Update articol:
CYBERSECURITY FORUM 2024

George Tuţă: Cum să pregătim viitorul muncii cu oameni capabili să abordeze securitatea cibernetică dacă în sistemul preuniversitar dăm bacalaureatul la informatică… pe hârtie?

Cum să pregătim viitorul muncii cu oameni capabili să abordeze un domeniu precum securitatea cibernetică dacă în sistemul preuniversitar dăm examenul de bacalaureat la informatică… pe hârtie?, a spus audienţei deputatul PNL, George-Cristian TUŢĂ, Președintele Comisiei parlamentare speciale pentru automatizare şi viitorul muncii din Camera Deputaților, la Cybersecurity Forum by Financial Intelligence. 

 

Potrivit domniei sale, acesta este doar un exemplu de direcție în care trebuie să inovăm rapid: “Ca președinte al Comisiei parlamentare pentru automatizare și viitorul muncii, cred că trebuie să ajutăm administrația și mediul privat să implementeze culturi organizaționale de securitate cibernetică. Și să creăm joburi în zona de securitate cibernetică aplicate pe diferitele sectoare economice astfel încât să ne dezvoltăm în siguranță”.

George Tuţă a explicat: “În ultimii trei ani, ne-am conectat din ce în ce mai mult la sistemele informatice, avem din ce în ce mai multe “proprietăți virtuale” și practic de aici apar şi vulnerabilităţile şi atacuri. Vedem acum că ne este furată identitatea, atât înfățișarea, cât și datele personale, iar lucrul acesta ne afectează și cred că de aici ar trebui să pornim ca să ne protejăm mai bine.

În acești trei ani de zile, am reușit să punem în nomenclatorul ocupațiilor analistul de cybersecurity. De asemenea, avem acum pe circuit, spre finalul procedurii parlamentare, partea de semnătură digitală care va genera o vulnerabilitate mai mare, dar va fi şi un lucru bun. Țin să precizez, pe subiectul legislației, că abordarea pe care o are Comisia Europeană în protecția cibernetică este una foarte sănătoasă,  și anume că renunțăm la Directive și mergem pe regulamente care sunt obligatorii pentru toate statele membre. Cred că abordarea aceasta globală în ceea ce privește cetățenii Uniunii Europene este una de succes care va avea rezultate.

Referitor la educația cibernetică, dacă e să comparăm cu domeniul automobilismului, reglementările au început în zona circulației cu mașina abia după primul accident. Până atunci totul era la liber, intersecțiile nu erau reglementate și cred că și noi suntem în aceeași situație în zona cibernetică – începem să creăm reguli pe care oamenii trebuie să le știe, iar accentul nostru nu trebuie să fie foarte mult pe clădiri sau pe chestiuni tehnice, ci mai degrabă să începem să discutăm peste tot de cum putem să ne protejăm mai bine. Trebuie să ne luăm măsurile necesare pentru a avea o cultură cibernetică, fie că vorbim de simpli cetățeni, de populația școlară, de mediul antreprenorial, toți trebuie să înțeleagă că există regulile acestea de protejare cibernetică și trebuie să le aplicăm”.

Referitor la o campanie de conștientizare a pericolelor din acest domeniu, George Tuţă a spus: “Este obligatorie o astfel de campanie. Dacă ne raportăm la acele informații de interes public de la televizor, cred că trebui să discutăm la fel și despre chestiunile din zona aceasta de igienă cibernetică, sunt lucruri mărunte pe care fiecare dintre noi, dacă le-am face, n-am mai fi atât de expuși. E obligatoriu să începem un astfel de demers, este obligatoriu să discutăm cu toate companiile, este obligatoriu să creăm o zonă în piața muncii care să fie specializată pe astfel de lucruri”.

Despre Raportul Salvați Copiii, potrivit căruia copiii cu vârste foarte mici au deja cont pe reţelele de socializare, George Tuţă a declarat: “Aici cred că trebuie să începem cu educarea părinților, pentru că de acolo vine problema. Copiii au acces, este extrem de ușor pentru ei, sunt nativi digital. Dar ei trebuie să fie atenţionaţi cu privire la riscurile la care se expun când utilizează o aplicație sau când intră pe rețelele de socializare. Acolo este o neglijență în familie pentru că pe rețeaua de socializare trebuie să ai 14 ani ca să poţi să îți faci cont. Trebuie să lăsăm libertatea operatorilor economici să își dezvolte business-urile, iar aceste cazuri să încercăm să le tratăm prin zona de educație și prin zona de cultură pe care trebuie să o generăm”.

 

 

 

 

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025