Update articol:
Cybersecurity Forum 2022

George Tuță: Securitatea cibernetică nu trebuie să fie construită asemenea serviciului de pompieri; e și datoria noastră să participăm activ la edificarea unei societăți solide la nivel cibernetic

Securitatea cibernetică, spre deosebire de securitatea militară, are un mare dezavantaj: atacurile nu se văd și sunt date de cele mai multe ori anonim, iar apărarea se petrece rareori în timp real, a declarat deputatul PNL George Tuță, la Cybersecurity Forum 2022.

Acesta a explicat: “În cazul confruntărilor cibernetice, nu există o fază caldă, ele se pot doar preveni sau, în cazul unui eșec, se pot calcula pagubele. E motivul pentru care, relativ recent, NATO a desemnat spațiul cibernetic ca teatru de război distinct, iar când vorbim de război, lucrurile devin cu atât mai serioase. În România, avem din păcate reflexul de a desconsidera pericolul care vine dinspre spațiul cibernetic. Putem intui de ce. Atacurile cibernetice nu produc sicrie acoperite cu drapele și nu ucid civili. Însă a crede că această aserțiune e adevărată ne așază într-o minciună periculoasă. Atacurile cibernetice nu produc în mod direct victime și nu acum, însă fiecare fază și componentă a războiului cibernetic cuprinde și o doză semnificativă de atac virtual, fie că vorbim de sateliți anulați, comunicații dereglate, sistem bancar afectat, sistem automatizat spart, toate acestea înseamnă cu siguranță atâtea victime, cât și pagube materiale nemăsurate.

Azi vedem că războiul cibernetic se poartă și pe tărâmul valorilor, vedem cum propaganda și valurile de știri false anulează simțul critic al popoarelor și creează premise obiective ale acestor agresiuni. În lumea în care operăm cu adevăruri alternative, bătălia pentru adevăr începe și se finalizează în spațiul online.

Oamenii sunt expuși constant unui mediu controlat de știri măsluite, de punere la îndoială a evidenței, și astfel devin simple unelte în mâinile autocraților și sunt gata să susțină și idei robotice aberante.

Din toate aceste motive este important pentru români să capete rapid un set de instrumente minime digitale pentru a se putea apăra în fața înșelătoriei care se propagă extrem de rapid. Dacă instrumentele de apărare cibernetică se vor concentra în mâna forte a guvernelor, vă spun cinstit că oamenii vor rămâne la stadiul de victime.

Securitatea cibernetică nu trebuie să fie construită asemenea serviciului de pompieri. Nu trebuie să avem doar specialiști în roșu care să stingă incendii. E și datoria noastră să participăm activ la edificarea unei societăți solide la nivel cibernetic.

Un popor alfabetizat digital va avea la îndemână instrumente minime și suficiente pentru a lua măsurile bune pentru întreaga comunitate. Cheia rezilienței cibernetice despre care vorbesc este strâns legate de educație, iar misiunea noastră este de a găsi cea mai directă cale pentru a conștientiza comunitatea de rolul pe care îl are în confruntarea în care tranșeele sunt invizibile, dar paradoxal sunt extrem de adânci”.

Întrebat dacă educația financiară, pe lângă educația legată de zona cyber, ar putea avea un rol în prevenirea căderii oamenilor în capcanele de pe internet referitoare la câștiguri, George Tuță a spus: “Asta e soluția pe care și eu propun pentru a uni cele două insule, și anume deficiențele de competențe digitale și cealaltă problemă – înțelegerea banilor. Dacă noi ne vom educa financiar, unde serviciile financiare sunt extrem de digitalizate, astăzi vom avea și competențele digitale necesare pentru a ne da  seama de o campanie de phishing, pentru a putea face un formular pentru serviciile digitale puse la dispoziție de administrație, după ce legea interoperabilității va fi gata.

Soluția aceasta cred că e una simplă și rezolvă două probleme: soluția fiind expunerea la educație financiară a cât mai multor oameni, inclusiv din zona timpurie a vieții, dar și a generației, care din păcate în urma pandemiei a rămas extrem de izolată, neavând acces la servicii digitale sau neavând o formă de pregătire.

Cei tineri care au abilități nativ digitale pot să-i instruiască pe cei mai în vârstă, dându-le practic și toate avantajele pe care tehnologia le pune la dispoziție, adică reducerea timpului, economisirea banilor.

Să rămânem inteligenți financiar și cibernetic!”

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative