Categories: International

Zelenski le cere liderilor G7 “să facă maximum” pentru a pune capăt războiului până la sfârşitul acestui an

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut luni liderilor G7, reuniţi într-un summit în Bavaria, “să facă maximum” pentru a pune capăt războiului din ţara lui până la sfârşitul acestui an, au indicat surse din cadrul Grupului celor mai puternice şapte economii ale lumii, citate de AFP, potrivit Agerpres.

Volodimir Zelenski, care a intervenit prin videoconferinţă în cea de-a doua zi a summitului G7, ce se desfăşoară în castelul Elmau din Alpii Bavarezi, “a avut un mesaj foarte puternic în care a spus că trebuie să se facă maximum pentru a se încerca să se pună capăt războiului până la sfârşitul anului” în curs, au subliniat aceleaşi surse.

“El a insistat de asemenea asupra necesităţii de a se intensifica sancţiunile împotriva Rusiei”, au explicat sursele, subliniind importanţa “de a nu se reduce presiunea şi de a se continua sancţionarea masivă, puternică a Rusiei”.

În cursul alocuţiunii sale, preşedintele ucrainean a “evocat asprimea iernii” în Ucraina, “când este mai dificil de luptat”. “La sfârşitul anului se va intra într-o situaţie în care poziţiile vor fi îngheţate”, au spus aceleaşi surse.

Totodată, Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor G7 sisteme de apărare antiaeriană şi garanţii de securitate, a declarat un oficial european, citat de Reuters.

Volodimir Zelenski a cerut şi o strategie împotriva blocadei ruse a exporturilor de grâu ucrainene şi ajutor pentru reconstrucţia ţării, a adăugat oficialul citat, sub rezerva anonimatului.

Îmbrăcat cu obişnuitul său tricou kaki, Zelenski şi-a început discursul prin videoconferinţă la scurt timp după ora 08:00 GMT, în cadrul reuniunii G7, care debutase duminică în decorul bucolic al castelului Elmau, la poalele Alpilor Bavarezi.

Preşedintele ucrainean s-a adresat liderilor G7 într-o sesiune cu uşile închise, de la care au fost transmise doar câteva imagini, fără sunet, potrivit informaţiilor din surse concordante din cadrul blocului comunitar şi germane, notează EFE.

Reuniţi până marţi, liderii G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA) şi oficiali ai UE au convenit deja în prima zi a summitului lor duminică să înăsprească şi mai mult sancţiunile, vizând în special industria de apărare rusă, potrivit unui înalt responsabil al Casei Albe, citat de AFP.

Ei intenţionează de asemenea să instituie un “mecanism pentru plafonarea preţului la petrolul rusesc la nivel mondial”.

De asemenea, G7 se va “coordona pentru a utiliza taxele vamale asupra produselor ruseşti cu scopul de a ajuta Ucraina”, a mai spus aceeaşi sursă.

Articole recente

Sorin Cîmpeanu: România pe locul al doilea ”all times” în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internaţionale de Informatică

România se află pe locul al doilea "all times" în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internaţionale…

53 de minute ago

Kingdom Holding din Arabia Saudită investește în companiile energetice rusești Gazprom, Rosneft și Lukoil

*Investițiile Kingdom Holding se încadrează în programul de investiții pe trei ani al companiei de…

o oră ago

Germania atinge ținta de 75% stocuri de gaze înainte de termen

* Rusia a redus drastic fluxurile către Europa prin conducta Nord Stream 1 de la…

o oră ago

Ziua Marinei Române 2022 – Ce evenimente au pregătit Forțele Navale Române

În fiecare an, la 15 august, este sărbătorită Ziua Marinei Române, odată cu sărbătoarea creştină…

2 ore ago

Zeci de ţări, inclusiv România, au cerut retragerea imediată a trupelor ruseşti de la centrala nucleară ocupată Zaporojie

Zeci de ţări, precum şi UE, au cerut retragerea imediată a trupelor ruseşti de la…

2 ore ago

Saudi Aramco a obţinut cel mai mare profit trimestrial de la listarea sa la bursă, în 2019

Gigantul petrolier de stat Saudi Aramco din Arabia Saudită a raportat duminică cel mai mare…

2 ore ago