-
Obligația operatorilor de rețea să suporte costurile racordării înseamnă un efort investițional suplimentar considerabil, cu efecte și în prețul final al energiei
-
Numărul de cereri de racordare a fost de 7-8 ori mai mare în primele două luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului 2020
-
Producția de energie electrică a României va fi în continuare deficitară, chiar și în condițiile unui consum redus, fapt care nu este cauzat de pandemie, ci de amânarea sau întârzierea unor investiții în unități de producție
-
În câteva zile urmează să aprobăm redefinirea contractelor pe termen lung ca fiind cele încheiate pentru perioade mai mari sau egale cu o lună
-
Interviu cu domnul Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE
Reporter: Cum credeţi că va fi acest an, din punct de vedere al sectorului energiei – producţie, evoluţie preţuri, reglementări?
Zoltan Bege-Nagy: Cred că, din păcate, prin restricțiile existente în vederea combaterii pandemiei, vom resimți anumite efecte, în mod direct și în acest an în sectorul energetic: un consum redus în segmentul non-casnic, poate o ușoară creștere a consumului casnic datorită activităților profesionale și școlare desfășurate la distanță, sau posibile dificultăți în efectuarea lucrărilor de intervenție, mentenanță și de investiții în rețelele de energie electrică și gaze naturale. Producția de energie electrică a României va fi în continuare deficitară, chiar și în condițiile unui consum redus, vom avea o balanță netă de import de energie, fapt care nu este cauzat de pandemie, ci de amânarea sau întârzierea unor investiții în unități de producție vitale pentru siguranța alimentării cu energie electrică.
Din punct de vedere al reglementărilor sau al cadrului legislativ două provocări majore vor testa capacitatea de adaptare al sectorului:
- Noile reguli pe piața de echilibrare valabile de la 1 februarie 2021, și anume: perioada de decontare de 15 minute și regula prețului unic de dezechilibru. Este un pas important făcut de România în transpunerea și aplicarea legislației europene în domeniu, care este menit să flexibilizeze sistemul energetic național pentru a putea integra noile capacități de producție de energie curată necesare pentru atingerea țintelor asumate de România pentru 2030 respectiv 2050.
- Racordarea la rețelele de energie electrică și gaze naturale a consumatorilor casnici și non-casnici (aflați la o distanță maximă de 2500 m de rețea) pe cheltuiala distribuitorilor. Anul trecut Parlamentul României a adoptat două legi în acest sens (Legea 155/2020 și Legea 290/2020), prin care s-a instituit obligația operatorilor de rețea să suporte costurile racordării acestor categorii de consumatori la rețelele lor. Este o măsură mult așteptată de foarte mulți consumatori, dar care pentru mulți distribuitori înseamnă un efort investițional suplimentar considerabil, și care va avea efecte și în prețul final al energiei, pentru că aceste investiții suplimentare trebuie recunoscute în tarifele de rețea ale operatorilor.
Reporter: Câți consumatori (casnici/industriali – energie electrică-gaze naturale) preconizati ca vor fi racordati in acest an, dupa apartia obligației distribuitorilor de a conecta gratuit consumatorii casnici și consumatorii industriali, prin instalații de racordare cu lungimi de până la 2.500 metri?
Zoltan Nagy-Bege: Considerabil mai mulți decât în anii trecuți, pentru că interesul este unul foarte mare, dar trebuie să ținem cont și de faptul că există totuși unele limitări. Deja se poate observa o tendință ascendentă în ceea ce privește cererile de conectare înregistrate de distribuitori (atât pe parte de energie electrică, cât și pe parte de gaze naturale). Numărul de cereri de racordare a fost de 7-8 ori mai mare în primele două luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului 2020. Cu siguranță, deși această reglementare vine să rezolve o problemă nesoluționată de ani de zile, caracterizată de un interval crescut de timp în care se realiza racordarea la rețele și de costuri semnificative pentru consumatori, este un pas înainte, acest pas constituind totodată o provocare atât pentru distribuitori, în vederea acoperirii unui număr atât de mare de solicitări, a identificării surselor de finanțare pentru aceste investiții, a găsirii resurselor umane adecvate pentru a proiecta și executa aceste racordări, cât și pentru Autoritatea de reglementare, deoarece toate aceste noi investiții trebuie recunoscute și integrate în tarifele de distribuție.
