Strategia de a sta în spate și de a aștepta ca mașina de război a Rusiei să se oprească din cauza sancțiunilor ar putea funcţiona „teribil de greșit”, potrivit lui Niall Ferguson, cercetător senior la Instituția Hoover de la Universitatea Stanford.
„Este o strategie foarte riscantă”, a spus el.
Rezistența ucraineană nu poate ține mult mai mult timp, iar sancțiunile Occidentului nu vor putea opri Rusia la timp, a declarat el vineri pentru „Squawk Box Asia” de la CNBC.
El a spus că SUA se bazează foarte mult pe sancțiuni și pe „livrări foarte întârziate de arme” către Ucraina, dar este îngrijorat că cei care luptă pentru Ucraina nu vor putea apăra țara pentru mult timp.
Deși rușii au suferit mai multe victime decât se așteptau, ei încă „înaintează în mod constant”, a spus el. „Prezumția că acest lucru va dura, că Statele Unite pot sta pe loc și vor vedea cum sancțiunile economice își fac treaba poate fi grav greșită”, a spus Ferguson.
Nu există nicio garanție că Ucraina va rezista, iar de ce mă tem sunt știrile din ce în ce mai proaste din Ucraina și căderea apărării Ucrainei.
Niall Ferguson
SENIOR FELLOW LA INSTITUȚIA HOOVER
Anna Ohanyan de la Carnegie Endowment for International Peace (CEIP) este în asentimentul lui Ferguson.
„Deși sancțiunile vor începe să afecteze – poate că pot schimba comportamentul lui Putin pe viitor – dar în acest moment cred că nu ne putem baza pe ele ca instrument care să fie folosit pentru a opri violența”, a spus Ohanyan.
„Nu vor funcționa suficient de repede pentru a evita victoria Rusiei în Ucraina și cred că aceasta este problema critică”, a spus Ferguson.
„Scenariu de coșmar”
SUA și aliații săi au impus Rusiei sancțiuni ample pentru invadarea Ucrainei. Dar se pare că există o cursă între progresele militare ale Rusiei și sancțiunile care paralizează Moscova.
„Nu există nicio garanție că Ucraina rezistă și de ce mă tem sunt știrile din ce în ce mai proaste din Ucraina și căderea apărării Ucrainei”, a spus Ferguson.
„La un moment dat vom spune: oh, ei bine, sancțiunile au rănit cu adevărat Rusia – dar nu va conta pentru Putin, deoarece va putea revendica victoria. Acesta este pentru mine scenariul de coșmar”, a adăugat el.
Ferguson a spus că SUA ar trebui să ajute la sprijinirea apărării Ucrainei fără a escalada într-un război total NATO-Rusia.
Livrările de arme către Ucraina au încetinit anterior, iar acum există un „efort frenetic” pentru a ajuta Ucraina să continue lupta, a spus el. Acest lucru, totuși, poate crea condițiile unui război proxy, a spus Ohanyan de la CEIP. „Se pare că, din păcate, [în] acest moment, sancțiunile și asistența militară funcționează în diferite scopuri”, a spus ea.
Oportunitate pentru o înţelegere
Ferguson a mai spus că SUA „pierde o oportunitate” bazându-se pe sancțiuni.
El crede că se poate încheia un acord între Rusia și Ucraina dacă Kievul este dispus să accepte neutralitatea și să renunțe la aderarea la NATO.
El a subliniat o propunere din 2014 pe care a publicat-o fostul secretar de stat american Henry Kissinger, prezentând ideea ca Ucraina să fie o țară neutră în loc să încerce să adere la NATO.
„Este clar că președintele Zelensky este deschis la această idee, care reprezintă o schimbare majoră în poziția Ucrainei de dragul de a încerca să-și salveze țara de la distrugeri ulterioare”, a spus el.
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a declarat săptămâna aceasta pentru ABC News că s-a „răcit” în ceea ce privește chestiunea aderării la NATO. El a spus că Ucraina înțelege că NATO nu vrea să o accepte în alianță și că țara nu va implora pentru a i se permite să intre în NATO.
Pacea este „necesară urgent” pentru a evita vărsarea de sânge continuă și distrugerea Ucrainei, despre care Ferguson a spus că pare a fi planul Rusiei deocamdată.
„Scopul a fost acela de a preveni ca Ucraina să fie o democrație de succes orientată spre Occident, fie în NATO, fie în UE”, a spus el. „Se putea realiza acest lucru doar prin distrugerea infrastructurii Ucrainei și transformând-o într-un morman fumegând de moloz și, din păcate, fiecare zi care trece îi permite președintelui Putin să facă mai mult”, a spus el.
Ohanyan a fost de acord că trebuie să existe un impuls diplomatic pentru a detensiona situaţia, a avea o încetare a focului și a negocia pe „probleme mai mari”.