Burse/Investitii

Alexandru Combei, BRD AM: “Aș vrea să atrag atenția asupra necesității ca populația să conștientizeze că trebuie să își diversifice economiile și investiţiile”

Lichiditatea este o problemă gravă care se întinde nu doar în România. Noi investim şi pe alte burse din regiune, gen Cehia şi Ungaria, care sunt clasificate ca emergente şi pot să vă spun că, în afară de câteva nume mari, restul acţiunilor suferă de această problemă”.  

Aș vrea să atrag atenția asupra necesității ca populația să conștientizeze  că trebuie să își diversifice economiile și investiţiile, a spus Alexandru Combei, Director de investiții, BRD Asset Management, la cea de a II-a ediţie a Forumului Pieţei de Capital, organizat de Financialintelligence.ro. 

Domnia sa a explicat: “În prezent, o mare parte din economiile populației zac în depozite bancare sau, mai rău, în conturi curente, unde randamentele sunt modice, în condițiile în care dobânzile sunt unde sunt în zona euro şi chiar în România (n.r. foarte scăzute). Recent, Banca Centrală Europeană a anunţat că va duce în teritoriu și mai negativ dobânda de politică monetară, va fi -0,5% de la -0,4%  şi în acelaşi timp a anunţat că va reîncepe programul de relaxare cantitativă (QE), mai pe românește tipărirea de bani, de la 1 noiembrie, 20 miliarde de euro pe lună. 

Nu a precizat nici un calendar pentru acest program, ceea ce înseamnă că dobânzile vor rămâne la un nivel foarte redus, poate chiar negativ, și pentru o perioadă lungă de timp.

Ce se întâmplă în zona euro ne afectează și pe noi, în România, dar şi Cehia, Polonia, ţări care nu sunt în zona euro, dar care sunt conectate fundamental la ce se întâmplă în zona euro; în condițiile în care inflația este pozitivă, chiar dacă băncile centrale din marile economii s-au plâns în ultimii ani că inflația nu ajunge la ținta lor.

În România, inflația este 3,9%, conform celor mai recente date. Asta înseamnă că, ținând banii în  contul curent, populația câştigă o dobândă real negativă , ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a economiilor se erodează.

Fondurile de investiţii ar trebui să fie una din primele opțiuni, pe care să le aibă populația ca să înceapă să urce pe scara riscului: să investească în fonduri de pe piața monetară, de obligațiuni guvernamentale și corporative, care sunt și la BVB, urmând apoi fondurile de acțiuni.

Nu cred că avem o problemă de reglementări pentru dezvoltarea acestei pieţe în România, ci o problemă de educație financiară. Noi, la BRD Asset Management, încercăm să promovăm aceste investiții în fiecare zi.

În România, activele fondurilor de investiții sunt 4% din PIB, în condițiile în care în Europa de Vest sunt undeva la 70%, dacă ne uităm la țările dezvoltate din punct de vedere financiar, cum ar fi Marea Britania sau SUA, sunt probabil la 150%. 

Sunt mulți actori implicați în programe de educație financiară – ASF, BVB. Dar probabil că vorbim de un proces de durată şi efectele se vor vedea în timp”.  

Alexandru Combei a adus în discuţie şi problema lichidităţii: “Prin natura funcţiei, sunt investitor aproape zilnic în acţiuni care sunt listate la BVB şi în acţiuni care sunt listate pe alte pieţe din jur. Ne confruntăm cu problema lichidităţii, dar aş vrea să subliniez faptul că lichiditatea este o problemă gravă care se întinde nu doar în România. Noi investim şi pe alte burse din regiune, gen Cehia şi Ungaria, care sunt clasificate ca emergente şi pot să vă spun că, în afară de câteva nume mari, restul acţiunilor suferă de această problemă”. 

Articole recente

Eturia: În ultimii ani, Malaezia cucerește turiștii români

Malaezia devine una dintre revelațiile turistice ale ultimilor ani pentru români. Numărul călătoriilor a crescut…

23 de minute ago

Ucraina: Serghei Lavrov elogiază “pragmatismul” lui Donald Trump şi susţine că Europa “a înnebunit”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a elogiat luni pragmatismul preşedintelui SUA, Donald Trump, cu…

o oră ago

Ministerul Finanțelor: În primele șase luni, deficit de 3,68% din PIB față de deficitul de 3,62% din PIB aferent celor șase luni ale anului 2024

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…

2 ore ago

FNGCIMM garantează creditele punte în baza adeverințelor APIA 

Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…

2 ore ago

Bruxellesul apără acordul comercial încheiat cu Trump

Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…

3 ore ago

Sorin Grindeanu: Radu Oprea mi-a spus că are un cazier fiscal la zi curat

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More