Update articol:

Surse: O delegație a Guvernului României, condusă de Marcel Ciolacu, este aşteptată să viziteze astăzi platforma gigant Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep

O delegație a Guvernului României, condusă de Marcel Ciolacu, este aşteptată să viziteze astăzi platforma americanilor Transocean Barents care se pregătește de începerea lucrărilor de forare din blocul Neptun din Marea Neagră, spun surse apropiate de această situaţie.

Acest proiect de investiții este cel mai mare proiect economic după Revoluție, având un cost estimat de peste patru miliarde de euro, suportat de parteneriatul OMV Petrom – Romgaz, care dețin cote egale din proiect.

Platforma gigant Transocean se află în Portul Constanţa Sud Agigea şi va pleca în curând în apele Mării Negre, în perimetrul Neptun. Ea va fora cele 10 sonde de exploatare în Marea Neagră. Platforma va fi instalată la 160 de km față de țărm, în dreptul localității Tuzla, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri.

Platforma Barents are 90 de metri înălțime și 120 de metri lungime, practic este mai mare decât un teren de fotbal. Aceasta a ajuns la Constanța în octombrie, anul trecut, după un voiaj de 18 zile de la Cartagena, din Spania. Turla platformei care cântărește în jur de 220 de tone a fost rabatată pe punte pentru a permite trecerea pe sub podurile din strâmtoarea Bosfor.

Firma Transocean este deținută de mai multe fonduri de investiții americane, cele mai mari participații având coloșii de la Vanguard și Black Rock.

Vizita autorităţilor noastre vine în contextul tensiunilor geopolitice legate de importanţa strategică a Marii Negre, precum și a discuțiilor între statul român și OMV Petrom în legătură cu guvernanța companiei pentru anii următori. Sursele noastre susţin că, în ciuda eforturilor făcute de echipa jurdică a OMV Petrom condusă Filip Neagu, un reputat specialist în guveranţă corporativă și asistată de marile case de avocatură David & Baias și Clifford Chance, reprezentanții statutului nu au fost încă convinși să renunțe la unele drepturi care revin după contractul de privatizare acționarilor minoritari, precum și la solicitarea de a transpune imediat și integral noul cod de guvernanță al BVB. Următoarea discuție formală cu statul în legătură acest subiect va avea loc în data de 17 februarie.

În ianuarie, Financial Intelligence a scris că românii din Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom vor o echilibrare între drepturile acționarului majoritar, OMV, și drepturile celorlalți acționari, nu doar statul român, potrivit unor surse guvernamentale. Acestea susţineau că OMV Petrom își revizuiește documentele interne, fiind în curs de discuție actul constitutiv, regulamentul Consiliului de Supraveghere și Regulamentul Comitetului Director.

Cei trei membri români din CS OMV Petrom sunt: Sorin-Dumitru Elisei începând cu 24 aprilie 2024, Răzvan-Eugen Nicolescu – numit din 28 aprilie 2021, Marius Ștefan –  numit din 28 aprilie 2021.

Proiectul Neptun Deep este dezvoltat de OMV Petrom și Romgaz (prin filiala sa Romgaz Black Sea Limited), fiecare companie având o cotă de participare de 50% la proiect. Investițiile necesare fazei de dezvoltare însumează, cumulat, până la 4 miliarde de euro. Producția totală este estimată la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Primele livrări de gaze sunt așteptate în 2027.

În urma deciziei de investiție din iunie 2023, au fost semnate acorduri de execuție cu mari companii internaționale: instalația de foraj Transocean Barrents a fost contractată pe o perioadă minimă de un an și jumătate, serviciile integrate de foraj urmând a fi furnizate de Halliburton România.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme submarine de producție și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și stația de măsurare a gazelor. Platforma își generează propria energie, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Convocare AGA E&O Anuala 29 aprilie 2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Componenta Comitetelor Consultative ale Fondul Proprietatea SA