Update articol:

Andrei Sota, fondatorul platformei Signal Sigma: Cel mai bun randament pentru un investitor la început de drum îl va oferi propria sa educație financiară

Cel mai bun randament pentru un investitor la început de drum îl va oferi propria sa educație financiară, consideră Andrei Sota, consultant de investiții, fondatorul platformei Signal Sigma.

Această platformă oferă o serie de strategii de investiții create pentru a satisface un apetit de risc variat, împreună cu o serie de instrumente de vizualizare care ajută la gestionarea riscului în portofoliu.  Andrei Sota ne-a acordat un interviu despre primii pași pe piața de capital.

***

Ce recomandați unui investitor la început de drum? Spre ce piețe/instrumente ar trebui să se îndrepte?

Andrei Sota: La început de drum, un investitor ar trebui în primul rând să se familiarizeze cu clasele principale de active și cu caracteristicile lor. Ar trebui să înțeleagă care sunt cei mai importanți factori care mișcă prețul în piața respectivă, astfel încât să poată ținti anumite obiective clare vizavi de investiția sa. Trebuie să știe să pună în balanță randamentul și riscul, în mod realist și obiectiv. Cu alte cuvinte, cel mai bun randament pentru un investitor la început de drum îl va oferi propria sa educație financiară. Mai apoi ajungem și la conținutul efectiv al portofoliului său.

Care ar fi primii pași spre piața de capital pentru un investitor la început de drum?

Andrei Sota: Sunt adeptul învățării prin propria experiență. Așadar, primul pas îl constituie alegerea unui broker, alimentarea unui cont de investiții și inițierea primelor tranzacții. În ziua de astăzi, bariera de intrare pe piața de capital este relativ scăzută. Problema nu este atât de mult accesarea pieței, cât să știi ce anume să faci odată ce ajungi acolo. Pe măsură ce piața evoluează, fiecare investitor va gravita în mod natural spre asimilarea informațiilor care să îi dea un nivel sporit de siguranță în tranzacționare. Cu alte cuvinte, va căuta acest element de cercetare pe care spuneam că îl oferă platforma noastră.

Un pas de asemenea important este să înveți să asculți și să citești surse autorizate și să nu te lași influențat de comentarii și păreri din public, ce îți pot inhiba dorința cu care pornești la drum. Ca să ai succes în investiții, trebuie să fii curajos și optimist. Această atitudine este un efect secundar al unei cercetări bine făcute, ceea ce oferim abonaților Signal Sigma.

Ce recomandați unui client care dorește să investească, dar nu are foarte mult timp la dispoziție pentru a urmări piețele?

Andrei Sota: Aș recomanda același lucru ca unei persoane care are o durere, însă nu are timp să studieze medicina. Sau unei persoane care are o problemă în instanță, însă nu are timp să studieze legi și proceduri pentru a se apăra: Apelează la un specialist!

Monitorizarea evoluției pieței și recomandarea investițiilor este un job full time. Necesită nu doar timp, cât și experiență în domeniu, cunoștințe de specialitate, capacitatea de a face față la presiune psihologică, și o doză de talent. Majoritatea oamenilor nu au competențele necesare pentru a fi investitori profesioniști, și este absolut normal să fie așa. Nu este nicio rușine să apelezi la un consultant financiar.

Cum vedeți piața de capital din România?

Andrei Sota: Piața de capital din România este foarte la început. Perspectivele de creștere sunt spectaculoase, însă în primul rând este nevoie de educație și timp. Românii au investit în mod tradițional în imobiliare până acum. Însă au apărut pe piață două fenomene care au atras un public mult mai larg în zona instrumentelor financiare. În rândul tinerilor, investițiile în zona crypto au fost deosebit de populare pentru începători. Iar pentru un public care caută mai multă siguranță, și deține mai mult capital, obligațiunile au început să ofere randamente care să devină interesante și să “bată” veniturile din chirii, în special când se ia în calcul lipsa bătăii de cap specifică unei proprietăți. Acestea sunt două extreme ale spectrului de risc și este normal ca și piața de acțiuni să se dezvolte în cele din urmă.

În ce măsură credeți că va ajuta lansarea de noi produse derivate (odată cu aprobarea Contrapărții Centrale) la dezvoltarea pieței de capital din România?

Andrei Sota: În general, produsele derivate aduc mai multă lichiditate în piață și oferă mai multă flexibilitate investitorilor sofisticați. Așadar, este o măsura binevenită.

Care au fost investițiile făcute până acum în platforma Signal Sigma? Intentionați să mai dezvoltați platforma? Mai atrageți finanțări?

Andrei Sota: Am investit în Signal Sigma peste 150.000 de euro. Suntem în pragul unor discuții vizavi de ridicarea unei runde publice de finanțare și dorim să dezvoltăm funcționalitatea platformei mai departe.

Ați fost autorizat de ASF drept consultant de investiții. Ce presupune acest lucru? Faceți un profil de risc clienților care apelează la dvs pentru a știi mai bine ce produse să le recomandați?

Andrei Sota: În primul rând, autorizația acordată de ASF aduce un grad sporit de încredere în activitatea noastră. Clienții sunt extrem de bine protejați, conform tuturor directivelor implementate la nivel European (pachetul legislativ MIFID II). Atunci când cineva ne solicită serviciile în calitate de consultant, va beneficia de o serie de sedințe unde stabilim atât profilul de risc cât și obiectivele financiare ale fiecărui client. În funcție de acești parametri, suntem mai departe în măsură să creăm portofolii customizate și să acordăm recomandări. Avem tot timpul beneficiul clientului pe primul plan deoarece nu încasăm comisioane din partea niciunui terț.

Care considerați că e nivelul de educație financiară al românilor? Cum evoluează?

Andrei Sota: Nivelul de educație financiară în rândul populației este foarte slab, însă evoluează pozitiv. Am intrat mai demult pe reddit (un forum online) unde se discutau teme specifice pieței de capital. O singură vizită mi-a fost de ajuns, ca să spun așa. Însă aceasta este evoluția naturală a oricărei forme de noutate. Iar in materie de plasamente financiare, în România, piața de capital este încă o noutate. Așadar, avantajul aparține celor care iau primii inițiativa!

Cum vedeți evoluția burselor străine/ românească în 2024? Care sunt pricipalii factori de risc/principalele oportunități pentru 2024 care vor influența piețele?

Andrei Sota: Bursele de acțiuni au avut o evoluție excelentă în ultimele trei luni și am avut un început de 2024 fulminant în SUA și Japonia. Mulți se așteptau la o recesiune care nu a venit decât pe hârtie în Marea Britanie și Japonia; probabil urmează și Germania conform declarațiilor Bundesbank. Spun pe hârtie pentru că în mod normal bursele evoluează slab în perioade de recesiune, iar indicele Nikkey (Japonia) tocmai a stabilit un nou record. Așadar, bursa de acțiuni pune pariu pe o scădere temporară și o recuperare rapidă. Inflația continuă să fie principalul risc deoarece poate genera un răspuns prea aspru din partea băncilor centrale. În aceste condiții, un portofoliu cu componente de acțiuni, obligațiuni și aur pare să fie optim pentru anul în curs – fiecare clasă de active oferind beneficiile sale și asigurând un randament satisfacător în diverse scenarii. Pentru cei mai îndrăzneți, nu putem să trecem cu vederea spațiul crypto, unde lansarea ETF-ului spot Bitcoin pe piața americană ajută întreaga sferă să câstige credibilitate.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025