Update articol:

Codul de practică pentru a ajuta firmele să respecte regulile IA s-ar putea aplica la sfârșitul anului 2025, declară UE

  • Comisia UE va anunța îndrumări privind IA în următoarele zile

  • Orientările UE vizează oferirea de certitudine juridică companiilor care utilizează IA

  • UE s-a confruntat cu un lobby intens din partea Big Tech și a unor companii europene cu privire la regulile IA

Un cod de practică conceput pentru a ajuta mii de companii să respecte regulile de referință ale Uniunii Europene privind inteligența artificială s-ar putea aplica abia la sfârșitul anului 2025, a declarat Comisia Europeană Joi.

Alphabet Google, Meta Platforms, companii europene precum Mistral și ASML (ASML.AS), precum și mai multe guverne ale UE au solicitat o amânare a implementării Legii privind inteligența artificială, parțial din cauza lipsei unui cod de practică.

Publicarea Codului de practică pentru modelele lingvistice mari (GPAI), cum ar fi ChatGPT de la OpenAI și modele similare lansate de Google și Mistral, fusese inițial planificată pentru 2 mai.

Comisia intenționează să prezinte codul în următoarele zile și se așteaptă ca firmele să se înscrie luna viitoare, iar orientările să intre probabil în vigoare la sfârșitul anului, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

„În ceea ce privește regulile GPAI din Legea privind inteligența artificială, Consiliul European pentru Inteligență Artificială discută calendarul implementării Codului de practică, fiind luat în considerare sfârșitul anului 2025”, a spus el. Aderarea la cod este voluntară, dar companiile care refuză să facă acest lucru, așa cum au indicat unele firme Big Tech, nu vor beneficia de certitudinea juridică oferită unui semnatar.

Grupul de susținere a IA The Future Society a declarat că Codul va fi o parte esențială a regulamentului IA.

Codul de practică clarifică nivelul de calitate la care se pot aștepta utilizatorii din aval sau clienții comerciali, ceea ce face mai dificilă pentru companiile americane să inducă în eroare utilizatorii să adopte produse nesigure, a declarat directorul său executiv, Nick Moës.

El a spus că codul impune autorităților și experților mandatați legal să evalueze calitatea acestor servicii IA de uz general.

Comisia a respins apelurile de amânare a implementării regulilor IA.
„Angajamentul nostru față de obiectivele Legii IA, cum ar fi stabilirea unor reguli armonizate bazate pe riscuri în întreaga UE și asigurarea siguranței sistemelor IA pe piața europeană, rămâne neschimbat”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Grupul de campanie Corporate Europe Observatory a criticat rolul Big Tech.

„Amânați. Întrerupeți. Dereglementați. Acesta este ghidul de lobby al Big Tech pentru a slăbi fatal regulile care ar trebui să ne protejeze de sistemele de inteligență artificială părtinitoare și nedrepte”, a declarat Bram Vranken, cercetător și activist la Corporate Europe Observatory.

Regulile de inteligență artificială pentru modelele GPAI vor deveni obligatorii din punct de vedere juridic pe 2 august, dar vor fi aplicate abia un an mai târziu pentru noile modele introduse pe piață începând de luna viitoare. Modelele existente vor avea la dispoziție doi ani, până pe 2 august 2027, pentru a se conforma regulilor.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025