Update articol:
Romanian Sustainability Forum 2025

Sorin Mierlea: InfoCons a lansat o certificare pe zona de amprentă de carbon pentru clădirile guvernamentale – video

  • “Pentru unele UAT, a face achiziții verzi înseamnă să cumpere de la firme care au cuvântul verde în denumire”.

  • “Degeaba avem drepturi dacă nu ni-l exercităm, degeaba avem drepturi dacă nu le cunoaștem”

  • “Potrivit legislației, un produs românesc agroalimentar trebuie să aibă 100% ingrediente din România.  Așa că multe produse românești nu sunt, de fapt, produse românești”.

  • “Orice substanță pe acest pământ într-o cantitate este medicament, într-o altă cantitate este aliment și într-o altă cantitate devine otravă”

InfoCons a lansat o campanie anul trecut pe zona de emisii de CO2, punând pentru prima dată la aceeași masă, într-un parteneriat mai amplu, Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, ANRM  și Departamentul de Strategii Durabile din cadrul Guvernului României, a declarat domnul Sorin Mierlea, președinte InfoCons, la cea de-a patra ediție a Romanian Sustainability Forum 2025, organizat de Financial Intelligence.

Domnia sa a explicat: “Am pornit această campanie pe zona înțelegerii a ceea ce înseamnă emisiile de CO2. Avem și un curs în acest domeniu, pe care l-au parcurs în jur de 70% din profesorii din învățământul preuniversitar care au și atributul de diriginte. De asemenea am făcut-o evaluare pe UAT-urile din toată țara dacă au vreo strategie pe zona de decarbonizare.

Pot să vă spun că 14% au răspuns afirmativ, dar când i-am întrebat ce au făcut sau ce fac efectiv în această zonă, ne-au răspuns că fac achiziții verzi. Când i-am întrebat ce înseamnă achiziții verzi, vreo 4,8% din aceste UAT au spus că fac achiziții de la firme care au cuvântul verde în denumire. Unele lucruri pot fi hilare, altele pot fi tragedii…”

InfoCons a lansat și o certificare pe zona de amprentă de carbon pentru clădirile guvernamentale, pentru consiliile județene.

Domnul Mierlea a spus: “Am terminat cu clădirile guvernamentale la nivel central, al ministerelor, acum mergem pe zona de consilii județene, prefecturi, primării reședință de municipiu, cu titlu gratuit, pentru a aduce acest concept mai aproape de cetățean”.

Potrivit domnului Mierlea, InfoCons lucrează alături pe firme privind etichetarea produselor: “Companiile trebuie să înțeleagă că atunci când etichetează produse sau servicii prietenoase cu mediul, acestea trebuie să fie cu adevărat în înțelesul cetățeanului și al consumatorului, pentru a nu se crea anumite neînțelegeri.

Au apărut de curând în diferite hipermarketuri și supermarketuri produse agroalimentare pe eticheta cărora se regăsește amprenta de carbon. Dar consumatorul cum alege? Mai mult, mai puțin? Amprenta de carbon este pentru ambalaj? Amprenta de carbon este pentru produs? Amprenta de carbon este pentru trasabilitate? Sunt semne de întrebare la care este extrem de complicat să ne răspundem singuri sau să găsim răspunsuri”.

Sorin Mierlea este de părere că, pentru o înțelegere corectă, educația este cel mai important mecanism pe care îl putem utiliza: “Trebuie să facem educație fiecare dintre noi și noi, InfoCons, milităm pe zona aceasta, avem și cea mai veche campanie de educare și informare a consumatorilor care a împlinit anul acesta 19 ani. Fiecare dintre dumneavoastră știți de ea – “Consumul în exces de sare, zahăr și grăsimi dăunează grav sănătății”. Mai avem campanii precum “Cere bonul fiscal” sau „Știi cine sunt eu? Sunt cetățean european și am drepturi”. Dar degeaba avem drepturi dacă nu ni le exercităm, degeaba avem drepturi dacă nu le cunoaștem”.

Domnul Mierlea a mai spus: “Sunt anumite produse agroalimentare în rafturile unor magazine, în zona lactată, cu amprentă de carbon, dar nu este pentru produs, ci pentru ambalaj, ba, mai mult nu este pentru întreg ambalajul, este fără folia de deasupra produsului. Este clar că pot apărea anumite neînțelegeri și una dintre neînțelegerile actuale se referă la terminologia de “produs românesc”.  Vedem în foarte multe hipermarketuri, supermarketuri sau în reclame termenul “produs românesc”. Potrivit legislației, un produs românesc agroalimentar trebuie să aibă 100% ingrediente din România.  Așa că multe produse românești nu sunt, de fapt, produse românești”.

Domnul Mierlea a adus în discuție și atenția pe care trebuie să o acorde consumatorul: “Acum 19 ani am lansat conceptul cu privire la aditivii alimentari și E-urile din produsele agroalimentare. De multe ori nimeni nu înțelegea ce înseamnă E-urile respective, poate nici astăzi nu se înțelege, dar măcar să se știe că, dacă sunt multe, trebuie să fim atenți. Indiferent dacă discutăm de mediu, de emisii de CO2, de E-uri, trebuie să ținem minte că orice substanță pe acest pământ într-o cantitate este medicament, într-o altă cantitate este aliment și într-o altă cantitate devine otravă. Depinde de fiecare dintre noi să fim puțin mai atenți. E adevărat că plătim din banii noștri autorități publice care trebuie să ne protejeze, care trebuie să ia măsuri, dar asta nu înseamnă că și noi, la rândul nostru, nu trebuie să fim mai activi în ceea ce facem”.

Președintele InfoCons invită companiile să fie mai prezente în Organismul Național de Standard și în organismele europene, unde se discută despre chestiuni legate de standarde: “Din păcate, în Organismul european privitor la standarde și protecția consumatorului nu avem nici un român în afară de mine, care nu sunt expert, sunt doar un reprezentant al protecției consumatorului, iar în zona de comisii de specialitate nu avem nici măcar un român. Aici cred că trebuie să existe o  implicare a fiecăruia dintre noi, firme, asociații profesionale, patronale.

Cred că ar trebui să acționăm în zona de standarde, în implementarea de standarde, în soluții mai inteligibile, atât pentru instituțiile publice, cât și pentru zona privată. Până la urmă, atât spectrul privat cât și instituțiile publice lucrează noi, ca cetățeni și consumatori”.

Domnul Mierlea spune că este extrem de important pentru noi, în calitate de cetățeni și de consumatori, să avem acces la o informare simplă, transparentă care să ne poată ajuta pe fiecare dintre noi să decidem în cunoștință de cauză.

“InfoCons are o aplicație gratuită de protecție a consumatorului, unde se găsesc toate alertele de produse neconforme, inclusiv cele cu impact de mediu major, care trebuie delistate de la vânzare imedia. Puteți găsi acolo inclusiv informații despre amprenta de carbon”, a mai spus domnul Mierlea, recomandând: “Dacă vedeți ceva ce v-a nemulțumit, aveți 0219551, numărul unic de Protecția Consumatorului pe teritoriul României. Faceți o sesizare pentru că, făcând o reclamație, există șansa ca cineva care vine după noi să nu mai pățească ce am pățit”.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025