Industrie

Agenția Națională pentru Protecția Mediului, după accidentul nuclear produs în nordul Rusiei: Rezultatele nu au pus în evidență prezența de radionuclizi artificiali în probele măsurate

Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM) din subordinea Ministerului Mediului, coodonată de către către Laboratorul Național de Referință Radioactivitate (LNRR) din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) a transmis că a intensificat monitorizarea radioactivității mediului, prin efectuarea de determinări gama spectrometrice zilnice, asupra probelor de aerosoli atmosferici, urmare a știrilor apărute în mass-media referitoare la accidentul produs în Rusia, în data de 08.08.2019, din regiunea Arkhangelsk. 

 

 

ANPM spune că rezultatele obținute până la data prezentei de către laboratoarele din cadrul Stațiilor de Supraveghere a Radioactivității Mediului (SSRM) Arad, Baia Mare, Constanța, Craiova și Iași, precum și de către LNRR – ANPM, nu au pus în evidență prezența de radionuclizi artificiali în probele măsurate. Valorile obținute s-au situat în domeniul de variație al fondului natural specific acestei perioade, conform ANPM.

ANPM arată: “Subliniem faptul că măsurile prezentate anterior sunt doar o măsură proactivă, care vine doar ca o suplimentare a Programului standard de monitorizare permanentă a radioactivității factorilor de mediu derulată la nivel național de către RNSRM.

In cadrul Programului Standard, monitorizarea este împărțită în două etape: analize de screening, imediate, (obținute orar, prin intermediul stațiilor automate și zilnic, prin analizele beta globale de laborator), postate pe web-site-ul ANPM (http://www.anpm.ro/date-furnizate-de-rnsrm) și respectiv analize specifice, care, în situații normale, se efectuază asupra probelor cumulate lunar (rezultatele acestor analize fiind ulterior prezentate în cadrul rapoartelor anuale).

RNSRM acoperă întreaga suprafață a țării, fiind constitută din 38 laboratoare (37 SSRM și LNRR) și 86 stații automate de monitorizare a echivalentului debitului dozei gama absorbite în aer”.

Agenţia nucleară rusă Rosatom a declarat luni că cei cinci specialişti care au murit în explozia survenită joia trecută pe o platformă de lansare a rachetelor nucleare din Marele Nord lucrau la „noi arme” şi a promis că va continua testele „până la sfârşit”, informează France Presse.

Experţi americani au estimat că accidentul, pe care autorităţile ruse l-au recunoscut abia sâmbătă ca fiind unul cu caracter nuclear, ar putea fi legat de teste ale rachetei de croazieră „Burevestnik”, una dintre noile arme „invincibile” lăudate de preşedintele Vladimir Putin la începutul anului.

 

 

Articole recente

Estonia l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei pentru încălcarea frontierei sale maritime

Ministerul eston de Externe a anunţat luni că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al…

3 ore ago

Germania anunţă organizarea cu sprijinul Iordaniei a unui “pod aerian umanitar” către Gaza

Germania va organiza cu sprijinul Iordaniei un "pod aerian umanitar către Gaza", a anunţat luni…

3 ore ago

Oprea: În cazierul meu judiciar nu apare menţiunea unei condamnări, reabilitări sau prescripţie a răspunderii penale

Secretarul general al Guvernului, Radu Oprea, a susţinut luni că în cazierul său judiciar nu…

3 ore ago

SUA vor ajuta Argentina să reintre în programul Visa Waiver, anunţă Departamentul Securităţii Interne

Departamentul Securităţii Interne din Statele Unite a transmis luni că ia măsuri pentru a readuce…

3 ore ago

Trump anunţă înfiinţarea în curând de către SUA a unor centre de distribuţie a alimentelor în Fâşia Gaza

Preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în Scoţia, a anunţat luni că Statele Unite…

3 ore ago

Netanyahu: Ofensiva în Gaza nu va înceta până când “Hamasul nu va fi eliminat, iar ostaticii eliberaţi”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat luni că Israelul nu-şi va înceta ofensiva în Fâşia…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More