AIPC solicita intervenția ASF
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) critică, într-un comunicat, refuzul conducerii SIF Oltenia (SIF5) să convoace AGA, la cererea SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, acționari cu o deținere de 5% din SIF5, Asociația considerându-l abuziv și de natură a afecta drepturile acționarilor minoritari, atât la nivelul SIF Oltenia cât și, în general la nivelul pieței.
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), afiliată la organizaţiile europene reprezentative, Euroshareholders şi Eurofinuse (reunite sub sigla Better Finance), își exprimă surprinderea și dezaprobarea față de atitudinea actualului consiliu de administrație al S.I.F. Oltenia S.A. (”SIF Oltenia”) cu privire la drepturile acționarilor, se arată în comunicatul citat.
AIPC a luat act de solicitarea de convocare a adunării generale ordinare a acționarilor SIF Olteniea formulată, la data de 11 iunie 2019, de un grup de acționari ai acestei societăți, precum și de refuzul de a proceda la această convocare formulat de consiliul de administrație al SIF Oltenia în data de 8 iulie 2019.
AIPC consideră că modalitatea în care consiliului de administrație al SIF Oltenia a înțeles să procedeze este profund eronată și, totodată, de natură a afecta drepturile acționarilor minoritari, atât la nivelul SIF Oltenia cât și, în general la nivelul pieței.
AIPC adaugă: “Astfel, consiliul de administrație al SIF Oltenia a precizat că a respins respectiva solicitare de convocare pentru neîndeplinirea condițiilor legale de fond și de formă, fără însă a se obosi să precizeze, dacă nu în detaliu, măcar pe scurt, care au fost condițiile legale de fond și de formă neîndeplinite.
Atitudinea consiliului de administrație al SIF Oltenia echivalează cu o sfidare a acționarilor și o manifestare a voinței celui puternic, în deplină antiteză cu principiile care trebuie să guverneze o societate listată pe piața de capital, cu un număr semnificativ de acționari.
Caracterul abuziv al acestei conduite este și mai vizibil atunci când se compară atitudinea celor două părți implicate. Pe de o parte, solicitarea grupului de acționari a fost detaliată și, în opinia AIPC, în linie cu exigențele privind formularea unor asemenea solicitări. Pe de altă parte, răspunsul consiliului de administrație a fost unul scurt, lipsit de orice detalii privind motivele respingerii, similar celui al unei instanțe judecătorești sau autorități publice.
AIPC speră că această atitudine nu va rămâne fără urmări și invită Autoritatea de Supraveghere Financiară să acționeze în consecință”.
Cele două SIF-uri au cerut aprobarea revocării administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa și Nicolae Stoian, cu încetarea imediată a mandatului de administrator al acestora de la data aprobării hotărârii.
Solicitarea a venit după ce Tudor Ciurezu a cerut demiterea președintelui SIF Banat Crișana Bogdan Drăgoi, în condițiile în care acesta a impus în AGA SIF Oltenia modificarea actului constitutiv în sensul reducerii prerogativelor lui Ciurezu.
Propunerile SIF Oltenia au fost respinse, în AGA SIF Banat Crișana din 20 iunie.
De asemenea, acționarii SIF Oltenia (SIF5) au decis, pe 9 mai, modificarea actului constitutiv, astfel încât să fie înființat un Comitet investițional, dar și să se reducă numărul administratorilor de la 7 la 5, propuneri făcute de SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, care dețin împreună acțiuni reprezentând 5,00% din capitalul social al SIF Oltenia.