Israelul afirmă că a lovit din nou instalațiile nucleare și de rachete ale Iranului
Gărzile Revoluționare afirmă că rachetele au vizat zone industriale din Israel
În timp ce Trump ține lumea în suspans, trimisul special Witkoff a discutat cu ministrul de externe iranian
Iranul menține aprovizionarea cu țiței
Israelul a bombardat joi ținte nucleare din Iran, iar Iranul a lansat rachete și drone asupra Israelului, după ce a lovit un spital israelian în timpul nopții, în timp ce războiul aerian care durează de o săptămână s-a intensificat, fără ca vreuna dintre părți să dea semne că ar avea o strategie de ieșire, potrivit Reuters.
După atacul care a avariat centrul medical Soroka din orașul Beersheba, din sudul Israelului, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că „tirani” de la Teheran vor plăti „prețul integral”.
„Ne propunem căderea regimului? Acesta ar putea fi rezultatul, dar depinde de poporul iranian să se ridice pentru libertatea sa”, a declarat Netanyahu. „Libertatea necesită ca aceste popoare subjugate să se ridice, iar acest lucru depinde de ele, dar noi putem crea condițiile care le vor ajuta să o facă.”
Ministrul apărării, Israel Katz, a declarat că armata a primit instrucțiuni să intensifice atacurile asupra țintelor strategice din Teheran, pentru a elimina amenințarea la adresa Israelului și a destabiliza „regimul ayatollahilor”.
Campania amplă de atacuri aeriene a Israelului are ca scop mai mult decât distrugerea centrifugelor nucleare și a capacităților balistice ale Iranului. Ea urmărește să zdruncine fundamentele guvernului liderului suprem Ali Khamenei și să-l lase în pragul colapsului, au declarat oficiali israelieni, occidentali și regionali.
Netanyahu dorește ca Iranul să fie slăbit suficient pentru a fi forțat să facă concesii fundamentale privind abandonarea definitivă a programului său de îmbogățire nucleară, a programului său de rachete balistice și a sprijinului acordat grupurilor militante din regiune, au declarat sursele.
Între timp, președintele SUA, Donald Trump, a ținut lumea în suspans, trecând de la propunerea unei încheieri diplomatice rapide a războiului la sugestia că Statele Unite ar putea să se alăture acestuia. Miercuri, el a declarat că nimeni nu știe ce va face. Cu o zi înainte, el a meditat pe rețelele de socializare despre uciderea lui Khamenei, apoi a cerut capitularea necondiționată a Iranului.
Trei diplomați au declarat pentru Reuters că trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, și ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, au vorbit la telefon de mai multe ori de când Israelul a început atacurile săptămâna trecută.
Într-o aparentă referire la SUA, Consiliul Suprem de Securitate Națională al Iranului a declarat joi că va folosi o strategie diferită dacă o „terță parte” se alătură Israelului în război.
AMENINȚAREA PRIVIND STRÂMTOAREA HORMUZ
În ultima serie de atacuri, Israelul a declarat că a lovit instalațiile nucleare iraniene din Natanz și Isfahan. Inițial, a declarat că a lovit și Bushehr, locul unde se află singura centrală nucleară funcțională din Iran, dar un purtător de cuvânt a declarat ulterior că a fost o greșeală să se afirme acest lucru.
Un diplomat iranian a declarat pentru Reuters că Bushehr nu a fost lovit și că Israelul se angajează într-un „război psihologic” discutând despre acest lucru. Orice atac asupra centralei, situată în apropierea vecinilor arabi și care găzduiește tehnicieni ruși, este considerat un risc de dezastru nuclear.
O săptămână de atacuri aeriene și cu rachete israeliene a distrus elita comandamentului militar iranian, a avariat capacitățile nucleare ale țării și a ucis sute de oameni.
Atacurile de represalii iraniene au ucis cel puțin douăzeci și patru de civili în Israel.
Joi, Gărzile Revoluționare Iraniene au declarat într-un comunicat că au lansat atacuri combinate cu rachete și drone asupra unor obiective militare și industriale legate de industria de apărare israeliană din Haifa și Tel Aviv.
