Acţionarii Transelectrica sunt convocaţi să aprobe Planul de Dezvoltare a RET perioada 2024 – 2033, dar şi participarea Transelectrica la capitalul social al unei noi societăți. Potrivit surselor noastre este vorba de compania care se va ocupa de Proiectul ”Green Energy Corridor”.
În data de 27 mai 2024, la București, în aplicarea Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria privind Parteneriatul Strategic în domeniul Dezvoltării și Transportului Energiei Verzi – Proiectul ”Green Energy Corridor”, Transelectrica și celelalte părți relevante desemnate la nivelul fiecărui stat, respectiv AzerEnerji JSC, Georgian State Electrosystem și MVM Zrt., au semnat un Memorandum de Înțelegere prin care convin să depună eforturile necesare pentru a întreprinde demersurile privind înființarea unei societăți de tip Joint Venture, cu sediul în România.
Potrivit informaţiilor intrate în posesia noastră, societatea de tip Joint Venture urmează să asigure implementarea proiectului Green Energy Corridor, în conformitate cu acordul între Guvernele statelor Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria. Va fi societate cu răspundere limitată, cu sediul în București. Capitalul social va fi format cu o contribuție egală a fiecărui asociat, respectiv cu o contribuție maximală de 1.000.000 EUR (sau echivalent în RON, inclusiv majorările de capital ulterioare). Numărul de administratori va fi egal cu numărul asociaților, fiecare asociat având dreptul să propună câte un administrator (cu puteri egale). Obiectul de activitate va fi producția, transportul și distribuția energiei electrice – CAEN 351 (activitatea principală concretă va fi stabilită, în urma negocierii dintre părți, în limitele acestui cod CAEN). Având în vedere posibilitatea cooptării și a altor entități relevante desemnate de alte state, în măsura în care există un acord unanim al fondatorilor în baza unui acord al guvernelor care i-au desemnat, pot fi cooptați în Societatea JV noi acționari cu respectarea contribuției egale a asociaților la capitalul social și a dreptului fiecărui asociat de a propune câte un administrator.
Green Energy Corridor este un proiect convenit de guvernele Azerbaidjanului, Georgiei, României și Ungariei, cu susținerea Comisiei Europene, care va integra capacitatea regională de energie și va furniza energie electrică la prețuri competitive din surse regenerabile, în conformitate cu obiectivele actuale de tranziție energetică la nivelul Uniunii Europene.
Transelectrica, desemnată de Guvernul României în calitate de parte relevantă în acest proiect, urmează să colaboreze îndeaproape cu celelalte părți relevante din statele partenere în vederea atingerii obiectivului acestui proiect extrem de complex, respectiv evaluarea potențialului de producere și schimburi de energie curată în zona Caucaz/Europa și proiectarea infrastructurii aferente luând în considerare aspectele tehnice, economice și de reglementare.
Astfel, acţionarii Transelectrica sunt convocaţi pentru aprobarea participării Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” -S.A. la capitalul social al unei noi societăți. De asemenea, acţionarii trebuie să mai decidă cu privire la aprobarea a achiziției de servicii juridice în vederea derulării proiectelor și tranzacțiilor cu element de extraneitate în care Compania Națională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” -S.A. este implicată în aplicarea unor decizii guvernamentale sau, după caz, în aplicarea reglementărilor europene decurgând din statutul de operator de transport și sistem în sectorul energiei electrice.
Un alt punct pe ordinea de zi, introdus la solicitarea acţionarului statul român prin Secretariatul General al Guvernului, este aprobarea Planului de Dezvoltare a RET perioada 2024 – 2033.