Update articol:

Analiză Goldring: „Rotația sectoarelor” din SUA în timpul pandemiei COVID19

Analiză realizată de: Judit Zoltani, Manager Dep. Analiză și Strategii de piață SSIF Goldring SA, Claudiu Demian, Analist Financiar Dep. Analiză și Strategii de piață SSIF Goldring SA

Ce este rotația sectoarelor? Reprezintă fluxul de investiții între diferite sectoare realizat de către investitori, în anticiparea etapelor ciclurilor economice.

Simplificând lucrurile, putem vorbi de 4 cicluri economice de bază: Recesiunea, Revenirea (expansiunea economică ) și Apogeul, după care urmează din nou Contractarea economică. În diferitele cicluri economice, companiile din anumite sectoare sunt mai performante față de altele pe fondul dinamicii cererii pentru anumite produse sau servicii. De exemplu, în cazul recesiunii, bunuri non-esențiale, cum ar fi cele de lux trec pe planul secundar și revin elementele de bază, cum ar fi Sănătatea/Farma și Bunurile de larg consum.

În SUA, conform GICS (The Global Industry Classification Standards), companiile de pe bursă sunt împărțite în 11 sectoare: IT, Bunuri de larg consum, Utilități, Sănătate, Telecomunicații, Imobiliare, Bunuri non-esențiale, Financiare, Materiale, Industriale, Energie. Pentru a evalua rentabilitățile înregistrate de diferite sectoare, am folosit ETF-urile cele mai reprezentative din sectoarele menționate: XLK, XLV, XLRE, XLE, XLU, XLC, XLB, XLP, XLI, XLY, XLF.

Înainte ca pandemia COVID19 să lovească piețele, sectoarele precum IT, Financiare, Imobiliare au fost printre cele mai performante:

Maximul S&P a fost atins în 19 Februarie, când indicele a închis la nivelul de 3386.15, iar minimul din acest an a fost înregistrat pe 23 Martie 2237.4, ceea ce reprezintă o variație de – 34%. La momentul raportului, nivelul S&P500 este de 2626.65, un nivel cu 22.4% inferior celui de maxim, indicele recuperând în urma stimulilor fiscali anunțați de administrația Trump de peste 2.2 Trilioane de dolari. Însă, începând din Februarie 2020, volatilitățile și volumele tranzacționate au început să crească semnificativ în urma panicii create de piață.

Cine a „rezistat” cel mai bine scăderilor? Printre cele mai rezistente sectoare se numără Bunurile de larg consum, sănătatea, telecomunicațiile și IT-ul. La polul opus, cele mai afectate sectoare au fost cele din industria energetică (în urma prăbușirii prețului petrolului), Financiar, Industrial și Imobiliare.

Criza creată de COVID19 este una atipică, care a avut ca efect secundar criza de pe piețele financiare, creând inclusiv blocaje economice. Pe bursă, acțiunile încep să se dividă între oportunitate si risc. Printre acțiunile avantajate se numără cele din sectorul farma și sănătate: Johnsons&Johnsons, UnitedHealth Group Inc, Merck, Pfizer, Bristol-Myers, Abbott Laboratories, AbbVie, Amgen, GILD, LLY.

Alte sectoare mai puțin afectate sunt cele de retail și bunuri de larg consum (The Kroger, The Procter & Gamble Company, Wallmart, Costco Wholesale, Amazon); sectorul de IT- servicii de coumunicare, platforme Cloud, arthitectura pentru remote work, streaming (Microsoft, CRM Alphabet, Adobe, Oracle, Apple, Amazon, Netflix, Activision Blizzard); coumunicații(Verizon, cele de social media – Facebook, SNAP, Twitter, Pinterest, serviciile și platforme pentru tranzacții/plăți online și cu cardul – Visa, Paypal, AXP). Deși toate aceste acțiuni au înregistrat scăderi anul acesta, ele au rezistat mai puternic șocului provocat de conjunctura COVID19.

Ce acțiuni au fost cele mai afectate? La polul opus, printre companiile caru au avut de suferit cel mai mult, sunt cele din sectorul petrolier, în urma scăderii prețului petrolului, care și-a pierdut mai mult de jumătate din valoare doar anul acesta, printre care se numără: Apache Corporation, Occidental Petroleum, Marathon Petroleum, Exxon Mobil, Chevron Corporation. Acestea sunt urmate de compania Boeing, precum și de cele din sectorul financiar – Bank of America, Wells Fargo, JPM. De asemenea, au fost afectate cele din sectorul “entertainment” precum Walt Disney, dar și lanțurile de restaurante, fastfood (McDonald), de cafenele – Starbucks, sau companii din industria hotelieră și alimentație publică.

Concluzie Deși rotația sectoarelor în funcție de ciclurile economice nu este una perfectă, există anumite tendințe care se conturează pe piață, cum ar fi tendința investirii în companii din sectoarele defensive (farmaceutic, utilități, telecomunicații) și scăderea expunerii pe sectoarele ciclice și cele considerate mai agresive, de tip „creștere” (growth). 

BVBStiri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (03/08/2020)

Raport conf. art. 82 din Legea 24/2017

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (03/08/2020)

Autorizare ASF privind modificare Act constitutiv (diminuare capital social)