Update articol:

Agenția Națională pentru Protecția Mediului, după accidentul nuclear produs în nordul Rusiei: Rezultatele nu au pus în evidență prezența de radionuclizi artificiali în probele măsurate

https://publish.twitter.com/?query=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2FBellona_murman%2Fstatus%2F1159533072947306496&widget=Tweet https://publish.twitter.com/?query=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2FBellona_murman%2Fstatus%2F1159533072947306496&widget=Tweet

Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM) din subordinea Ministerului Mediului, coodonată de către către Laboratorul Național de Referință Radioactivitate (LNRR) din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) a transmis că a intensificat monitorizarea radioactivității mediului, prin efectuarea de determinări gama spectrometrice zilnice, asupra probelor de aerosoli atmosferici, urmare a știrilor apărute în mass-media referitoare la accidentul produs în Rusia, în data de 08.08.2019, din regiunea Arkhangelsk. 

 

Rosatom: Cei cinci angajaţi care au murit în explozia de săptămâna trecută în Rusia testau ”arme noi’

 

ANPM spune că rezultatele obținute până la data prezentei de către laboratoarele din cadrul Stațiilor de Supraveghere a Radioactivității Mediului (SSRM) Arad, Baia Mare, Constanța, Craiova și Iași, precum și de către LNRR – ANPM, nu au pus în evidență prezența de radionuclizi artificiali în probele măsurate. Valorile obținute s-au situat în domeniul de variație al fondului natural specific acestei perioade, conform ANPM.

ANPM arată: “Subliniem faptul că măsurile prezentate anterior sunt doar o măsură proactivă, care vine doar ca o suplimentare a Programului standard de monitorizare permanentă a radioactivității factorilor de mediu derulată la nivel național de către RNSRM.

In cadrul Programului Standard, monitorizarea este împărțită în două etape: analize de screening, imediate, (obținute orar, prin intermediul stațiilor automate și zilnic, prin analizele beta globale de laborator), postate pe web-site-ul ANPM (http://www.anpm.ro/date-furnizate-de-rnsrm) și respectiv analize specifice, care, în situații normale, se efectuază asupra probelor cumulate lunar (rezultatele acestor analize fiind ulterior prezentate în cadrul rapoartelor anuale).

RNSRM acoperă întreaga suprafață a țării, fiind constitută din 38 laboratoare (37 SSRM și LNRR) și 86 stații automate de monitorizare a echivalentului debitului dozei gama absorbite în aer”.

Agenţia nucleară rusă Rosatom a declarat luni că cei cinci specialişti care au murit în explozia survenită joia trecută pe o platformă de lansare a rachetelor nucleare din Marele Nord lucrau la „noi arme” şi a promis că va continua testele „până la sfârşit”, informează France Presse.

Experţi americani au estimat că accidentul, pe care autorităţile ruse l-au recunoscut abia sâmbătă ca fiind unul cu caracter nuclear, ar putea fi legat de teste ale rachetei de croazieră „Burevestnik”, una dintre noile arme „invincibile” lăudate de preşedintele Vladimir Putin la începutul anului.

 

Presa rusă: Şase persoane au fost diagnosticate ca fiind expuse la radiaţii, în urma accidentului din nordul Rusiei (video)

 

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (03/02/2023)

Convocare AGAE 09(10).03.2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/02/2023)

Prelungire & suplimentare credit Unicredit Bank - Elian Solutions

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (03/02/2023)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (03/02/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete Consultative

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (03/02/2023)

Contract ROMGAZ - SOCAR TRADING