Israelul a raportat lansarea de rachete din Iran către teritoriul său.
Iranul analizează opțiunile sale mai largi pentru a răspunde la cea mai mare provocare de securitate de la revoluția din 1979. Behnam Saeedi, membru al Prezidiului Comitetului de Securitate Națională al Parlamentului iranian, a declarat agenției de știri semi-oficiale Mehr că Iranul ar putea lua în considerare închiderea Strâmtorii Hormuz, prin care trece 20% din consumul mondial zilnic de petrol.
Prețurile petrolului au crescut joi. Iranul menține aprovizionarea cu țiței prin încărcarea petrolierelor unul câte unul și mutarea depozitelor plutitoare de petrol mai aproape de China, au declarat pentru Reuters două firme de urmărire a navelor, în contextul în care țara încearcă să păstreze o sursă importantă de venituri în timp ce se află sub atac.
„STAȚI DEPARTE DE ȚARA NOASTRĂ”
Anterior, armata israeliană a declarat că a vizat peste noapte situl nuclear Khondab, situat în apropierea orașului Arak, din centrul Iranului, inclusiv un reactor de cercetare cu apă grea, parțial construit. Reactoarele cu apă grea produc plutoniu, care, la fel ca uraniul îmbogățit, poate fi utilizat pentru fabricarea miezului unei bombe atomice.
Televiziunea iraniană a difuzat imagini cu fum care se ridica din direcția Arak, dar agenția iraniană pentru energie atomică a declarat că atacul nu a provocat victime.
Armata israeliană a mai declarat că a atacat baze de lansare din vestul Iranului după ce au fost detectate încercări de restaurare a acestora.
Israelul, care are cea mai avansată armată din Orientul Mijlociu, luptă pe mai multe fronturi de la atacul din 7 octombrie 2023 asupra sudului Israelului de către gruparea militantă palestiniană Hamas, care a declanșat războiul din Gaza.
Acesta a slăbit grav aliații regionali ai Iranului, Hamas în Gaza și Hezbollah în Liban, și a bombardat Houthiții din Yemen.
Amploarea pagubelor din Iran a devenit mai dificil de evaluat în ultimele zile, autoritățile încercând aparent să prevină panica prin limitarea informațiilor.
Iranul a încetat să mai furnizeze informații actualizate privind numărul victimelor, iar mass-media de stat a încetat să mai difuzeze imagini cu distrugerile pe scară largă. Internetul a fost aproape complet blocat, iar publicului i s-a interzis să filmeze.
Arash, 33 de ani, angajat al guvernului din Teheran, a declarat că o clădire situată lângă casa sa din cartierul Shahrak-e Gharb din Teheran a fost distrusă în urma atacurilor.
„Am văzut cel puțin trei copii morți și două femei în clădirea aceea. Așa intenționează Netanyahu să „elibereze” iranienii? Stați departe de țara noastră”, a declarat el pentru Reuters la telefon.
Mii de locuitori au fugit din Teheran, un oraș cu 10 milioane de locuitori, blocând autostrăzile.
În Israel, atacurile cu rachete din ultima săptămână sunt primele în care un număr semnificativ de proiectile din Iran au străpuns apărarea și au ucis israelieni în casele lor.
Directorul general al spitalului israelian care a fost avariat în Beersheba, Shlomi Kodesh, a declarat reporterilor la fața locului că un atac cu rachete a distrus mai multe secții și a rănit 40 de persoane, în majoritate personal și pacienți.
Gărzile Revoluționare Iraniene au declarat că au vizat sediul armatei și serviciilor de informații israeliene din apropierea spitalului. Un oficial militar israelian a negat existența unor ținte militare în apropiere.
Rachetele au lovit și o clădire rezidențială din Ramat Gan, la est de Tel Aviv.
„Este foarte înfricoșător”, a spus Yaniv, 34 de ani, care locuiește în apropiere. El a spus că a auzit o explozie asurzitoare când racheta a lovit, zguduind blocul în care locuiește.