Reporter: Vom vedea mai multe investiții în energie, în special energie curată în acest an?
Zoltan Nagy-Bege: Este puțin probabil să se concretizeze foarte multe investiții în energie curată anul acesta. Speranța mea rămâne în continuare ca măcar unele dintre aceste investiții să fie demarate în acest an. Sunt semne concrete din partea investitorilor interesați de oportunitățile din România, pe care am putea să le încurajăm în sensul concretizării lor în investiții de anvergură. În acest context este nevoie de eforturi commune întreprinse la nivel national, în vederea folosirii fondurilor la care vom avea acces prin Planul de Reziliență și Redresare, ANRE la acest moment având cadrul de reglementare pregătit pentru a atrage noile investiții. Mă refer în primul rând la posibiliatatea de încheiere a contractelor negociate bilateral sau a PPA-urilor, care sunt permise în baza Regulamentului nr 943/2019 privind piața internă de energie electrică. Am pregătit și în câteva zile urmează să aprobăm redefinirea contractelor pe termen lung ca fiind cele încheiate pentru perioade mai mari sau egale cu o lună (spre deosebire de mai mari un an, definiția în vigoare la acest moment).
Reporter: Care sunt principalele obiective ale ANRE in acest an?
Zoltan Nagy-Bege: Monitorizarea piețelor după liberalizare constituie una dintre prioritățile principale ale Autorității de reglementare, în scopul de a identifica și de a contracara orice problemă care ar putea apărea în acest proces. Sperăm ca, în 2021 toate evoluțiile pozitive înregistrate până în prezent vor fi consolidate, iar majoritatea consumatorilor casnici vor fi bine informați astfel încât să reușească să ia decizii substanțiale în procesul de schimbare a furnizorului. Cumva legat de acest subiect, protecția consumatorilor de energie și soluționarea operativă a plângerilor și petițiilor în toate domeniile coordonate de ANRE, va fi un obiectiv important pentru noi, indiferent dacă vorbim de liberalizare sau de alte orice probleme semnalate de către consumatori.
Din perspectiva siguranței funcționării sistemului energetic sunt cruciale investițiile operatorilor de rețea. În anul 2021, ca și în anii precedenți ANRE va urmări cu atenție ca toți operatorii de rețea să-și îndeplinească în totalitate investițiile asumate în planurile lor de investiții și de mentenanță. Sper, ca trendul constatat în ultimii ani la companiile de distribuție, care au reușit să se apropie de un grad de îndeplinire de 100%, în unele cazuri chiar să depășească pragul de 100%, să se mențină și exemplul lor să fie urmat și de cei doi operatori de transport, Transelectrica si Transgaz.
Alte subiecte pentru care vom acorda o atenție deosebită: dezvoltarea continuă a piețelor de energie electrică și gaze naturale astfel încât să ne apropiem de obiectivul Uniunii Europene de integrare într-o piață unică; colaborarea cu instituțiile implicate în transpunerea Directivelor 944/2019 privind energia electrică și 2001/2018 privind sursele regenerabile de energie; racordarea consumatorilor la rețelele de gaze naturale și energie electrică în conformitate cu prevederile din Legile 155/2020 și 290/2020, ceea ce este o provocare atât pentru operatorii de rețea, cât și pentru ANRE.
Citiţi, mâine, al treilea episod al interviului cu dl Zoltan Nagy despre finanţarea cu fonduri europene a sectorului energiei, dar şi despre Green Deal şi PNRR.