Rusia a intensificat operațiunile cibernetice împotriva Ucrainei și a țărilor NATO, conform rapoartelor anterioare ale serviciilor de informații americane și ale sectorului privat.
Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a ordonat Comandamentului cibernetic al SUA să oprească operațiunile cibernetice ofensive și operațiunile informatice împotriva Rusiei, a declarat un oficial american familiarizat cu această chestiune, potrivit NBC News.
Hegseth a dat ordinul șefului comandamentului, generalul Tim Haugh din Forțele Aeriene, la sfârșitul lunii februarie, a declarat oficialul. Nu este clar cât timp va dura ordinul.
Un înalt oficial al apărării americane a refuzat să comenteze decizia „din cauza preocupărilor legate de securitatea operațională”.
„Nu există o prioritate mai mare pentru secretarul Hegseth decât siguranța luptătorului în toate operațiunile, inclusiv în domeniul cibernetic”, a declarat oficialul pentru NBC News.
Agenția de Securitate Cibernetică și de Securitate a Infrastructurii din SUA, care se află în cadrul Departamentului pentru Securitate Internă, a anunţat într-o declarație că „misiunea sa este de a se apăra împotriva tuturor amenințărilor cibernetice la adresa infrastructurii critice a SUA, inclusiv din partea Rusiei. Nu a avut loc nicio schimbare în postura noastră”.
Reprezentanții Comandamentului cibernetic al SUA nu au răspuns imediat la o cerere de comentarii. Ambasada Rusiei, de asemenea, nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
Ordinul lui Hegseth a fost raportat pentru prima dată de The Record.
Președintele Donald Trump a încercat să restabilească canalele diplomatice cu Rusia în ultimele zile, inclusiv prin restabilirea personalului ambasadei, în timp ce administrația sa lucrează pentru a pune capăt rapid războiului din Ucraina. Oficialii americani au inițiat discuții de pace cu negociatorii ruși luna trecută în Arabia Saudită.
Relația lui Trump cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a atins un punct fierbinte vineri, după o ciocnire în Biroul Oval între Trump, Zelenskyy și vicepreședintele JD Vance. După întâlnire, Trump l-a certat pe Zelenskyy pentru criticile sale persistente la adresa lui Putin.
Întreruperea întâlnirii a întârziat semnarea unui acord care ar fi acordat Statelor Unite o participație semnificativă la mineralele de pământuri rare ale Ucrainei, care sunt utilizate pentru a crea o varietate de produse tehnologice.
Liderul minorității din Senat, Chuck Schumer, D-N.Y., a numit duminică decizia administrației de a întrerupe operațiunile cibernetice ofensive împotriva Rusiei o încercare a lui Trump de a câștiga favoarea lui Putin.
„Donald Trump este atât de disperat să câștige afecțiunea unui tâlhar precum Vladimir Putin, încât pare să îi ofere o permisie gratuită în timp ce Rusia continuă să lanseze operațiuni cibernetice și atacuri ransomware împotriva infrastructurii critice americane, amenințând securitatea noastră economică și națională”, a declarat Schumer. „Este o greșeală strategică critică pentru Donald Trump să dezarmeze unilateral împotriva lui Putin”.
Administrația Biden a etichetat anul trecut Rusia drept „o amenințare cibernetică globală durabilă”, arătând că agențiile guvernamentale americane, grupurile de reflecție, energia și aviația sunt vizate de Serviciul rus de informații externe.
„Moscova privește perturbările cibernetice ca pe o pârghie de politică externă pentru a modela deciziile altor țări și își rafinează și utilizează în mod continuu capacitățile de spionaj, influență și atac împotriva unei varietăți de ținte”, a declarat Biroul Directorului Serviciului Național de Informații în evaluarea amenințării pentru 2024, adăugând: „Rusia își menține capacitatea de a viza infrastructuri critice, inclusiv cabluri subacvatice și sisteme de control industrial, în Statele Unite, precum și în țări aliate și partenere”.
Evaluarea serviciilor de informații americane a afirmat că Rusia continuă să reprezinte o amenințare cibernetică globală „chiar dacă prioritizează operațiunile cibernetice pentru războiul ucrainean”.
Microsoft a declarat în noiembrie că Rusia și-a intensificat recent operațiunile cibernetice, vizând în principal Ucraina și țările NATO.
„Actorii de amenințare ruși s-au concentrat pe accesarea și furtul de informații de la luptătorii ucraineni și de la partenerii internaționali care le furnizează arme. Tehnicile utilizate au potențialul de a provoca daune neintenționate prin punerea în pericol a rețelelor informatice la nivel mondial”, a notat compania în raportul său privind apărarea digitală 2024 .