Europa ar trebui să se pregătească pentru mai multe cazuri de mpox aduse din țările africane, a declarat vineri ECDC
„Datorită legăturilor de călătorie frecvente și strânse”, statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să emită recomandări pentru cei care vizitează sau se întorc din zonele cu focare de mpox din cinci state din Africa Centrală: Burundi, Republica Centrafricană, Congo, Rwanda, Uganda și Kenya.
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a declarat că este foarte probabil ca în UE/SEE să apară mai multe cazuri importate de mpox cauzate de virusul cladei I care circulă în prezent în Africa. Cu toate acestea, probabilitatea unei transmiteri susținute în Europa este foarte scăzută, cu condiția ca majoritatea cazurilor importate să fie diagnosticate rapid și să fie puse în aplicare măsuri de control, potrivit ECDC.
Datorită legăturilor de călătorie frecvente și strânse dintre UE/SEE și Africa, ECDC recomandă statelor membre ale UE/SEE să emită recomandări de călătorie pentru persoanele care vizitează sau se întorc din zonele afectate de epidemie.
Probabilitatea de infectare pentru persoanele din UE/SEE care călătoresc în zonele afectate și care au un contact strâns cu comunitățile afectate este ridicată. În plus, există un risc moderat pentru contactele apropiate ale cazurilor posibile sau confirmate importate în UE/SEE.
„Ca urmare a răspândirii rapide a acestui focar în Africa, ECDC a crescut nivelul de risc pentru populația generală din UE/SEE și pentru călătorii în zonele afectate. Datorită legăturilor strânse dintre Europa și Africa, trebuie să fim pregătiți pentru mai multe cazuri importate de clada I”, a declarat Pamela Rendi-Wagner, director al ECDC.
Prin consolidarea activităților de supraveghere și de pregătire, precum și prin capacitatea solidă de asistență medicală și de reacție din statele membre ale UE/SEE, ECDC preconizează că impactul MPXV clade I asupra UE/SEE va fi redus.
ECDC recomandă ca autoritățile de sănătate publică din UE/SEE să mențină niveluri ridicate de planificare a pregătirii și de activități de conștientizare pentru a permite detectarea și reacția rapidă la orice alte cazuri de MPXV clade I care ar putea ajunge în Europa. Asigurarea unor capacități eficiente de supraveghere, de testare în laborator, de anchetă epidemiologică și de urmărire a contacților va fi esențială pentru detectarea cazurilor de MPXV clasa I pe continent și pentru activarea oricărui răspuns.
Creșterea gradului de conștientizare în rândul clinicienilor și stabilirea unor procese eficiente de gestionare a cazului odată ce este identificat un caz suspect vor fi esențiale pentru detectarea oricăror cazuri suplimentare de MPXV clade I în UE/SEE și pentru prevenirea oricăror infecții secundare. În cazul în care se detectează o infecție de clade I, evenimentul ar trebui comunicat prompt la nivelul UE prin intermediul EpiPulse sau EWRS. ECDC recomandă călătorilor care se deplasează în zone epidemice să consulte furnizorul de asistență medicală sau clinica de sănătate pentru călătorii cu privire la eligibilitatea pentru vaccinarea împotriva mpox.
Noua evaluare a riscurilor urmează declarării de către Africa CDC a unei urgențe de sănătate publică de securitate continentală și declarării de către Organizația Mondială a Sănătății a unei urgențe de sănătate publică de interes internațional.
ECDC continuă să colaboreze cu partenerii locali și internaționali pentru a contribui la controlul răspândirii mpox pe continentul african.
Focarul din Africa este distinct de focarul global de MPXV clade IIb care a avut loc în 2022 și care continuă să circule la niveluri scăzute în Europa și la nivel mondial.
Mpox (anterior monkeypox) este o boală virală care se transmite de obicei de la animale la om. Boala este cauzată de virusul Monkeypox (MPXV), care este prezent în fauna sălbatică (în anumite mamifere mici) din mai multe țări din Africa Centrală și de Vest.
În 2022, a apărut un focar în Europa și s-a răspândit la nivel mondial, boala fiind transmisă între oameni, în principal prin contact sexual, deși acest tip de transmitere nu este cea mai comună formă de transmitere, potrivit ECDC.
Începând din noiembrie 2023, în Republica Democrată Congo (RDC) s-a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor de mpox și apariția unei noi variante a cladei I a mpox.
Simptomele Mpox apar de obicei la 6-13 zile (până la 21 de zile) după infectare. Manifestările clinice ale bolii includ:
-simptome generale, febrile (febră, cefalee, frisoane, slăbiciune fizică, umflarea ganglionilor limfatici),
-erupții distincte (papule) pe piele și răni pe mucoase (de exemplu, în gură, nas, gât sau tract digestiv),
-dureri de spate și dureri musculare.
În termen de trei zile de la manifestarea simptomelor inițiale, erupția cutanată se poate răspândi rapid și, în cele din urmă, se transformă în mici saci plini cu lichid cunoscuți sub denumirea de vezicule. Dacă erupția se răspândește pe tot corpul, poate afecta și palmele mâinilor și tălpile picioarelor.
Majoritatea persoanelor prezintă simptome ușoare până la moderate care durează de obicei între două și patru săptămâni, urmate de o recuperare completă. Îngrijirea poate facilita recuperarea și reduce riscul de leziuni permanente (de exemplu, cicatrici pe piele).