Update articol:
FORUMUL PIEȚEI DE CAPITAL EDIȚIA A II-A

Alexandru Combei, BRD AM: “Aș vrea să atrag atenția asupra necesității ca populația să conștientizeze că trebuie să își diversifice economiile și investiţiile”

Lichiditatea este o problemă gravă care se întinde nu doar în România. Noi investim şi pe alte burse din regiune, gen Cehia şi Ungaria, care sunt clasificate ca emergente şi pot să vă spun că, în afară de câteva nume mari, restul acţiunilor suferă de această problemă”.  

Aș vrea să atrag atenția asupra necesității ca populația să conștientizeze  că trebuie să își diversifice economiile și investiţiile, a spus Alexandru Combei, Director de investiții, BRD Asset Management, la cea de a II-a ediţie a Forumului Pieţei de Capital, organizat de Financialintelligence.ro. 

Domnia sa a explicat: “În prezent, o mare parte din economiile populației zac în depozite bancare sau, mai rău, în conturi curente, unde randamentele sunt modice, în condițiile în care dobânzile sunt unde sunt în zona euro şi chiar în România (n.r. foarte scăzute). Recent, Banca Centrală Europeană a anunţat că va duce în teritoriu și mai negativ dobânda de politică monetară, va fi -0,5% de la -0,4%  şi în acelaşi timp a anunţat că va reîncepe programul de relaxare cantitativă (QE), mai pe românește tipărirea de bani, de la 1 noiembrie, 20 miliarde de euro pe lună. 

Nu a precizat nici un calendar pentru acest program, ceea ce înseamnă că dobânzile vor rămâne la un nivel foarte redus, poate chiar negativ, și pentru o perioadă lungă de timp.

Ce se întâmplă în zona euro ne afectează și pe noi, în România, dar şi Cehia, Polonia, ţări care nu sunt în zona euro, dar care sunt conectate fundamental la ce se întâmplă în zona euro; în condițiile în care inflația este pozitivă, chiar dacă băncile centrale din marile economii s-au plâns în ultimii ani că inflația nu ajunge la ținta lor.

În România, inflația este 3,9%, conform celor mai recente date. Asta înseamnă că, ținând banii în  contul curent, populația câştigă o dobândă real negativă , ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a economiilor se erodează.

Fondurile de investiţii ar trebui să fie una din primele opțiuni, pe care să le aibă populația ca să înceapă să urce pe scara riscului: să investească în fonduri de pe piața monetară, de obligațiuni guvernamentale și corporative, care sunt și la BVB, urmând apoi fondurile de acțiuni.

Nu cred că avem o problemă de reglementări pentru dezvoltarea acestei pieţe în România, ci o problemă de educație financiară. Noi, la BRD Asset Management, încercăm să promovăm aceste investiții în fiecare zi.

În România, activele fondurilor de investiții sunt 4% din PIB, în condițiile în care în Europa de Vest sunt undeva la 70%, dacă ne uităm la țările dezvoltate din punct de vedere financiar, cum ar fi Marea Britania sau SUA, sunt probabil la 150%. 

Sunt mulți actori implicați în programe de educație financiară – ASF, BVB. Dar probabil că vorbim de un proces de durată şi efectele se vor vedea în timp”.  

Alexandru Combei a adus în discuţie şi problema lichidităţii: “Prin natura funcţiei, sunt investitor aproape zilnic în acţiuni care sunt listate la BVB şi în acţiuni care sunt listate pe alte pieţe din jur. Ne confruntăm cu problema lichidităţii, dar aş vrea să subliniez faptul că lichiditatea este o problemă gravă care se întinde nu doar în România. Noi investim şi pe alte burse din regiune, gen Cehia şi Ungaria, care sunt clasificate ca emergente şi pot să vă spun că, în afară de câteva nume mari, restul acţiunilor suferă de această problemă”. 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)