelaşi mesaj că operaţiunea militară rusă ”nu este doar o invazie a Rusiei în Ucraina, ci începutul unui război împotriva Europei. Împotriva unităţii Europei. Împotriva drepturilor umane elementare”.

Preşedintele ucrainean i-a acuzat însă şi pe liderii europeni pentru lentoarea lor în ajutorarea Ucraina. ”Cum o să vă apăraţi pe voi dacă sunteţi atât de lenţi în a ajuta Ucraina ?”, s-a adresat el liderul europeni.

Totuşi, Zelenski a mulţumit în acelaşi timp pentru sancţiunile impuse Rusiei de către UE şi SUA, cerând însă sancţiuni mai drastice, precum embargou petrolier, închiderea spaţiului aerian, deconectarea Rusiei de la sistemul SWIFT, expulzarea ambasadorilor ruşi şi altele. UE a adoptat deja două pachete de sancţiuni contra Rusiei, abţinându-se însă de la măsuri cum sunt cele sugerate de preşedintele ucrainean.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a declarat că a ordonat ofensiva militară contra Ucrainei pentru a ”denazifica” această ţară, ”se comportă precum naziştii”, a reacţionat vineri Peter Stano, purtătorul de cuvânt principal al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Vladimir Putin spune că ”vrea să prevină un genocid (contra rusofonilor din estul Ucrainei), ceea ce este un nonsens total, întrucât el este pe punctul de a comite unul” contra ucrainenilor, a mai spus funcţionarul european.

Forţele militare ruse au lansat în zorii zilei de joi o operaţiune militară extinsă contra Ucrainei. Într-un lung discurs înaintea anunţării ofensivei, preşedintele Putin a spus printre altele că ”Rusia nu se poate simţi în securitate, dezvolta, exista cu o ameninţare permanentă care emană din teritoriul Ucrainei”, acuzând guvernul de la Kiev de abuzuri asupra rusofonilor din estul separatist al Ucrainei şi statele occidentale că au ignorat cererile Rusiei privind garanţiile de securitate.

Articole recente

Capacitatea TANAP se va dubla în viitorul apropiat, spune ministrul turc al energiei

Capacitatea gazoductului trans-anatolian de gaze naturale (TANAP) se va dubla în viitorul apropiat, a declarat…

o oră ago

Avocaţii lui Trump au obţinut ca acesta să nu fie încătuşat când va fi adus în faţa instanţei

Fostul preşedinte american Donald Trump nu va fi încătuşat când se va preda săptămâna viitoare…

3 ore ago

Bode: La discuţia din coaliţie nu s-a discutat despre un anumit prag la abuzul în serviciu

Secretarul general al PNL, ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode, a declarat, vineri, că Guvernul nu…

3 ore ago

Ucraina: Moscova a ”permis, a încurajat chiar” crimele de război, afirmă preşedintele Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat vineri Moscova că a "permis, a încurajat chiar" crimele…

3 ore ago

FMI: Consiliul de administraţie a aprobat un plan de asistenţă în valoare de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina

Consiliul de Administraţie al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a validat vineri un plan de asistenţă…

3 ore ago

Statele Unite îşi deschid ambasadă în Vanuatu pentru a contracara expansiunea Chinei în Pacific

Statele Unite au anunţat vineri că intenţionează să deschidă o ambasadă în Vanuatu, un mic…

3 ore ago