Ministerul de Finanțe din China anunță că va intensifica emiterea de titluri de creanță
Beijingul va sprijini administrațiile locale îndatorate
Va oferi subvenții persoanelor cu venituri mici, va recapitaliza băncile
Promite măsuri de stabilizare a piețelor imobiliare
Dimensiunea stimulentelor fiscale este neclară, dar se așteaptă ca piețele să fie neliniștite
China a declarat sâmbătă că va „crește semnificativ” emisiunea de datorie guvernamentală pentru a oferi subvenții persoanelor cu venituri mici, pentru a sprijini piața imobiliară și pentru a reconstitui capitalul băncilor de stat, pe măsură ce încearcă să revigoreze creșterea economică, potrivit Reuters.
Fără a furniza dimensiunea stimulentelor fiscale în curs de pregătire, detaliu cheie pe care investitorii globali îl așteaptă pentru a evalua sustenabilitatea unei creșteri recente a acțiunilor chineze, ministrul de finanțe Lan Foan a declarat într-o conferință de presă că vor exista mai multe „măsuri anticiclice”.
„Există încă un spațiu relativ mare pentru ca China să emită datorii și să crească deficitul fiscal”, a spus Lan.
A doua cea mai mare economie a lumii se confruntă cu presiuni deflaționiste puternice din cauza unei scăderi puternice a pieței imobiliare și a încrederii fragile a consumatorilor, care au scos la iveală dependența sa excesivă de exporturi într-un mediu comercial global din ce în ce mai tensionat.
O gamă largă de date economice din ultimele luni nu au respectat previziunile, stârnind îngrijorarea economiștilor și a investitorilor cu privire la faptul că obiectivul de creștere de aproximativ 5% stabilit de guvern pentru acest an este în pericol și că ar putea fi în joc o încetinire structurală pe termen mai lung.
Se așteaptă ca datele pentru luna septembrie, care vor fi publicate în cursul săptămânii viitoare, să arate o slăbiciune suplimentară, dar oficialii și-au exprimat „încrederea deplină” că obiectivul pentru 2024 va fi atins.
Măsurile de stimulare fiscală din China au făcut obiectul unor speculații intense pe piețele financiare globale, după ce o reuniune din septembrie a liderilor de vârf ai Partidului Comunist, Politburo, a semnalat un sentiment sporit de urgență cu privire la creșterea obstacolelor economice.
Acțiunile chinezești (.CSI300) au atins maxime ale ultimilor doi ani, înregistrând o creștere de 25% în câteva zile de la acea reuniune, înainte de a scădea pe măsură ce nervii s-au instalat, dată fiind absența unor detalii suplimentare privind planurile de cheltuieli suplimentare ale guvernului.
„Investitorii sperau la noi stimulente, însoțite de cifre specifice”, a declarat Rong Ren Goh, manager de portofoliu la Eastspring Investments din Singapore.
„Au fost anunțate măsuri semnificative”, a spus el. „Cu toate acestea, în condițiile în care piețele se concentrează pe „cât” și nu pe „ce”, acestea au fost invariabil pregătite să fie dezamăgite de această conferință de presă.”
Reuters a raportat luna trecută că China intenționează să emită obligațiuni suverane speciale în valoare de aproximativ 2 trilioane de yuani (284,43 miliarde de dolari) în acest an, ca parte a stimulentelor fiscale noi.
Jumătate din această sumă ar urma să fie utilizată pentru a ajuta administrațiile locale să își rezolve problemele legate de datorii, în timp ce cealaltă jumătate va subvenționa achizițiile de electrocasnice și alte bunuri, precum și finanțarea unei alocații lunare de aproximativ 800 de yuani, sau 114 dolari, pe copil, pentru toate gospodăriile cu doi sau mai mulți copii.
Separat, Bloomberg News a raportat că China ia în considerare, de asemenea, injectarea unui capital de până la 1.000 de miliarde de yuani în cele mai mari bănci de stat, deși analiștii spun că acest lucru ar putea face puțin pentru a revigora cererea de credite încă slabă.
Emiterea de datorii suplimentare în China este de obicei supusă aprobării parlamentului său, care este așteptat să se întrunească în următoarele săptămâni.
INTENSIFICAREA STIMULENTELOR
La sfârșitul lunii septembrie, banca centrală a anunțat cele mai agresive măsuri de sprijin monetar de la pandemia COVID-19, inclusiv reduceri ale ratei dobânzii, o injecție de lichidități de 1000 de miliarde de yuani și alte măsuri de sprijinire a piețelor imobiliare și bursiere.
În timp ce măsurile au ridicat sentimentul pieței, analiștii spun că Beijingul trebuie, de asemenea, să abordeze cu fermitate probleme structurale, cum ar fi stimularea consumului și reducerea dependenței sale de investițiile în infrastructură alimentate de datorii.
Cea mai mare parte a stimulentelor fiscale ale Chinei se îndreaptă în continuare către investiții, dar acest lucru duce la o creștere economică mai rapidă decât cea a datoriilor, deoarece randamentele sunt tot mai mici.
Fondul Monetar Internațional estimează datoria guvernului central la 24% din producția economică. Fondul calculează însă datoria publică globală, inclusiv cea a administrațiilor locale, la aproximativ 16 trilioane de dolari, sau 116% din PIB.
Lan a declarat că Beijingul va sprijini administrațiile locale să își rezolve problemele legate de datorii, adăugând că acestea mai au de cheltuit un total de 2,3 trilioane de yuani în ultimele trei luni ale acestui an, inclusiv cotele de datorie și fondurile neutilizate.
Administrațiilor locale li se va permite să răscumpere terenurile neutilizate de la dezvoltatorii imobiliari, a spus Lan.
Salariile mici, șomajul ridicat în rândul tinerilor și o plasă de siguranță socială slabă înseamnă că cheltuielile gospodăriilor din China reprezintă mai puțin de 40% din producția economică anuală, cu aproximativ 20 de puncte procentuale sub media globală. Investițiile, prin comparație, sunt cu 20 de puncte peste.
„Dacă acest pachet poate fi implementat în curând, obiectivul de creștere din acest an poate fi atins”, a declarat Bruce Pang, economist șef pentru China la Jones Lang Lasalle, referitor la anunțul Ministerului de Finanțe.
„Dar anul viitor urmează mai multe provocări, iar consensul pieței pentru creșterea din 2025 este de aproximativ 4,5%”, a spus el, adăugând că se așteaptă la o încetinire pe termen lung.