Update articol:
FORUMUL PIEȚEI DE CAPITAL 2023

Adrian Tănase, BVB: Avem ca targhet operaționalizarea piețelor derivate în Q1 2024

Bursa de Valori București țintește să operaționalizeze piețele derivate în primul trimestru din 2024, a spus Adrian Tănase, CEO BVB la Forumul Pieței de Capital, organizat de Financial Intelligence, pe 18 septembrie.

 

El a spus: “Singura soluție pentru a debloca lichiditatea BVB este să mărim paleta de produse la bursă. Așteptăm să autorizăm cât mai repede și să operaționalizăm proiectul de Contraparte Centrală, astfel încât să avem piețele derivate operaționale.

Ca target, avem operaționalizarea piețelor de derivate în Q1 2024. Sperăm ca aceste produse să atragă și alt tip de investitori la bursa noastră. Sunt foarte importanți și cei care cumpără și țin, dar ne trebuie și investitori de alt tip, cei care au o specializare într-un anumit sector, o anumita companie etc și care implementează strategii pe termen scurt.”

In opinia lui Adrian Tănase, listarea Hidroelectrica a generat un angajament foarte puternic al autorităților din România pentru piața de capital, indicând voința de a transparentiza guvernanța în cazul companiilor de stat: “Este foarte important, atât pentru comunitatea de investitori locală, cât și pentru comunitatea de investitori internațională, cred că e foarte important pentru toată societatea, trecând granițele pieței de capital, pentru noi e important să vedem că statul vrea să fie mai transparent cu aceste companii.

Legat de dezvoltarea pe viitor, proiectele noastre continuă împreună cu comunitatea pieței de capital și credem că semnalele date din toate zonele sunt încurajatoare. Se văd rezultatele chiar și acum – ca număr de investitori, ca număr de companii care s-au listat comparat cu ce se întâmpla acum 5-10 ani.”

Domnia sa s-a declarat optimist legat de evolutia pietei: „Eu sunt foarte optimist, bineînțeles neutralizând condițiile macroeconomice, care pot fi mai bune sau mai rele, în ceea ce privește evoluția bursei locale, vedem că este un optimism și acesta este cel mai important barometru pe care îl avem la îndemână ca să previzionăm viitorul economic al României. Indicele BET este pe maxim istoric, avem 25% creștere year to date. Acesta este un semnal pozitiv pentru economia noastră.

Neutralizând aceste riscuri macroeconomice, pe care nu le putem controla, fiind expuși la elemente de tip global, cred că premisele sunt foarte bune să ajungem cu piața de capital acolo unde ne dorim, o piață mult mai mare, o piață în care economia să fie reprezentată și sectorial, și ca participare a populației în piață, mult mai bine decât este acum”.

In opinia sa, interesul investitorilor pentru deal-uri mari este foarte mare: „Avem investitori instituționali care se uită cu mare atenție și s-a văzut și în cazul Hidro. Pentru deal-uri mari, eu nu am emoții că nu se fac. Pentru deal-uri medii sau mici am emoții, pentru că nu avem acea pătură de retail foarte bine dezvoltată. La asta lucrăm. Vrem să aducem cât mai multă participare voluntară în piața de capital. S-a triplat numărul din investitori din 2019 încoace, însă comparat cu populația activă a României trebuie să fie mult mai sus. Nu ne lăsăm pe o ureche, știm exact ce trebuie făcut și știm care sunt limitările: una este participarea românilor în piață, care trebuie să fie mult mai mare, și a doua – bursa să fie mult mai lichidă. Suntem a treia cea mai mare bursă în regiune în ceea ce privește mărimea, însă ca lichiditate nu suntem acolo și ar trebui să ajungem pe acest loc.”

Intrebat in ce orizont de timp ar vedea promovarea BVB la statul de piață emergentă de către MSCI, CEO-ul BVB a spus: „Avem patru companii care îndeplinesc criteriile de size, Hidroelectrica, Petrom, Romgaz și Banca Transilvania, însă nu îndeplinesc încă criteriul de lichiditate. Criteriile de lichiditate sunt unele care ne sunt foarte la îndemână, trebuie să tranzacționăm anual pe aceste companii 15% din free float.

Ce înseamnă, să zicem, pentru Romgaz? Ar trebui să aibă pe zi o lichiditate de 6-700 mii de euro. Ne este foarte la îndemână îndeplinirea criteriilor de lichiditate, am inițiat discuții cu comunitatea de brokeraj și cu emitenții pentru a îndeplini aceste criterii de lichiditate. Sperăm ca MSCI să ne pună pe watchlist la anul, dacă, de acum înainte, incluzând lunile iulie și august criteriile de lichiditate pentru aceste patru companii, sunt îndeplinite.

MSCI ia o decizie nu tocmai mecanică, cum ia intr-o anumita masura FTSE Russell, ci au și o componentă discreționară mai puternica. Pe măsură ce îndeplinim criteriile cantitative de upgrade, trebui să începem să discutăm și cu clienții MSCI, astfel încât să le arătăm oportunitatea de a investi în România, pentru că MSCI ține foarte mult la opinia clienților lor în ceea ce privește o posibilă upgradare.”

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025