La aproximativ un an de când Comisia Europeană a introdus făina de greieri (Acheta domesticus) pe lista cu alimente noi a Uniunii Europene, un antreprenor român aduce pe piața locală produse din acest ingredient, în calitate de unic importator și distribuitor al celui mai mare producător european pe acest segment de piață, potrivit unui comunicat.
Alternative Food, companie antreprenorială românească fondată de David Poduț (20 de ani), anunță o investiție de peste 100.000 de euro pentru a dezvolta piața locală a produselor din proteine alternative precum cele din făină de greieri, ingredient introdus în 2023 de Comisia Europeană pe lista cu alimente noi a Uniunii.
Compania a devenit unic importator și distribuitor în România al Sens Food, cel mai mare producător european de produse naturale din proteine de greieri. Alternativ Food este în proces de extindere a portofoliului de distribuitori, vizând parteneriate cu mari retaileri și lanțuri de farmacii naturiste.
Făina de greieri este o sursă importantă de proteină completă, conținând toți cei nouă aminoacizi esențiali, este bogată în minerale și acizi grași Omega-3 și Omega-6. Făina de greieri nu conține gluten.
David Poduț, fondator și CEO Alternative Food: „Am pornit această afacere din dorința de a îmbunătăți stilul de viață al românilor care, ca și mine, sunt tot mai interesați de o alimentație sănătoasă, inovativă, cu gust excelent, produsă cu grijă față de mediu. Fiind printre primii care introducem produse din proteine alternative în Estul-Europei, ne dedicăm misiunii de a aduce o schimbare semnificativă în industria alimentară, deschizând noi orizonturi pentru toți cei care aleg conștient opțiuni sănătoase, mai sustenabile și de calitate superioară”.
Piața globală a proteinelor alternative este estimată de compania de consultanță MarketsandMarkets la 15,19 miliarde de dolari, în 2019, cu o rată anuală de creștere compusă (CAGR) de 9,9%. Astfel, până în 2029, vânzările de proteine derivate din plante, insecte, culturi de celule și microproteine ar putea ajunge la 25,2 miliarde de dolari.
De asemenea, din estimările Food and Agriculture Organization (FAO), cel puțin 2 miliarde de oameni din întreaga lume consumă regulat insecte, printre care și greieri.
O treime dintre europeni sunt de acord cu consumul de insecte
În Europa, unde piața pentru alternative alimentare inovative este încă nișată, Comisia Europeană alocă sume importante cercetării surselor inovative de proteine pentru consumul uman. Numai în cadrul programului multianual de cercetare și inovare al Uniunii Europene, Horizon 2020, Comisia a alocat 8 milioane de euro pentru cercetarea și dezvoltarea surselor de proteine alternative, inclusiv insectele comestibile.
Astfel, potrivit unui sondaj realizat în cadrul proiectului NextGenProteins finanțat prin Horizon 2020, 43% dintre respondenți au declarat că și-au propus să-și diminueze consumul de carne din motive de sănătate și bunăstare, 23% au considerente etice și legate de viața animalelor și 15% se gândesc la mediu, sustenabilitate și schimbările climatice.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 6.600 de persoane din Finlanda, Germania, Irlanda Italia, Polonia, Suedia și UK.
Cercetări s-au făcut însă și în România, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București (USAMV) și Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.
Cercetătorii USAMV au subliniat într-un studiu despre sustenabilitatea alimentară importanța „identificării surselor alternative de proteine cu un impact ecologic redus, printre care și insectele comestibile”. Aceștia sugerează că „introducerea unor astfel de surse în alimentația publicului larg ar putea avea un rol semnificativ în combaterea deficiențelor alimentare și protejarea resurselor naturale”.
Totodată, cercetătorii Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca au menționat în cadrul unui articol despre securitatea alimentară și sustenabilitate că „nevoia de a găsi surse de hrană sustenabile pentru populația în creștere atrage atenția asupra valorificării insectelor ca sursă de proteine”. Ei adaugă că, deși această practică este relativ necunoscută în România, „ar putea aduce beneficii pe termen lung în contextul schimbărilor climatice”.
David Poduț, fondator și CEO Alternative Food: „Studiile recente de piață arată că, în Europa de Est, există un interes semnificativ pentru proteinele alternative, în special în rândul tinerelor generații care sunt tot mai preocupate de impactul ecologic al alegerilor lor alimentare. Importul acestor produse în România va răspunde cerinței pentru alimente premium care îmbină gustul excelent cu beneficiile pentru sănătate și mediu”.
De altfel, 95% dintre participanții la o serie de teste de produs organizate de Alternative Food au declarat că batoanele proteice, pudrele proteice și chipsurile din făină de greieri SENS sunt mai bune decât altele din aceeași gamă. De asemenea, 60% au observat că produsele SENS țin mai mult de foame și au apreciat varietatea de arome, ceea ce le-a oferit o experiență de consum plăcută.
David Poduț, fondator și CEO Alternative Food: „Contrar așteptărilor, românii nu doar că sunt pregătiți pentru aceste produse inovative, dar sunt și entuziasmați să le încerce. Aceasta se datorează schimbărilor rapide în comportamentele de consum, tot mai mulți oameni căutând produse sănătoase, sustenabile și cu un gust plăcut”.