* Christina Verchere: „Proiectul Neptun Deep a intrat în faza de dezvoltare și ne-am extins portofoliul de proiecte verzi”
2023 a fost un an remarcabil pentru implementarea Strategiei 2030 a OMV Petrom, în contextul în care Proiectul Neptun Deep (de exploatare a gazelor din Marea Neagră) a intrat în faza de dezvoltare și a fost extins portofoliul de proiecte verzi.
Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a declarat: „În 2023, am intensificat investițiile, la aproape 5 miliarde de lei, cu 30% mai mult decât în 2022. Planificăm să continuăm în această direcție, intrând în perioada cu cele mai mari investiții din istoria companiei, cu o medie anuală de 8 miliarde de lei pentru următorii ani, plătind dividend progresiv în același timp.
În 2024, planificăm să continuăm pregătirile pentru primul foraj în cadrul proiectului Neptun Deep, care estimăm că va avea loc în 2025. De asemenea, continuăm să ne concentrăm pe creșterea treptată a producției de electricitate din surse regenerabile și pe extinderea rețelei noastre regionale de stații de încărcare pentru autovehicule electrice la 1.000 de puncte de încărcare, devenind astfel cel mai mare jucător din domeniul electromobilității din România.”
OMV Petrom a raportat un profit net de 4,03 miliarde lei, în 2023, în scădere cu 61% față de 2022, care a fost un an excepțional, pe fondul prețurilor mari în piața de energie, conform raportului financiar transmis de companie.
Christina Verchere a declarat: „În contextul unor condiții de piață mai puțin favorabile în 2023, care au urmat prețurilor fără precedent ale mărfurilor din 2022, și în contextul reviziilor planificate, am obținut un rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 8,5 miliarde lei, prin valorificarea modelului nostru operațional. În aceeași perioadă, contribuția noastră la bugetul de stat s-a menținut ridicată, la 16 miliarde de lei, incluzând distribuția de dividende record.”
* Tranziția către emisii scăzute și zero de carbon
Compania are ca țintă reducerea intensității emisiilor de carbon cu 30% până în 2030 față de 2019.
Astfel, în iulie 2023, contractele de finanțare pentru dezvoltarea a patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de aproximativ 450 MW au fost semnate de către Ministerul Energiei, ca autoritate contractantă, și de către cele patru entități legale, beneficiare ale acestei finanțări și responsabile pentru implementarea proiectelor. Investițiile totale necesare pentru dezvoltarea celor patru parcuri fotovoltaice se ridică la peste 400 milioane de euro, 70% fiind finanțate prin Fondul de Modernizare. OMV Petrom S.A. și Complexul Energetic Oltenia S.A. sunt parteneri egali în aceste entități, fiecare deținând o participație de 50%.
De asemenea, OMV Petrom a semnat cea mai mare achiziție de proiecte verzi din România cu Renovatio în domeniul energiei regenerabile și al mobilității electrice. Potrivit contractului semnat în ianuarie 2024, OMV Petrom achiziționează integral Renovatio Asset Management, proprietarul a peste 400 de puncte de încărcare în România, cu perspective de creștere la aproximativ 650, până în 2026.
Astfel, OMV Petrom se poziționează pentru a deveni cel mai mare jucător român din domeniul electromobilității.
De asemenea, compania a anunțat semnarea contractului de finanțare europeană pentru dezvoltarea unei rețele regionale de puncte de încărcare, din care peste 300 în România.
Totodată, OMV Petrom a semnat contractul de achiziție a 50% din „Respiră Verde”, lider local în colectarea uleiului alimentar uzat.
Compania a mai anunțat un parteneriat cu Vulcangas România pentru deschiderea primei stații de alimentare GNC/GNL din rețeaua de benzinării Petrom.